SALIX STAR INVEST: ţeapă de 2,5 milioane lei, masă credală de numai 875.145 lei

SALIX STAR INVEST SRL Eforie Sud (CUI 30749964) a fost înfiinţată pe 4 octombrie 2013, de către Stelian IORDAN, având ca obiect principal de activitate „Repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor”. Deşi a activat doar 3 luni, pentru 2012 a raportat o cifră de afaceri de 708.861 lei. În 2013, cu 7 angajaţi, societatea din Eforie realizează o cifră de afaceri dubioasă, de 18,5 milioane lei, şi un profit net de 67.690 lei.

În luna mai 2014, după majorări de capital social şi cesiuni de părţi sociale, SALIX STAR INVEST SRL ajunge pe mâna lui Aurel CROITORU (cu domiciliul în comuna Limanu, judeţul Constanţa) şi a lui Iulian BUJAN (Bucureşti, sector 2). După numai câteva luni, încep să apară cecuri şi bilete la ordin refuzate la plată, firme din întreaga ţară plângându-se de ţepele luate de la societatea administrată de Bujan.

În doar două luni, august şi septembrie 2014, la CIP sunt raportate 33 de cecuri şi 35 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 2,5 milioane lei, adică o medie de peste 8.000 euro pe instrument de plată.

SALIX-STAR-INVEST-incidente-w

În septembrie 2014, firma este declarată INACTIVĂ de către ANAF, ceea ce înseamnă că, la acel moment, avea cel puţin 6 luni de când nu mai depusese nicio declaraţie la Fisc. Tot în septembrie 2014 este depusă prima cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva SALIX STAR INVEST SRL, dar sentinţa este pronunţată abia pe 28 aprilie 2015, administrator judiciar fiind numit practicianul în insolvenţă CII GRECU NICOLA.

Într-un raport publicat la începutul lunii iunie 2015, administratorul judiciar susţine că a trimis adrese către societate şi celor doi asociaţi, iar plicurile „au fost returnate cu următoarele menţiuni:

Cel adresat societăţii debitoare – «societate necunoscută»

Cel adresat domnului asociat Bujan Iulian – «destinatar lipsă»

Cel adresat domnului asociat Croitoru Aurel – «destinatar decedat»”.

Nicola Grecu mai spune în acel raport că a primit un răspuns de la primăria oraşului Eforie din care „rezultă faptul că debitoarea nu deţine bunuri în patrimoniu şi nici nu a efectuat transferuri patrimoniale în cei doi ani anteriori deschiderii procedurii de insolvenţă”. Şi cu asta s-a cam spălat pe mâini!

 Tabelul definitiv al creanţelor, publicat în BPI la începutul acestei săptămâni, include doar 10 creditori, cu o masă credală de numai 875.144,71 lei, sumă care reprezintă puţin peste o treime din ţeapa trasă de SALIX STAR INVEST SRL cu cecuri şi bilete la ordin. Desigur, mulţi dintre creditori au realizat că nu prea mai au şanse de a-şi recupera banii, fiind o ţeapă premeditată, dar surprinde faptul că aceştia nu s-au înscris la masa credală, astfel încât să poată justifica (în contabilitate) această pierdere.

Mai mult, la Adunarea Generală a Creditorilor au fost „prezenţi” (adică şi-au exprimat votul prin fax) doar trei creditori, care au ţinut neaparat să nu confirme CII Nicola Grecu în calitate de administrator judiciar, aşa că „i-au dat cu flit”, înlocuind-o cu MIT INSOLV SPRL – filiala Argeş. O alegere cum nu se poate mai inspirată: firma din judeţul Constanţa, administratorul din Bucureşti, iar administratorul judiciar din Argeş!

Ciudat e faptul că a fost stabilit un onorariu mare pentru o insolvenţă care ar fi trebuit deja să treacă la faliment, de 3.000 lei/lună + 10% din încasare de creanţe. Foarte probabil, acel procent de 10% va însemna 0 (zero), dar cei 3.000 lei/lună nu fac altceva decât să încurajeze prelungirea nejustificată a procedurii. Şi un alt aspect dubios este că nu se spune în hotărâre dacă creditorii au fost de acord să achite EI acest onorariu sau îl va plăti statul, din moment ce averea debitorului este oficial inexistentă.

O atitudine curioasă a manifestat-o Fiscul. Deşi firma figurează pe site-ul ANAF cu obligaţii restante (de vreo trei mii de lei), Finanţele nu au fost incluse în tabelul preliminar al creanţelor, dar au apărut în cel definitiv – cu 3.753 lei. În condiţiile în care SALIX STAR INVEST SRL nu a mai depus declaraţii la Fisc de peste un an, e greu de crezut că această sumă ar fi şi cea reală.

Probabil din acest motiv, AJFP Constanţa a depus o contestaţie (Dosar 6542/118/2014/a1). După cum apare pe portalul instanţelor de judecată, ar fi vorba de o contestaţie la procedură, nu la tabelul creditorilor. Au trecut trei săptămâni de la depunerea acestei contestaţii şi încă nu a fost stabilit primul termen de judecată. Probabil pe la toamnă, dacă nu cumva chiar la anu’. Numai bine pentru administratorul judiciar, care mai bagă „în buzunar” câte 3.000 lei/lună… aşteptând să se întâmple ceva.

 

 SALIX STAR INVEST – tabel definitiv al creanţelor