PRO INVEST SRL (CUI/CIF: 15459711) este o societate de construcţii din judeţul Neamţ, iar SEERS CRM SRL (CUI/CIF: 30035043) este o firmă de IT din Bucureşti, iar singura legătură majoră între acestea este „pasiunea” de a-şi ţepui partenerii de afaceri. Neachitarea obligaţiilor către partenerii de afaceri se numeşte ţeapă. Iar apelarea la Legea 85/2014 nu este altceva decât o recunoaştere a ţepelor trase.
PRO INVEST SRL Piatra Neamţ, societate deţinută şi administrată până în urmă cu câţiva ani de Dorin Andrei MUNTEANU, fiul al fostului deputat Ioan MUNTEANU (a demisionat din Parlament la începutul acestui an) şi condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în Dosarul Părpăuţă, s-a cerut în insolvenţă pe de 26 noiembrie 2018, iar instanţa a stabilit prima şedinţă de judecată pe 12 decembrie 2018… deşi termenul maxim prevăzut de lege este de 10 zile!
Pentru că administratorul din acte, un individ pe nume Gheorghe Valentin TĂNASE, nu s-a deranjat să depună toate documentele prevăzute de lege, Tribunalul Neamţ a pronunţat în Dosarul nr.2227/103/2018 o amânare de mai bine de o lună, „pentru a se emite adresă către debitor, să depună la dosar precizări exprese şi înscrisuri din care să rezulte valoarea la zi a cuantumului obligaţiilor bugetare”.
Prin urmare, cererea debitoarea urmează să fie analizată pe 16 ianuarie 2019, zi în care este programat primul termen şi în Dosarul nr.2235/103/2018 (ar trebui să fie conexat la primul), care reprezintă tot o solicitare de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva PRO INVEST SRL, depusă de creditoarea DIABRAD TRADE SRL Bicaz-Chei (CUI/CIF: 27448570).
Cealaltă firmă ţepară din acest articol, SEERS CRM SRL Bucureşti, este controlată de Alin-Cristian VETELEANU şi a decis abia pe 6 decembrie 2018 să se recunoască în incapacitate de plată, aceasta fiind ziua în care a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă (sau poate chiar în faliment), demers care a dus la constituirea Dosarului nr.43089/3/2018.
Tribunalul Bucureşti, instanţă care de obicei respectă prevederea legală privind cele maxim 10 zile, a programat primul termen de judecată pe 11 decembrie 2018, zi în care a pronunţat o amânare de 4 săptămâni. Motivul menţionat pe portal.just.ro este „pentru a se cita debitoarea„, dar probabil i-a fost lene grefierului să mai scrie şi continuarea. Susţin „varianta lenei” pentru că art.65-(10) din Legea 85/2014 spune aşa: „cererea debitorului se va judeca de urgenţă, în termen de 10 zile, în camera de consiliu, fără citarea părţilor„.
Prin urmare, cea mai plauzibilă variantă este că instanţa a optat pentru o amânare (deşi putea respinge cererea) pentru ca debitoarea SEERS CRM SRL să depună la dosar şi documentele pe care „a uitat” să le ataşeze la cererea introductivă. În cazul acestei datornice, decizia judecătorului sindic urmează a fi pronunţată pe 8 ianuarie 2019. (sursa foto: detektywmalopolska.pl)