PITIKOT: Plângere penală împotriva patroanei Adina IFTIMOAIE; şi fondatoarea firmei, Violeta HARNAGEA, este vizată de cererea Fiscului de atragere a răspunderii personale (document ataşat)

Societatea PITIKOT SRL Iaşi (CUI/CIF: 22926054) a intrat direct în faliment (pe 25 februarie 2020), la cererea Fiscului, creditor care a invocat o creanţă de 730.397 lei, „reprezentând obligaţii datorate bugetului consolidat al statului” – Dosar nr.7203/99/2019.

Tabelul definitiv al creanţelor prezintă o masă credală de 1.028.986,58 lei, împărţită (inegal) între următorii 3 creditori: AJFP Iaşi – 997.271 lei, DEFPL Iaşi (Primăria Iaşi) – 27.281 lei şi SALUBRIS SA – 4.434,58 lei. Demn de semnalat este faptul că Fiscul nu deţine nicio garanţie şi nu a reuşit să recupereze sumele cuvenite… deşi PITIKOT SRL figura la finalul anului 2017 cu active imobilizate de 128.401 lei şi cu 1.458.233 lei în casă şi conturi la bănci!

Lichidatorul judiciar care s-a ocupat de falimentul PITIKOT SRL, practicianul SOLVENS SPRL (Dumitru APOSTUL), şi-a făcut treaba cu simţ de răspundere (e drept că nu a fost numit la propunerea debitoarei!), iar din Raportul privind cauzele falimentului rezultă că avem de a face cu o „firmă fantomă„.

„Firma fantomă” PITIKOT şi o legătură suspectă cu BRUTĂRIA RUSTICĂ!

Astfel, lichidatorul judiciar precizează că la adresa unde figurează sediul social PITIKOT SRL funcţionează un garaj de autobuze şi microbuze, iar persoanele care lucrau acolo au susţinut că „nu cunosc despre vreo altă societate în acea curte decât cea de transport persoane şi că nu este nici un magazin sau depozit, nici măcar un chioşc”.

SOLVENS SPRL susţine că s-a deplasat şi la 3 puncte de lucru ale debitoarei… unde „funcţionează magazine de valorificare a produselor de panificaţie, prăjituri etc cu firma de BRUTĂRIA RUSTICĂ” şi „nici un reprezentant sau vânzător din cadrul acestor magazine nu au auzit de debitoarea PITIKOT SRL ori de asociatul şi administratorul statutar al acesteia, dna. IFTIMOAIE Adina”. 

În ceea ce priveşte BRUTĂRIA RUSTICĂ, vorbim de un brand (neînregistrat la OSIM), operatorul economic care operează magazinele numindu-se BRUART GRUP SRL Iaşi (CUI/CIF: 39913717). Firma a fost înfiinţată de Andreas Ionel BUNDUŢĂ în septembrie 2018, la scurt timp după ce PITIKOT SRL pierduse înregistrarea în scopuri de TVA, iar Fiscul iniţiase acţiunea de executare silită. Faptul că, imediat după înmatriculare, BRUTĂRIA RUSTICĂ (BRUART GRUP SRL) a demarat aproximativ aceeaşi activitate în spaţiile care figurau ca puncte de lucru ale PITIKOT SRL sugerează că există o legătură între cele două societăţi.

IFTIMOAIE s-a ales cu plângere penală; HARNAGEA este probabil „victimă colaterală”

La finalul Raportului privind cauzele falimentului, lichidatorul judiciar vine cu o „concluzie” şoc:

Având în vedere faptul că reprezentantul debitoarei nu a predat lichidatorului judiciar documentele financiar-contabile în termenul legal, în temeiul art. 271 din N.C.P. am promovat plângere penală împotriva acestuia, înregistrată sub nr.638/1212/30.03.2020.

PITIKOT SRL a fost înfiinţată în decembrie 2007, de Violeta HARNAGEA. În februarie 2016, în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), firma a fost preluată de Adina IFTIMOAIE (22 de ani la vremea respectivă!), care a devenit unic asociat şi unic administrator. Tot atunci a fost schimbat sediul social, au fost introduse mai multe obiecte de activitate şi au fost deschise 5 puncte de lucru în Iaşi, unde societatea urma să desfăşoare „activitate de comerţ cu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate, fabricarea pâinii, prajiturilor şi a produselor de patiserie, etc”.

Din afirmaţia practicianului se înţelege că plângerea penală este îndreptată numai împotriva ultimului administrator, Adina IFTIMOAIE. Cu toate acestea, a fost de părere că şi Violeta HARNAGEA ar putea avea o vină pentru intrarea societăţii în incapacitate de plată, aşa că a formulat cerere de atragere a răspunderii patrimoniale împotriva ambelor persoane. În urma acestui demers a fost înregistrat Dosarul asociat nr.7203/99/2019/a1, pentru care Tibunalul Iaşi încă nu a programat primul termen de judecată. (sursa foto: facebook.com/BrutariaRustica)

DOCUMENT ATAŞAT:
PITIKOT SRL – Raport privind cauzele şi împrejurarile care au dus la apariţia stării de faliment