PLAFAR RETAIL: asociaţii BONTE şi RĂDULESCU controlează 80% din masa credală; CENTROFARM, firmă cu pierderi de 40 milioane lei în 3 ani, are de recuperat 15,66 milioane lei

Plafar-02

Cine are curiozitatea de a accesa bilanţurile PLAFAR RETAIL SRL Bucureşti (CUI: 13615997) poate ajunge la concluzia că este vorba despre o societate de caritate… sau de una care spală nişte bani. Altfel, nu prea există o explicaţie logică a continuării activităţii în condiţiile în care – inclusiv în anii de boom economic – societatea a înregistrat (raportat) pierderi semnificative.

 Acum, după ce s-a deschis procedura de insolvenţă, se poate observa că PLAFAR RETAIL SRL face parte dintr-o încrengătură de firme şi persoane care practic se ocupă cu irosirea unor bani. Unor mulţi bani. Astfel, conform tabelului preliminar al creanţelor, publicat de administratorul judiciar DS INSOLV IPURL cu 3 zile întârziere faţă de termenul impus de instanţă, mare parte din masa credală se învârte în jurul portughezului BONTE ALAIN LOUIS MICHEL EMILE (împlineşte 73 de ani luna viitoare) şi a partenerei de afaceri din PLAFAR RETAIL SRL, românca Catia-Niculina RĂDULESCU (52 de ani).

 Cei doi sunt înscrişi cu creanţe garantate, preluate/cesionate de la VENETO BANCA SCPA (interesantă cesiune, mâine-poimâine o să apară şi pe olx.ro creanţe ale băncilor!), plus chirografare… plus o subordonată de 1,57 milioane lei în dreptul portughezului.

 Şi asta nu e nimic! Cel mai important creditor, cu peste 62% din masa credală, adică 15,66 milioane lei, este CENTROFARM SA Bucureşti (CUI: 1559532), societate administrată de cei doi. Despre CENTROFARM SA se poate spune că este mult mai tare decât PLAFAR RETAIL SRL din moment ce a adunat pierderi de aproape 40 de milioane de lei în numai 3 ani (2012-2014). Totuşi, PLAFAR RETAIL SRL se poate lăuda că are capitaluri proprii negative de 17,91 milioane lei la 31 decembrie 2014, ceea ce înseamnă că, în cazul unui faliment, mai toţi creditorii se transformă automat în „sponsori” („păgubaşi” sună mai urât!).

CENTROFARM-10-ani-600

Şi GENERALCOM SA (CUI: 361200) face parte din grupul de firme controlat de portughezul BONTE şi românca RĂDULESCU, creanţa revendicată de această companie fiind de 3,29 milioane lei. Administratorul judiciar a acceptat doar suma de 1,48 milioane lei, iar din explicaţie prezentată în tabel rezultă că diferenţa este reprezentată de nişte penalităţi nefacturate, adică inventate peste noapte.

 Excluzând reţeaua BONTE-RĂDULESCU, tot mai rămân câteva zeci de creditori, cu creanţe de câteva milioane de lei. Partea proastă este că aceştia nu vor avea niciun cuvânt de spus deoarece Comitetul Creditorilor va fi format din reprezentanţi ai reţelei (sunt cei mai mari creditori), eventul şi un pedepsit de la ANAF. Cel mai probabil, acest comitet, care urmează a fi stabilit de Adunarea Creditorilor din 4 februarie 2016, nu va propune/accepta varianta falimentului, ci va miza pe un plan de reorganizare prin care să se achite vreo 10% din datorii (legea permite o aşa şmecherie), iar activitatea să continue încă măcar 3 ani.

 Chiar dacă în cei 3 ani se vor raporta tot pierderi, există şi o parte relativ bună: 3 ani reprezintă o perioadă suficientă pentru cineva interesat de a afla… unde se duc banii când se duc! (sursa foto: facebook.com)

DOCUMENT ATAŞAT:

PLAFAR RETAIL SRL – tabel preliminar al creanţelor

 

CITIŢI ŞI:

PLAFAR RETAIL: datorii mai mari decât cifra de afaceri; asociat majoritar al societăţii este un portughez de 72 de ani