PERLA COVASNEI: Administratorul judiciar CLAUDIA BĂLĂŞOIU a respins creanţe de 5 milioane lei şi a publicat tabelul preliminar abia în ziua în care era programată Adunarea Creditorilor

PERLA COVASNEI SA Voluntari (CUI: 558601), societatea care se laudă că îmbuteliază „apa minerală plată şi carbogazificată” cu acelaşi nume, a intrat în insolvenţă pe 23 noiembrie 2017, la cererea creditorilor BRD-GSG, ROUA DEVELOPMENT SA şi GLOBAL AGENTS & CONSULTING SRL, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost numit practicianul AKTIV-LEX INSOLVENŢĂ SPRL (Claudia BĂLĂŞOIU)Dosarul nr.1814/93/2017, Tribunalul Ilfov.

Deşi au trecut peste 60 de zile de la deschiderea procedurii, administratorul judiciar nu a publicat în BPI raportul prin care trebuia să propună trecerea la faliment sau continuarea perioadei de observaţie (termen 20 de zile) şi nici raportul privind cauzele insolvenţei (40 de zile)… şi nici vreo menţiune sau vreun anunţ cu referire la aceste documente.

Pentru a demonstra că „face ceva” pe Legea 85/2014 şi pe deciziile instanţei, Claudia BĂLĂŞOIU (fotonu a publicat tabelul preliminat până la data limită stabilită de judecătorul sindic (20 ianuarie 2018), ci abia ieri, 25 ianuarie 2018, când era programată prima şedinţă a Adunării Creditorilor.

Conform tabelului preliminar, masa credală acceptată din prima de AKTIV-LEX INSOLVENŢĂ SPRL este de 6,67 milioane lei, dar mai există creanţe de aproximativ 5 milioane lei care au fost respinse de BĂLĂŞOIU din diverse motive, iar unele foarte probabil vor face obiectul unor contestaţii.

Dacă argumente administratorului judiciar sunt corecte, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a depus cerere de înscriere la masa credală doar pentru a se băga în seamă, suma invocată, de puţin peste 5 milioane lei, fiind respinsă printr-o decizie definitivă a instanţei din septembrie 2016. Totuşi, merită subliniat faptul că PERLA COVASNEI SA datorează AFM suma de 198.758,40 lei de la finalul anului 2016 (conform sentinţei menţionate), dar instituţia nu a reuşit să recupere niciun leu în mai bine de un an de zile. Nici nu cred că a încercat!

Un alt creditor care „a luat-o” (cel puţin în prima fază), este ENEL ENERGIE MUNTENIA SA – a revendicat suma de 1,4 milioane lei, care reprezintă facturi neachitate din iulie 2013! Claudia BĂLĂŞOIU a apreciat că a intervenit prescrierea şi „i-a dat cu flit” furnizorului de energie electrică.

Dintre creditorii acceptaţi se remarcă BRD-GSG cu 3 milioane lei (45,22% din masa credală), PERLA COVASNEI SA fiind garant pentru un credit contractat de AZUGA WATERS SRL, altă firmă a fami(g)liei MORARU care a ajuns în insolvenţă. Desigur, de pe lista „sponsorilor” nu putea să lipsească Fiscul, care are de recuperat 1,89 milioane lei.

În ceea ce priveşte respectul pe care patronatul îl acordă angajaţilor, relevantă este observaţia/motivaţia din dreptul creanţelor salarile: deşi are o mână de angajaţi (8 în 2016), PERLA COVASNEI nu le-a mai plătit lefurile din iunie 2017.

Prin intermediul firmelor AZUGA WATERS SRL şi ROUA DEVELOPMENT SA, debitoarea PERLA COVASNEI SA este controlată de Violeta MORARU (49 de ani) şi Valerii MORARU (58 de ani), doi basarabeni (care deţin şi cetăţenie română) despre care se spune că ar fi oameni de afaceri, deşi titulatura corectă este „ŢEPARI”… pentru că nu pot fi numiţi altfel nişte indivizi care au în portofoliu firme cu sute de bilete la ordin fără acoperire şi cu datorii de milioane de euro. (sursa foto: juridice.ro)

DOCUMENTE ATAŞATE:
PERLA COVASNEI SA – Sentinţa de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală

PERLA COVASNEI SA – Tabel preliminar al creanţelor