Patronul MUŞAT a încasat dividende ÎN NUMERAR de peste 1,5 milioane lei… cu ÎNCĂLCAREA LEGII timp de 32 de zile… după care a băgat firma în insolvenţă! Administratorul judiciar îi plânge de milă şi se roagă pentru redresarea societăţii

EMDOEM ART SRL Bucureşti (CUI/CIF: 32145883), firmă de construcţii deţinută şi administrată de Bogdan Daniel MUŞAT, a intrat în insolvenţă (la propria cerere, pe 28 iulie 2021 – Dosar nr.19683/3/2021)… în condiţiile în care a încheiat anul 2020 cu datorii de 609.065 lei şi active circulante de 1.961.443 lei, din care 1.656.532 lei în casă şi conturi la bănci.

Cum a fost posibil aşa ceva… aflăm din Raportul privind cauzele insolvenţei, întocmit de administratorul judiciar provizoriu INSOL ADVISOR SPRL. Din documentul menţionat reiese că, înainte de a declara firma în incapacitate de plată, Bogdan Daniel MUŞAT a încasat 1.511.122 lei sub formă de dividende (pentru anii anteriori)… bani care TEORETIC erau în casieria societăţii.

Pe lângă faptul că este ilegal să ţii o asemenea sumă în casierie, patronul a depăşit şi plafonul zilnic de 10.000 lei… timp de 32 de zile, conform verificărilor efectuate de Fisc. Pentru această ispravă, «organul fiscal a stabilit o amendă în cuantum de 93.112 lei», sumă care reprezintă «10% din contravaloarea diferenţei». Altfel spus, MUŞAT a scos din firmă – TIMP DE 32 DE ZILE – de vreo 4 ori suma prevăzută de lege!

Părerea mea, pe care ar putea/trebui să o verifice instituţiile abilitate (am sesizat deja ANTIFRAUDA şi ONPCSB), este că banii respectivi nu mai erau în firmă de multă vreme, dar controlul declanşat de Fisc pe la începutul acestui an l-a obligat pe MUŞAT să „acopere furtul” cu aceste încasări peste plafon. Nu m-ar mira să fi fost învăţat să facă aşa chiar de „organele de control”.

Pentru că OFICIAL avea în casierie o căruţă de bani, pentru că a încălcat legea cel puţin 32 de zile şi a decapitalizat firma… după care a băgat-o în insolvenţă, Bogdan Daniel MUŞAT a fost mângâiat pe creştet de aşa-zisul specialist în insolvenţe Sorin MITRESCU (INSOL ADVISOR SPRL), care a ajuns la concluzia că administratorul nu se face vinovat de intrarea societăţii în incapacitate de plată!

Şi pentru ca bătaia de joc să fie completă, tabelul preliminar al creanţelor – care prezintă o masă credală de 652.856,55 lei – arată că Fiscul (AFP Sector 3) a luat o ţeapă de 271.057 lei de la EMDOEM ART… şi nu m-ar mira ca MUŞAT să nu plătit nici impozitul pe dividende (ca persoană fizică)… şi nici amenda!