Pierdut DEMETRELA TRADING… cu datorii de un milion de euro. Se declară nulă! Fostul şef al ITM Iaşi s-a aflat în incompatibilitate

În urmă cu mulţi ani, patiseriile Demetrela erau destul de cunoscute în Iaşi, mai ales în zonele în care îşi desfăşurau activitatea. Au devenit şi mai cunoscute începând cu anul 2009, când Iulian TĂRĂBOANŢĂ a fost uns director coordonator al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Iaşi. Familia TĂRĂBOANŢĂ controla la acel moment DEMETRELA TRADING SRL (CUI: 6791087), societatea prin intermediul căreia îşi desfăşurau activitatea patiseriile amintite.

Imediat după numirea la şefia ITM Iaşi, Iulian TĂRĂBOANŢĂ „s-a trezit vorbind” şi a declarat unui cotidian local că DEMETRELA TRADING a avut probleme cu ITM, probabil pentru „muncă la negru”, chiar dacă el nu îşi mai aminteşte: „Când am greşit, am fost penalizat cu avertisment sau cu amendă, aşa cum este normal. Nu mai reţin însă dacă am fost sancţionat pentru nereguli în domeniul relaţiilor de muncă sau în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. A fost vorba oricum de controale de fond, obişnuite. Nu ştiu cât am luat amenda”, a declarat Iulian TĂRĂBOANŢĂ pentru Ziarul de Iaşi.

Demn de remarcat este faptul că, în 2009, DEMETRELA TRADING SRL a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, aproape dublă faţă de anul anterior, surprinzător fiind faptul că exerciţiul financiar a fost încheiat cu pierderi record, de 609.199 lei. În 2010, vânzările au scăzut, poate şi pentru că Iulian TĂRĂBOANŢĂ a renunţat la şefia ITM, invocând motive personale. Totuşi, trebuie menţionat faptul că, oficial, Irina TĂRĂBOANŢĂ se retrăsese din structura asociaţilor DEMETRELA TRADING SRL, părţile sociale ale acesteia fiind preluate de Ioan SOFONIA, un investitor în putere şi de mare perspectivă din moment ce era născut în 1932!

DEMETRELA-TRADING-10ani-600

După cum se poate observa din tabelul ataşat, rezultatele raportate de DEMETRELA TRADING SRL până în 2012 (pentru 2013 şi 2014 nu au fost depuse bilanţurile la Finanţe) sunt din ce în ce mai dubioase, scăderea cifrei de afaceri fiind dublată de o creştere a pierderilor şi a datoriilor.

În noiembrie 2011, Irina TĂRĂBOANŢĂ (51 de ani în prezent) şi Iuliana IONESCU (46 de ani) au înfiinţat PRIMA FOOD SRL Iaşi (CUI: 29346283), societate care are ca domeniu principal de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun” şi care în prezent operează patiseriile Demetrela, plus un fel de shaormerie/pizzerie. La înfiinţare, funcţia de administrator a fost încredinţată Irinei TĂRĂBOANŢĂ, dar aceasta a fost revocată în aprilie 2015, în locul ei fiind numit Iulian TĂRĂBOANŢĂ (53 de ani).

Dacă anul 2012 a fost unul de tatonare, se pare că în 2013 a început transferul activităţii patiseriilor pe noua firmă, cei 10 angajaţi fiind o dovadă în acest sens. Pentru acest an, surprinde valoarea mare a datoriilor, 459.893 lei la 31 decembrie 2013, dar aceasta este parţial justificată de valoarea stocurilor la aceeaşi dată – 270.438 lei. Bilanţul pe 2014 arată foarte clar că activitatea a fost transferată pe PRIMA FOOD SRL, o cifră de afaceri de peste 1,22 milioane lei nemaifiind înregistrată de patiserii din anul de graţie 2009.

