PERLA INVEST SRL (CUI: 19101430) este societatea care operează telegondola şi pârtia de ski din Piatra Neamţ, investiţii care în ultima perioadă au produs pierderi anuale de aproximativ un milion de euro. O perioadă de timp, această firmă a administrat ştrandul din municipiu şi parcul zoo, dar din octombrie 2015 a renunţat la aceste activităţi… pentru că nişte băieţi deştepţi au ajuns la concluzia că e bine să se ocupe ei de aceste afaceri şi PERLA INVEST să rămână doar cu activităţile nerentabile.
Pe 12 octombrie 2015, firma de fază GRUP EST SECURITY SRL (CUI: 2861660) a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva PERLA INVEST SRL, invocînd o creanţă de 50.000 lei. Tribunalul a admis cererea pe 8 decembrie 2015 şi a desemnat MOLDOINSOLV SPRL (Jan SAVA) în funcţia de administrator judiciar provizoriu, cu un onorariu provizoriu de 3.000 lei. Sentinţa nu a fost publicată în BPI.
Deşi are experienţă în domeniul insolvenţelor sau poate tocmai din acest motiv, Jan SAVA încalcă termenul limită privind publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor, întârzierea fiind de 3 zile. Mai mult, acest document nu include creditorul care a declanşat insolvenţa, siuaţie care sugerează că s-ar putea să mai fie şi alte creanţe omise de „nenea Jan„.
Tabelul (în forma publicata) indică datorii totale de 47,62 milioane lei, cea mai mare sumă (41,98 milioane lei) fiind revendicată de ALPHA BANK. Parcurgând lista cu cei 26 de creditori, se observă că societatea deţinută de municipiul Piatra Neamţ are restanţe la toate serviciile de strictă necesitate: gunoi, apă, salvare, energie electrică etc. Altfel spus, un partener de afaceri „cum oricine şi-ar dori”! Totuşi, merită remarcat faptul că nu are restanţe pentru reclamă/publicitate media!
Administratorul special al societăţii, recent desemnat în persoana lui Lucian MOROZAN (61 de ani) a anunţat că „va depune un plan privind reorganizarea societăţii PERLA INVEST SRL, evidenţiind totodată ca societatea va reuşi să facă faţă unui plan de reorganizare, care să se desfăşoare pe o perioadă de 3 ani, iar dacă situaţia o va impune va propune prelungirea planului de reorganizare cu încă 12 luni”. Altfel spus, deja se anticipează că perioada de 3 ani nu va fi suficientă pentru redresarea companiei. Dacă ne aruncăm ochii pe bilanţurile ultimilor ani, se observă că nici în 10 ani nu vor putea fi achitate datoriile actuale, dar poate mai pompează Guvernul nişte bani şi pentru această gaură neagră din epoca Pinalti
Astăzi, 22 februarie 2016, este programată prima Adunare a Creditorilor, întrunire la care contează doar votul ALPHA BANK. Curios este faptul că ordinea de zi nu include şi o prezentare a situaţiei financiare a debitoarei, ci doar confirmarea lui Jan SAVA – cu un onorariu lunar de 3.000 lei (exclusiv TVA) plus 5% din recuperări – şi a altor acoliţi (un expert evaluator şi un expert contabil). Remarcabil este faptul că MOLDOINSOLV SPRL nu a întocmit raportul privind cauzele insolvenţei, ci vrea să îl angajeze pe expertul cotabil Petru BOGLIŞ pentru această misiune! (sursa foto: bandarosie.ro)
DOCUMENT ATAŞAT:
PERLA INVEST SRL – tabel preliminar al creanţelor