Restanţe salariale de 8,46 milioane lei! Fiscul are de recuperat 6,88 milioane lei, dar nici măcar nu a participat la Adunarea Creditorilor

Pe 27 octombrie 2016, RAFO SA Oneşti (CUI: 958772) a intrat pentru a doua oară în insolvenţă, prima experienţă de acest gen soldându-se cu o ţeapă trasă creditorilor, care au primit acţiuni în schimbul creanţelor invocate. Acţiuni cu care „s-au şers la fund„! În cazul procedurii actuale, administratorul judiciar CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL a reuşit să publice tabelul preliminar al creanţelor în termenul stabilit de instanţă (mare minune!), document care nu face altceva decât să confirme situaţia dezastruoasă a companiei.

Totalul creanţelor admise se ridică la 330.316.974,64 lei şi nu diferă foarte mult de cel al sumelor revendicate de creditori (330.585.035,19 lei), fiind acceptate chiar şi taxele de timbru!, dar trebuie remarcat faptul că această sumă conţine un debit de bază în valoare de 229.906.361,40 lei şi dobânzi, majorări şi penalităţi de 100.676.497,44 lei.

Numărul creditorilor nu este foarte mare (72 de poziţii), dar există câteva aspecte care sar în ochi la o simplă parcurgere a tabelului. În primul rând este vorba de creanţele salariale, care se ridică la 8.463.964,06 lei, adică 1,88 milioane euro, ceea ce reprezintă 2,562% din masa credală!

Surprinzător, Fiscul are de recuperat o sumă mai mică decât salariaţii, de „numai” 6.883.512 lei, sumă care, conform tabelului, nu include majorări sau penalităţi, ceea ce sugerează că ori încă nu au fost calculate aceste accesorii, ori RAFO SA nu avea de achitat decât obligaţiile curente.

Chiar dacă nu sunt sume foarte mari, tabelul preliminar „geme” de creditori bugetari şi societăţi de stat, cea mai mare sumă fiind înscrisă în dreptul Municipiului Oneşti – 626.564 lei.

Cel mai mare creditor este RESULT – 4-YOU-BVBA, o firmă din Belgia, reprezentată în cadrul procedurii de bulgarul Miroslav DERMENDJIEV (57 de ani), individ care a avut şi calitate de administrator la RAFO SA. Compania oficial belgiană deţine o creanţă garantată de 286.903.997,28 lei (care include penalităţi de 100.086.163,77 lei) şi o chirografară de 15.426.593,80 lei. Creanţele menţionate au fost înscrise pe baza unor documente, dar probabil că nimeni nu a avut îndrăzneala de a verifica dacă aceste sume chiar au fost împrumutate societăţii RAFO SA sau sunt doar pe hârtie.

La începutul acestui an a avut loc şi prima Adunare a Creditorilor, întrunire la care se remarca absenţa Fiscului, care nici măcar nu a transmis un punct de vedere. Demnă de menţionat este şi lipsa de solidaritate a creditorilor salariaţi, care au participat „doar parţial” la adunare. Mai exact, şi-au exprimat votul 168 de salariaţi membri ai Sindicatului RAFINORUL, creanţa totală a acestora fiind de 3.848.046,77 lei (0,95% din masa credală), puţin peste o treime din totalul restanţelor salariale.

În aceste condiţii, Fiscul şi salariaţii au fost excluşi la alegerea Comitetului Creditorilor, componenţa acestuia fiind următoarea: RESULT-4-YOU BVBA – preşedinte, PMG HOLDING GMBH şi AXA SECURITY SRL – membri.

Deşi numărul de creditori nu este mare, iar creanţele respinse nu au cum să genereze cine ştie ce contestaţii, administratorul judiciar şi-a tras un onorariu… pe măsura jafului de la RAFO, şi anume:

  • 25.000 euro + TVA/lună pentru perioada de observaţie
  • 15.000 euro + TVA/lună pentru perioada de reorganizare, în acest onorariu fiind inclusă şi conceperea planului de reorganizare
  • 10.000 euro + TVA/lună în cazul deschiderii procedurii de faliment, dar nu mai mult de 12 luni
  • 6% + TVA din sumele obţinute din vânzarea bunurilor şi recuperarea creanţelor (onorariu de succes)

Deja s-a pus în discuţie vânzarea unor active care nu ar mai fi utile societăţii (terenuri, staţii de benzină, apartamente), iar componenţa Comitetului Creditorilor şi mai ales structura creanţelor (firma belgiană este creditor majoritar la două categorii) vor duce probabil la aprobarea unui plan de reorganizare care să acorde timpul necesar pentru devalizarea completă a societăţii RAFO SA Oneşti. (sursa foto: bacau.net)

DOCUMENT ATAŞAT:
RAFO SA – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:
Rezultatele jafului de la RAFO Oneşti

NOTĂ:
Dacă aţi găsit o informaţie utilă în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact