OMNIA TURISM: ce spune sentinţa; agenţiile revânzătoare sunt exonerate de orice obligaţie (faţă de turişti) dacă au virat banii la OMNIA; administratorul judiciar ACSIS SOLV a refuzat dosarul şi măgăreaţa a căzut pe AA TOTAL INSOLVENCY

Pe 19 iulie 2018, judecătorul sindic Alexandru MĂCSINOIU de la Tribunalul Bucureşti s-a îndurat să pronunţe sentinţa de deschidere a procedurii generale de insolvenţă împotriva OMNIA TURISM SRL (CUI: 2620505)… la aproape 9 luni de la înregistrarea Dosarului nr.40516/3/2017.

Interesant este faptul că instanţa a respins cererea creditorului TRANSPOMAR INTERNAŢIONAL TURISM SRL Bucureşti, aceasta fiind prima solicitare de aplicare a Legii 85/2014 împotriva agenţiei de turism, cea în baza căreia a fost constituit dosarul menţionat.

Un alt aspect care trebuie remarcat este invocarea de către mai mulţi creditori agenţii de turism a unui articol din contractul cu OMNIA (art.18, alin.3) care spune aşa:

odată încasaţi banii de către OMNIA TURISM SRL, aceasta este răspunzătoare faţă de turişti în orice situaţie în ceea ce priveşte sumele încasate, astfel că agenţia revânzătoare este exonerată de orice obligaţie (faţă de turişti) referitoare la banii încasaţi

Ţinând cont de această prevedere contractuală, apare un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte unul dintre partenerii OMNIA TURISM:
mai multe instanţe de judecată au decis că agenţia BAVARIA TOUR (BAVARIA HOLIDAY GROUP SRL) trebuie să despăgubească turiştii cărora le-a vândut pachete OMNIA, ceea ce înseamnă că judecătorii nu au ţinut cont de art.18, alin.3… sau că BAVARIA TOUR nu a achitat sumele respective către OMNIA TURISM SRL!

Pentru că am ataşat sentinţa nu mai insist asupra celor decise de instanţă, dar mă văd nevoit să precizez că astăzi, 26 iulie 2018, Tribunalul Bucureşti a luat act de refuzul practicianului in insolvenţă ACSIS SOLV IPURL de a administra această procedură şi a numit AA TOTAL INSOLVENCY IPURL în funcţia de administrator judiciar provizoriu… cu o remuneraţie iniţială de doar 2.000 lei. Date de contact despre practician găsiţi AICI şi AICI.

După cum sună sentinţa postată pe portalul instanţelor, AA TOTAL INSOLVENCY IPURL încă nu a aflat de „surpriză” şi nu este exclus ca şi acest practician să refuze „oferta”, dar pentru astfel de situaţii ar trebui să existe măsuri de genul acesta: dacă un practician refuză sau renunţă la o procedură invocând (sau nu) diverse motive, atunci acesta să nu mai primească o altă procedură timp de 3-6 luni. Să aibă timp să se facă bine (de obicei, se invocă motive medicale), să nu se aglomereze şi mai tare…

Şi dacă tot am ajuns la administratori/lichidatori judiciari, mai am o propunere… care ar putea fi votată la UNPIR, dacă au drept de vot şi cei mici şi necăjiţi! Propunerea ar fi următoarea: toţi şacalii din insolvenţe (cum ar fi MRL, CITR, RTZ şi alţii) să primească şi proceduri în care sunt implicate firme moarte de multă vreme, de la care nu se mai poate recupera niciun leu. Să lucreze şi aceşti practiceni – prin toate sucursalele lor – pe onorarii de câteva sute de lei! Cum ar fi să se ocupe – aproape „pro-bono” – MITITELU sau BALOG de insolvenţa OMNIA TURISM?!

Revenind la „oile noastre”, instanţa a stabilit data de 30 august 2018 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 24 septembrie 2018… iar teoretic aceste termene nu ar trebui să fie afectate de schimbarea administratorului judiciar.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.40516/3/2017, al debitoarei OMNIA TURISM SRL, este programat pe 1 noiembrie 2018. (sursa foto: libertatea.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
OMNIA TURISM – Sentinţă de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală