Peste 10 milioane de euro – profitul net al firmei căpuşă a directorilor de la COTNARI SA

Vă mai amintiţi de acest text? Apărut în „Ziarul de Iaşi”, pe 22 martie 2012.

„Daca o persoana este director intr-o firma are nevoie de autorizarea Consiliului de Administratie pentru desfasurarea unui obiect de activitate concurent.
In caz contrar poate fi actionat in instanta pentru daune, daca se cauzeaza prejudicii primei societati. Va dati seama ca acel director stie toate secretele companiei, cifre, date, clienti”, a mentionat avocatul Sandra Grădinaru.
Aceasta a adaugat ca se poate lua in calcul si aspectul concurentei neloiale in cazul in care cea de-a doua companie, prin faptele sale, urmareste crearea unei confuzii consumatorului, care sa duca la ideea ca produsul provine de la concurent sau exista o legatura strinsa cu produsele primei companii.

Textul e AICI şi se referă la CASA DE VINURI COTNARI SA (CUI: 29167873), o firmă care a reuşit să obţină în unii ani profituri mai mari decât COTNARI SA (CUI: 1955782).  În condiţiile în care are vreo 20 de angajaţi.

12,23 milioane de lei a fost profitul net al acestei firme în 2017.

Şi DA, eu cred că e o problemă că firma unor directori de la COTNARI SA obţine profituri uriaşe pe munca „societăţii mamă”. S-a vorbit la un moment dat de nişte plantaţii realizate cu fonduri europene… exploatate CASA DE VINURI COTNARI SA, deşi finanţarea europeană a fost pentru firma mamă. Poate au fost doar vorbe… sau poate verifică cineva dacă a fost aşa!

Şi DA, eu cred că e o problemă şi că firma nouă, CASA DE VINURI COTNARI SA, a înregistrat tot felul de mărci legate de vinurile COTNARI. Poate aţi observat că pe unele sticle de vin scrie „Produs de COTNARI SA pentru CASA DE VINURI COTNARI„. De asta se laudă firma cu 20 de angajaţi că produce un milion de sticle pe an (AICI). Poate ne spune directorul DELEANU care e preţul cu care societatea pe care o conduce, COTNARI SA, vinde sticla de vin firmei la care acum acţionari sunt fiii lui!

Şi dacă nu ştiţi cum a apărut această „căpuşă”, hai să vă spun eu, pe scurt: directorul de atunci şi de acum, Constantin Deleanu, împreună cu fostul director Neculai Carja şi încă trei persoane s-au gândit că societatea are nevoie de o firmă de distribuţie (aşa scrie într-un articol de pe undeva).

Şi au zis aşa: hai să facem o firmă de distribuţie care să plătească foarte puţin pentru producţie şi să facă profituri imense!

  • – Şi cum facem firma, ar fi întrebat cineva? Cu acţionar unic COTNARI SA?
  • – Ce prost eşti! Cum să fie COTNARI SA unic acţionar?. O facem firma noastră. De ce să împărţim banii cu fraierii?!
  • – Şi cu presa cum facem?
  • – Le dăm câteva sticle de vin, iar la cei mai gălăgioşi le dăm şi nişte bani…

Societatea CASA DE VINURI COTNARI SA a fost înmatriculată pe 30 septembrie 2011, iar pentru anul respectiv (3 luni, de fapt) a raportat un profit net de 5,6 milioane lei! Iniţial, DELEANU a avut 32% din capitalul social, iar CARJA – 24%. De atunci, structura acţionarilor a mai suferit modificări.

47.696.378 LEI a fost profitul net al acestei firme-căpuşă în perioada 2011-2017.