RELU FENECHIU a recunoscut faptele de corupţie, tremură cineva la ANTIBIOTICE SA?

antibiotice-600

La sfârşitul săptămânii trecute, DNA a anunţat că Relu FENECHIU (51 de ani) a recunoscut faptul că a primit vreo 900.000 de euro pentru ca firma SIVECO SA să câştige două contracte, unul cu Ministerul Justiţiei şi un altul cu societatea ANTIBIOTICE SA Iaşi (CUI: 1973096). Deşi comunicatul foloseşte o formulă oarecum anonimă („o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii”), s-a dedus imediat că este vorba despre compania ieşeană, contractul în discuţie fiind în valoare de 8.130.721 lei (fără TVA), cu denumirea „Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente”.

Aranjamentele menţionate de procurori s-au derulat în perioada 2012-2014, iar Relu FENECHIU, deputat la acea vreme, a intervenit la „persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment„. Dacă în ceea ce priveşte contractul cu Ministerul Justiţiei a fost vehiculat şi un nume (Ion KRECH), în cazul ANTIBIOTICE SA rămâne un mister cine din firmă a colaborat cu Relu FENECHIU.

Conducerea societăţii ieşene, în principal directorul general Ioan NANI (împlineşte 57 de ani luna viitoare), manifestă o grijă deosebită (chiar excesivă) faţă de imaginea ANTIBIOTICE SA. În acest context, este cel puţin curios că nu a zis nimic despre aceste acuzaţii, care nu sunt de vineri (când a apărut comunicatul), ci de mai multe luni. Vineri au devenit certitudini. La un moment dat, chiar s-a spus că „influenţa lui Fenechiu pe lângă funcţionarii de la ANTIBIOTICE Iaşi a avut drept consecinţă acordarea unui avans de 30% din valoarea contractului (de AICI).

antibiotice-15-ani-2015-w

Colaborarea lui Relu FENECHIU cu „persoane din conducerea societăţii” este o mare surpriză, fostul deputat ieşean fiind considerat un duşman al producătorului de medicamente. Mai exact, FENECHIU a susţinut (în 2008, când era la putere) privatizarea ANTIBIOTICE SA, fiind suspectat de interese imobiliare. Chiar a reuşit să schimbe conducerea, Ioan NANI – care nu era de acord cu privatizarea – fiind înlocuit cu Coca CAŞCAVAL (50 de ani) în aprilie 2008. După un an, NANI a redevenit director general, spunând atunci: „Ministerul Sănătăţii a anunţat în urmă cu o lună şi jumătate înfiinţarea «Companiei Farmaceutice Române» de care mă voi ocupa. Aceasta este una dintre priorităţile mele” (de AICI). S-a ales praful de această prioritate a lui NANI, în schimb i-a reuşit „prioritatea Coca CAŞCAVAL”, aceasta fiind nevoită să plece (la POLISANO).

Foarte probabil, numele persoanelor implicate nu va fi făcut public prea curând. În primul rând, trebuie verificate afirmaţiile lui FENECHIU. Apoi, apare întrebarea: banii respectivi (şpaga, cum ar veni) au rămas toţi la fostul deputat sau au fost sume care au ajuns la „colaboratori”? Dacă au fost, aceste sume ce alte destinaţii au avut? A doua întrebare ar fi: societatea ieşeană a fost prejudiciată prin încheierea acestui contract? Dacă da, cu cât? Teoretic, cu 15%, cât a luat FENECHIU.

Dar, domnule NANI, nu vă faceţi probleme! Chiar şi cu un asemenea scandal, americanii vor cumpăra nistatină tot de la ANTIBIOTICE SA! (sursa foto: antibiotice.ro)