Parandărăt-ul şi asociaţiile de proprietari

Am tot scris că multe firme intră în faliment... deşi figurează în bilanţuri cu sume mari de bani în casă şi conturi.

Răspunsul e relativ clar: patronii firmelor respective au folosit în scop propriu banii respectivi. Dar ce au făcut cu ei? Unde au ajuns banii?

O variantă viabilă, la care chiar nu m-am gândit, dar care mi-a fost „dezvăluită” de un cititor, căruia îi mulţumesc, este următoarea:

Societatea acum în faliment a executat lucrări (de construcţii, instalaţii sau reparaţii) pentru asociaţii de proprietari… la preţuri mult umflate. Administratorii asociaţiilor acceptau să facă lucrarea cu firma respectivă… pentru că primeau un comision consistent, numit popular „parandărăt”.

Iar „parandarăt”-ul nu are cum să apară în bilanţ, la cheltuieli. Din acest motiv, firmele care lucrează cu asociaţii de proprietari figurează cu foarte mulţi bani în conturi.. deşi nu îi au.

Şmecheria (legală) e că asociaţiile de proprietari nu sunt obligate să facă nici măcar o selecţie de oferte (în sensul legii). 

Este „o selecţie” la mâna administratorului. „O selecţie” la care contează „parandărăt”-ul! Desigur, asta se întâmplă (doar) la asociaţiile unde proprietarii nu verifică activitatea administratorului.