PANEURO INTERNATIONAL a intrat în insolvenţă… şi dă vina pe TERAPLAST! Datoriile depăşesc 52 milioane lei

Înfiinţată în decembrie 1994, PANEURO INTERNATIONAL SRL Târgu Mureş (CUI/CIF: 6525271) îi are ca asociaţi pe Florin Dorin COSTEA (99%) şi Olivia Daniela Amalia COSTEA (1%), în timp ce ECONOMIC ENGINEERING SRL Sântana de Mureş (CUI/CIF: 15709346) îndeplineşte atribuţiile de administrator (din septembrie 2017).

Societatea mureşeană are ca obiect principal de activitate „transporturi rutiere de mărfuri” (Cod CAEN: 4941) şi s-a cerut în insolvenţa pe 20 decembrie 2018, iar în documentaţia depusă la Dosarul nr.596/1371/2018 a precizat că s-a confruntat cu mari probleme în ultimele luni, dar a reuşit cumva să se menţină pe o fragilă linie de plutire… „însă, minimele realizări din ultima perioadă au fost anulate, ba chiar mult depăşite de acţiunea întreprinsă în mod particular de unul dintre colaboratorii comerciali, TERAPLAST SA, care a început executarea silită faţă de debitoare pentru o sumă de peste 1,4 milioane RON, astfel că, în prezent, conturile societăţii sunt poprite şi a fost instituită poprirea faţă de terţi, ca urmare a încuviinţării executării silite formulate de către acest creditor”.

Datoria PANEURO INTERNATIONAL SRL către TERAPLAST SA (CUI/CIF: 3094980) este de 1,44 milioane lei, iar aproape jumătate din această sumă este reprezentată de penalităţi de întârziere, ceea ce arată că firma creditoare chiar a avut răbdare cu datornica, aşa că acuzaţiile debitoarei sunt gratuite.

Deşi importantă, această restanţă financiară este „pistol cu apă” faţă de totalul datoriilor PANEURO INTERNATIONAL SRL, care se ridică la 52.337.316,69 milioane lei, după cum se precizează în cererea introductivă, şi este aproape dublu faţă de valoarea din bilanţul pe anul 2017 (26,35 milioane lei).

Judecătorul sindic Adriana Loredana BERINDEAN de la Tribunalul Comercial Mureş a admis cererea pe 4 ianuarie 2019 şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a numit practicianul RTZ & PARTNERS SPRL Filiala Bistriţa, acesta fiind propus atât de debitoare, cât şi de creditoarea TERAPLAST SA.

Instanţa a stabilit data de 4 martie 2019 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 19 aprilie 2019, ora 14:00, la biroul regional al administratorului judiciar (Cluj-Napoca, str.Calea Turzii nr.74-76, et.2, judeţul Cluj).

Deosebit de interesant este faptul că judecătorul sindic îi atrage atenţia practicianului „să întocmească raportul amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitoarei, cu menţionarea eventualelor indicii sau elemente preliminare privind persoanele cărora le-ar fi imputabilă starea de insolvenţă şi cu privire la existenţa premiselor angajării răspunderii acestora potrivit dispoziţiilor art.169-173 din lege”.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.596/1371/2018, al debitoarei PANEURO INTERNATIONAL SRL Târgu Mureş, este programat pe 9 mai 2019. (sursa foto: flickr.com)

DOCUMENT ATAŞAT:
PANEURO INTERNATIONAL SRL – Sentinţa şi notificarea privind deschiderea procedurii generale de insolvenţă