PRIMA-FOOD-3-ani-600

Dacă familiile TĂRĂBOANŢĂ şi IONESCU şi-ar fi dorit un simplu transfer de activitate, atunci DEMETRELA TRADING SRL ar fi fost închisă într-un mod onest, printr-o procedură de lichidare voluntară, de exemplu. În realitate, s-a recurs la o metodă clasică, vânzarea firmei către nişte „boschetari” (de sex feminin, în cazul nostru). Astfel, după ce nu au depus bilanţul pe 2013, reprezentanţii DEMTRELA TRADING SRL au pasat firma „celebrei” Victoriţa UNGUREANU, cesiunea fiind dublată de o mutare a sediului social şi o modificare „isteaţă” a denumirii în DEMETRELA TRADING INVESTMENT AND BUSINESS ADMINISTRATION CENTER WORK SRL Bucureşti.

Dacă luăm în calcul ultimul bilanţ public, cel din 2012, firma a fost vândută cu datorii de aproape un milion de euro, dar probabil şi cu probleme în relaţia cu statul (cu ANAF, mai exact). Faptul că firmei i-a fost anulată înregistrarea de TVA începând cu 1 august 2014 dovedeşte că nu a mai depus cel puţin o parte din raportările financiare de multă vreme, iar o astfel de omisiune nu poate drept scop decât sustragerea de la plata anumitor obligaţii fiscale.

Deşi în joc nu este o sumă extraordinară, merită menţionat faptul că SALUBRIS SA Iaşi s-a luptat în instanţă pentru a recupera contravaloarea „facturilor de salubritate neachitate emise în perioada iulie 2013 – septembrie 2013″ şi a obţinut câştig de cauză (Dosar 36582/245/2014, Judecătoria Iaşi), dar probabil va rămâne doar cu satisfacţia câştigării procesului.

Cam aşa s-a scris până acum istoria DEMETRELA TRADING SRL. „Tradiţia” spune că va urma o insolvenţă, o tratare superficială a cauzei şi o eventuală atragere a răspunderii pentru actualul administrator… care probabil nu are după ce bea apă, dar să mai suporte şi pasivul de vreun milion de euro.

În ceea ce îl priveşte pe Iulian TĂRĂBOANŢĂ, există un alt aspect foarte interesant al activităţii lui, care nu este legat de DEMETRELA. El a fost asociat şi administrator la firma TIIC & GRUP SRL Iaşi (CUI: 16274029), împreună cu Ciprian Gabriel IONESCU (49 de ani), fostul asociat de la DEMETRELA TRADING SRL. Iulian TĂRĂBOANŢĂ nu a menţionat această firmă în declaraţiile de avere şi de interese depuse la numirea în fruntea ITM Iaşi. Mai mult, calitatea de administrator la o firmă şi cea de şef ITM reprezintă o INCOMPATIBILITATE. Faptul că firma a desfăşurat sau nu activitate în perioada respectivă, nu are importanţă.

Funcţia de administrator este dovedită şi de Dosarul 2168/99/2010 de la Tribunalul Iaşi. Este vorba de insolvenţa TIIC & GRUP SRL, declanşată la 24 martie 2010. Tabelul definitiv al creanţelor indică un singur creditor, AFP Iaşi, cu 92.294 lei. La finalul procedurii de faliment, AFP Iaşi solicită angajarea răspunderii administratorilor Iulian TĂRĂBOANŢĂ şi Ciprian Gabriel IONESCU. Este adevărat că această cerere a Finanţelor a fost respinsă atât de Tribunalul Iaşi, cât şi de Curtea de Apel Iaşi, dar asta nu anulează incompatibilitate lui TĂRĂBOANŢĂ, ci o demonstrează. Desigur, „mortul de la groapă nu se mai întoarce„, dar îi putem aprinde câte o lumânare din când în când…

Iulian TĂRĂBOANŢĂ – declaraţie de avere şi de interese

 

Citiţi şi:

Victoriţa UNGUREANU: patroana de care nu a auzit nimeni, deşi are 115 firme!