OLTEI COMIMPEX SRL Măieruş (CUI 7352420) a ajuns „vedetă” în urmă cu câteva luni, când mai multe firme au reclamat că au primit bilete la ordin emise de această societate (girate de alţi agenţi economici) care nu au putut fi încasate pe motiv că a fost închis contul (de „Millennium Bank”) inscripţionat pe instrumentele de plată.
Interesant este că, încă din luna noiembrie 2014, AJFP Braşov solicitase deschiderea procedurii de insolvenţă, dar procesul a fost întâi amânat pe motiv de „lipsă de procedură cu debitoarea”, iar apoi a fost suspendat pentru că niciuna din părţi nu s-a prezentat la termenul din 15 aprilie 2015, iar „isteţii” de la Finanţe nu au scris în cerere că sunt de acord să se judece în lipsă.
În cele din urmă, pe 20 mai 2015, Tribunalul Braşov admite cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva OLTEI COMIMPEX SRL (Dosar 6385/62/2014). Abia pe 8 iulie 2015, administratorul judiciar provizoriu, JUDICIAR CONSULTING INSOLVENCY SPRL, publică (în BPI) notificarea privind deschiderea procedurii de insolvenţă, anunţând eventualii creditori că termenul de înscriere la masa credală este… 6 iulie 2015! Adică în urmă cu două zile.
Ciudat este faptul că, pe lângă golănia practicianului în insolvenţă, avem de-a face şi cu o „secretomanie” dubioasă a portalului instanţelor de judecată. La mai toate procesele de insolvenţă, atunci când se deschide procedura, se publică sentinţa pe scurt, precizându-se numele administratorului judiciar şi termenul de înscriere la masa credală. În cazul OLTEI COMIMPEX SRL, soluţia pe scurt postată pe just.ro spune doar atât: „Deschide procedura generală de insolvenţă asupra debitoarei„. Atât şi nimic mai mult!
Scopul urmărit de acest administrator judiciar rău intenţionat, de a elimina înscrierea potenţialilor creditori, este atins, iar tabelul preliminar al creditorilor include doar AJFP Braşov, cu 10,368 milioane lei, creanţă care ar fi garantată. Desigur garanţia e „o poveste” din moment ce firma are sediul într-un sat, acasă la vechiul patron, iar la Finanţe nu a mai depus declaraţii de vreo doi ani, societatea fiind declarată inactivă de către ANAF din martie 2014. Oare cum a ajuns AJFP Braşov la suma de 10,368 milioane lei dacă firma nici nu ştie unde e sediul Finanţelor?
Hotărât să mânărească rapid această insolvenţă, JUDICIAR CONSULTING INSOLVENCY SPRL a convocat prima adunare a creditorilor pe 27 iulie 2015, când a avut o mare surpriză. Singurul creditor, Finanţele, nu a confirmat acest administrator judiciar şi a numit un altul, EOS INSOLVENCY SPRL Braşov, „cu un onorariu lunar de 50 lei şi fără onorariu de succes„.
Cu o asemenea recompensă bănească, e clar ce interesat va fi acest practician în insolvenţă să recupereze vreun leu. Pentru că, teoretic, ar avea de unde: la finalul anului 2013, societatea avea creanţe de 8,2 milioane lei şi stocuri de 987.175 lei. Pentru anul 2014, nu a depus bilanţ.
Fostul administrator judiciar nu a publicat (în BPI) nici sentinţa de deschidere a procedurii, nici raportul privind cauzele şi nici vreun alt raport. E greu de crezut că, după ce a fost „concediat” de creditorul AJFP Braşov, o va mai face.
Chiar dacă admit că informaţiile financiare de la nivelul anului 2013 nu mai sunt de actualitate, pot să pun pariu că mai sunt creditori ai firmei OLTEI COMIMPEX SRL care nu s-au înscris la masa credală pentru că nu au ştiut. De ce spun asta?
Pe 5 iunie 2015, Judecătoria Braşov „admite cererea privind ordonanţa de plată formulată de creditoarea SC CERES COM SRL, în contradictoriu cu debitoarea SC OLTEI COMIMPEX SRL. Ordonă debitoarei să plătească creditoarei suma de 107.369,99 lei„. Sărind peste faptul că decizia instanţei în Dosarul 3866/207/2014 este eronată (firma era în insolvenţă la data pronunţării sentinţei), este clar că CERES COM SRL nu şi-a primit banii. Dacă ştia de insolvenţă, se înscria la masa credală.
Pe 2 decembrie 2014, Judecătoria Arad, în Dosarul 19917/55/2014, admite cererea de „investire cu formulă executorie BO MILB3BB 0148604”, depusă de petentul AZIENDA AGRICOLA VIVAI COLLA DINO. Cu siguranţă că nu a văzut niciun ban până în ziua de azi.
În octombrie – noiembrie 2014, OLTEI COMIMPEX SRL a fost raportată la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) cu 15 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 164.190,26 lei. Printre cele 15 nu se află şi cel care a făcut obiectul procesului de la Arad, iar seriile instrumentelor de plată raportate la CIP sugerează că firma a avut „pe mână” aproximativ 50 de bilete la ordin şi probabil toate au fost utilizate, o parte în „campania” de acum câteva luni, menţionată la începutul articolului.
La cele peste 10 milioane lei pe care le revendică Fiscul, firmele ţepuite (potenţiali creditori chirografari înscrişi în tabele suplimentare) nu au nicio şansă de a-şi recupera banii, dar un demers al acestora (plus Finanţe) ar putea să găsească autorii acestei ţepe premeditate şi să-i trimită unde le este locul. Pentru că dacă acum nu vor păţi nimic, peste câteva luni va apărea un alt OLTEI COMIMPEX.
Citiţi şi:
ATENŢIE la OLTEI COMIMPEX SRL şi la comenzile transmise în numele DANICO SRL!