S-a cerut în insolvenţă un constructor cu peste 1.000 de angajaţi

În timp ce tot felul de vasilici, olguţe şi codrini ies la televizor şi ne anunţă că economia duduie, că avem creştere record şi că, dacă nu sunt atenţi, bugetarii o să fie înecaţi de valurile de lapte şi miere care se întrevăd la orizontul anului 2022, realitatea din „România paralelă a oamenilor obişnuţi” este alta. Iar un exemplu în acest sens îl constituie sectorul construcţiilor, care – dincolo de o creştere aparentă din zona imobiliară – se confruntă cu lipsa forţei de muncă… şi cu din ce în ce mai multe insolvenţe mari şi foarte mari.

Ieri am semnalat faptul că a intrat în incapacitate de plată EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL Bucureşti (CUI: 10742031), societate cu 900 de angajaţi (în 2016). Astăzi – una şi mai şi: s-a cerut în insolvenţă IREM CONSTRUCŢII GENERALE SRL Bucureşti (fosta IREM SERVICII SRL, CUI: 18876802), firmă care pentru anul 2016 a raportat 1.173 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 145 milioane lei. Şi care se prezintă drept „lider în instalarea echipamentelor destinate industriei gazeifere şi petroliere”.

Ieri, EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL a transmis opiniei publice că „are o situaţie financiară stabilă şi pozitivă”, dar că nu şi-a primit banii de la beneficiari (în special de stat) şi, prin urmare, nu poate să-şi achite datoriile. Şi, foarte probabil, va determina intrarea în insolvenţă a altor firme.

IREM CONSTRUCŢII GENERALE SRL încă nu a transmis niciun comunicat pentru că abia ieri, 14 februarie 2018, a depus cererea de intrare în insolvenţă, dar cu siguranţă că orice ar spune „nu va ţine de cald” partenerilor de afaceri care au de încasat bani de la această companie.

Deosebit de interesant la IREM CONSTRUCŢII GENERALE SRL este faptul că deţine active imobilizate de numai 1.388.648 lei, iar anul trecut a radiat sediile secundare din Grecia şi Franţa. Este adevărat că a înfiinţat un altul în Olanda şi l-a mutat pe cel din Belgia, dar aceste mişcări – analizate acum, în contestul solicitării de intrare în insolvenţă – sugerează o diminuare a activităţii pe plan extern.

IREM CONSTRUCŢII GENERALE SRL are un capital social de doar 35.000 lei, deţinut de trei companii italiene, printre care şi IREM SPA, care are o sucursală în România (CUI: 33677137). Aceasta a raportat pentru anul 2016 un număr mediu de 563 angajaţi, pierderi de 1,88 milioane lei, la o cifră de afaceri de 80,55 milioane lei, datorii de 59 milioane lei şi capitaluri proprii negative, de -8,5 milioane lei.

În ceea ce priveşte intenţiile italienilor de la IREM CONSTRUCŢII GENERALE SRL şi posibila evoluţie a Dosarului de insolvenţă nr.4960/3/2018, un indiciu ar putea fi… înfiinţarea la finalul anului 2016 a societăţii IREM GENERAL CONTRACTOR SRL Bucureşti (CUI: 36853491). (sursa foto: iremconstructii.ro)