PIETRALE: un italian a cultivat restanţe financiare şi acum culege roadele – insolvenţa; firma exploatează un teren de 497 ha cu un singur angajat!

cultivare-seminte

În anul 2008, italianul Alessandro ZANONI (33 de ani în prezent) a investit fabuloasa sumă de 200 lei în România, înfiinţând societatea PIETRALE SRL (CUI: 24381603), cu obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase”. Cu sediul social iniţial în satul Bâra, ulterior în municipiul Roman şi în satul Gândinţi, iar din ianuarie 2016 în satul Horia (toate în judeţul Neamţ), firma s-a ocupat doar în acte de cultivarea cerealelor, pentru că practic nu avea cum din moment ce numărul maxim de angajaţi a fost 1 (unu). Cu toate acestea, într-o situaţie a Direcţiei Agricole Neamţ, PIETRALE SRL apare cu o exploataţie de 497 hectare!

 Deşi a înregistrat profit în perioada 2010-2014, capitalurile proprii negative din această perioadă arată un dezechilibru financiar permanent, datoriile fiind întotdeauna mai mari decât sumele disponibile şi cele de încasat (creanţe şi stocuri). Doi dintre creditorii firmei macaronarului, ALMOS AGROROM SRL Secuieni (CUI: 18736345) şi NUFARM ROMANIA SRL Bucureşti (CUI: 19011981), au solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei PIETRALE SRL, invocând creanţe de 285.303,89 lei, respectiv 192.236,61 lei.

PIETRALE-7-ani-600

În documentaţia depusă la dosar se menţionează că anterior recurgerii la Legea 85/2014, „a fost declanşată procedura de executare silită, în sensul că au fost întocmite şi comunicate somaţii şi titluri executorii, au fost emise adrese de înfiinţare a popririlor bancare asupra conturilor deţinute de către debitoare şi a fost verificată situaţia patrimonială a debitoarei, constatându-se că aceasta nu deţine bunuri mobile şi imobile„.

 Pe lângă faptul că datoriile la finalul anului 2014 au fost de 1,81 milioane lei, un alt indiciu că PIETRALE SRL înregistrează restanţe şi către alţi creditori este situaţia de la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi). În 2015, firma a fost raportată cu 6 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de puţin peste un milion de lei. Ultimele două incidente, înregistrate în noiembrie şi decembrie 2015, au fost considerate minore pe motiv de „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”. Asta înseamnă că, pe lângă furnizorii care nu şi-au încasat biletele la ordin, şi Fiscul are o problemă (financiară) cu societatea italianului.

PIETRALE-incidente-600

În aceste condiţii, Tribunalul Neamţ a admis cererea pe 14 ianuarie 2016 şi a desemnat C.I.I. VASILOIU GHEORGHE în calitate de administrator judiciar provizoriu, cu un onorariu destul de generos pentru această fază a procedurii (1.000 lei/lună). Data de 25 februarie 2016 este termenul limită pentru înscrierea la masa credală, iar prima şedinţă a Adunării Creditorilor a fost programată pe 8 martie 2016, ora 12:00.

 Deşi nu a formulat contestaţie/întâmpinare împotriva cererii introductive, debitoarea PIETRALE SRL a atacat sentinţa cu apel, acesta fiind depus pe 20 ianuarie 2016, în condiţiile în care sentinţa a fost publicată (în BPI) pe 28 ianuarie 2016!

 La ora actuală, PIETRALE SRL are acelaşi capital social ca la înfiinţare, de 200 lei, deţinut integral de Alessandro ZANONI. Singura motificare importantă a fost înregistrată la finalul anului 2014, când Maria TUDOSE (55 de ani împliniţi ieri) a preluat (de la italian) funcţia de administrator. (sursa foto: pennag.com)