Site-urile de anunţuri (în special gratuite) tocmai.ro şi olx.ro au existat pe tot parcursul anului 2014, situaţie care permite o analiză separată a rezultatelor financiare, ultima de acest gen, ţinând cont de fuziunea consemnată anul acesta.
Site-ul olx.ro (fostul mercador.ro) este gestionat de ALLEGRO ONLINE SERVICES ROMANIA SRL (CUI 22457535), firmă care se mai ocupă în România şi de autovit.ro sau compari.ro. Comparativ cu anul 2013, această firmă a reuşit în 2014 să-şi mărească cifra de afaceri cu 6,38 milioane lei, numai că această performanţă a fost obţinută în condiţiile în care pierderile (şi aşa imense) au crescut cu peste 10 milioane lei.
Mai exact, ALLEGRO ONLINE SERVICES ROMANIA SRL susţine în documentele depuse la Finanţe că anul trecut a avut cheltuieli de 43,2 milioane lei (aproape 10 milioane euro), în condiţiile în care valoarea activelor a rămas cam la fel. Este drept că numărul angajaţilor a crescut (de la 22 în 2013, la 58 în 2014), dar şi dacă luăm în calcul o medie a cheltuielilor salariale (leafă + taxe) de 1.500 euro/lună/angajat, se ajunge la un total anual de un milion de euro.
ALLEGRO ONLINE SERVICES ROMANIA SRL – cont de profit şi pierderi 2014
În aceste condiţii, rămâne întrebarea: dacă investiţii – nu, pe ce s-au dus celelalte 9 milioane euro? „Pe publicitate” – vor sări cu gura „specialiştii în de toate”.
Este adevărat că olx.ro a avut o publicitate agresivă (pe TV şi în online), dar este greu de crezut că promovarea şi celelalte cheltuieli tehnice se pot ridica la aproximativ 750.000 euro/lună.
Dacă luăm în calcul ultimii 4 ani, observăm că afacerea olx.ro (+ celelalte mai mici) a mers din ce în ce mai prost, reuşind să cumuleze pierderi de 62,9 milioane lei şi datorii de peste 82 milioane lei.
Dar culmea este că afacerea olx.ro pare profitabilă… în comparaţie cu tocmai.ro!
SIBMEDIA INTERACTIVE SRL (CUI 24690056), firma care s-a ocupat de tocmai.ro în ultimii ani, a reuşit să încheie anul 2014 cu pierderi de 50,85 milioane lei, de 10 ori mai mari decât cifra de afaceri, în condiţiile în care a avut numai 9 angajaţi. Altfel spus, fiecare angajat „a produs” pierderi de peste 100.000 euro/lună! Desigur, aceasta este doar o interpretare răutăcioasă, nu angajaţii fiind cei care au „programat” acest rezultat negativ!
Această firmă, cu mult mai puţini salariaţi faţă de concurenta menţionată, a raportat pentru anul trecut cheltuieli de 58 milioane lei, ceea ce înseamnă echivalentul a mai mult de un milion de euro/lună. Şi în acest caz, activele nu au suferit modificări semnificative, în schimb datoriile au crescut de 3,5 ori, parcă pregătind „o ieşire din scenă”!
SIBMEDIA INTERACTIVE SRL – cont de profit şi pierderi 2014
Analizând perioada 2011-2014, observăm că SIBMEDIA INTERACTIVE SRL a adunat pierderi de 88,2 milioane lei şi datorii de „numai” 71 milioane lei, acest raport (pierderi/datorii) fiind inversat faţă de cel de la ALLEGRO ONLINE SERVICES ROMANIA SRL pentru că firma sibiană are (a avut, că l-a cheltuit) un capital social de 23 milioane lei, faţă de 10.000 lei la concurenţă.
După cum arată rezultatele raportate la Fisc, datoriile celor două societăţi par a fi înregistrate către asociaţi, neexistând obligaţii restante către bugetele de stat sau către terţi. De ce nişte asociaţi ar susţine cu milioane de euro firme/afaceri care merg oficial din ce în ce mai prost? Fiind vorba de asociaţi străini, ar putea să fie doar o plimbare a banilor dintr-un cont în altul, ca să se mai aerisească şi ei. Şi ei, banii! Pentru că, analizând strict economic aceste rezultate, pierderile raportate (peste 150 milioane lei în 4 ani, totalul ambelor firme) nu vor putea fi recuperate de „noul olx.ro” nici în 20 de ani.
Desigur, Antifrauda de la ANAF ar putea să renunţe la a controla 4-5 crâşme şi să se oprească şi pe la ALLEGRO ONLINE SERVICES ROMANIA SRL sau SIBMEDIA INTERACTIVE SRL (mai ales că aceasta ar putea să se desfiinţeze din moment ce a renunţat la obiectul muncii), dar e greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva, pentru că investitorii străini nu trebuie deranjaţi nici cu o floare!