Rămâne cum am stabilit! BANCA TRANSILVANIA a „sponsorizat” firma fiului de primar cu peste un milion de lei; masa credală este cu 3,5 milioane lei mai mică decât datoriile din bilanţ… şi este acoperită sub 15% de bunurile din patrimoniu

Înfiinţată în martie 2004, societatea RO GRUP GLASS SRL Piatra Neamţ (CUI: 16201981) se declară „cel mai mare producător de geam termoizolator din zona Moldovei” (cu o capacitate de producţie lunară de 14.000 mp sticlă termoizolantă) şi este controlată de Mihai-Sebastian ROTARU (foto), fiul lui Ion ROTARU, fost primar al municipiului Piatra Neamţ (înaintea lui Pinalti) şi actualmente primar al comunei Alexandru cel Bun (judeţul Neamţ).

Pe 5 decembrie 2017, RO GRUP GLASS SRL a intrat în insolvenţă la propria cerere, după ce începuse să refuze la plată biletele la ordin emise în favoarea partenerilor de afaceri – Dosarul nr.4591/103/2017.

Conform tabelului preliminar al creanţelor, masa credală acceptată din prima de către administratorul judiciar C.I.I. DOMINTE ANA-DANIELA a fost de 4.065.499,39 lei, marea surpriză din acest document fiind creanţa chirografară de 1.057.504,45 lei deţinută de BANCA TRANSILVANIA. Altfel spus, banca nu are garanţii, ceea ce înseamnă că a acordat un credit consistent societăţii nemţene doar pe ochi frumoşi.

La începutul acestei luni, Ana-Daniela DOMINTE a publicat tabelul definitiv al creanţelor, iar acesta confirmă creanţa negarantată a BĂNCII TRANSILVANIA şi prezintă o masă credală mai mare, de 4.761.870,47 lei, creşterea cea mai importantă fiind înregistrată în dreptul Fiscului, care acum apare cu o creanţă bugetară de 669.376 lei, faţă de 265.860 lei în tabelul preliminar.

Deşi se ridică la peste 50% din cifra de afaceri a anului 2017, masa credală este mult mai mică faţă de valoarea datoriilor din bilanţul pe anul trecut – 8.228.441 lei. Şi asta în condiţiile în care firma a intrat în insolvenţă la începutul lunii decembrie 2017, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie mari diferenţe între masa credală (valabilă la 5 decembrie 2017) şi suma din bilanţ (valabilă la 31 decembrie 2018).

Această diferenţă de aproape 3,5 milioane lei ar fi trebuit lămurită de administratorul judiciar în raportul privind cauzele insolvenţei, numai că Ana-Daniela DOMINTE nu a publicat acest document şi nici măcar vreun anunţ sau vreo menţiune referitoare la eventuala depunere la dosar a raportului. În cazul în care practicianul nu îşi explică de unde apare o astfel de diferenţă, aş putea să-i avansez o ipoteză, pe care să o verifice: din facturile fictive!

Prin nu ştiu ce minune, practicianul a publicat un anunţ privind depunerea rapoartelor de evaluare, iar de aici rezultă că bunurile aflate în patrimoniul RO GRUP GLASS SRL sunt evaluate la 659.911,25 lei, valoare care acoperă numai creanţa garantată (372.809,67 lei) şi mai puţin de jumătate din creanţele bugetare. Sau, altfel spus, acoperă 13,86% din masa credală.

Ţinînd cont de faptul că a fost publicat tabelul definitiv, debitoarea are obligaţia ca în 30 de zile să depună planul de reorganizare. În caz contrar, va intra în faliment. (sursa foto: facebook.com/berarianeneaiancupiatraneamt)

DOCUMENTE ATAŞATE:
RO GRUP GLASS SRL – Tabel definitiv al creanţelor

RO GRUP GLASS SRL – Anunţ privind depunerea raportului de evaluare