Sediu social în Brăila, patron din Ucraina, teren în Iaşi, ţeapă la Neamţ; drept bonus, MIHAELA POTÎRNICHE calcă în picioare Legea insolvenţei

utilaj-agricol

Cu sediul social în Brăila şi administrată de ucraineanul Wladimir BOBOSCHKO (45 de ani), care este şi asociat majoritar, ETUAL SRL (CUI: 21491156) a ajuns să administreze 223 hectare de teren în comuna Mironeasa din judeţul Iaşi. Şi pentru că firma brăileană nu are decât câţiva angajaţi, a căutat pe cineva care să lucreze terenul. Şi a găsit societatea AGRI FARM SRL Bălăneşti (CUI: 18328940), judeţul Neamţ. Aceasta a efectuat lucrări de semănat (cu floarea soarelui) pe suprafaţa de 193 ha şi de fertilizat pe suprafaţa de 223 ha. După ce a terminat, a emis o factură în valoare de 243.158,42 lei, care trebuia achitată în 10 zile, conform contractului.

 Factura respectivă este din 21 iunie 2013 şi nu a fost achitată nici până în prezent, ucraineanul efectuând doar o plată parţială, de 83.270,39 lei, pe 28 mai 2015. În încercarea de a recupera şi diferenţa de 159.888,03 lei, firma din judeţul Neamţ (controlată de o companie germană) a solicitat deschiderea insolvenţei împotriva ETUAL SRL. Cererea a fost depusă pe 27 august 2015, iar Tribunalul Brăila s-a pronunţat abia pe 21 ianuarie 2016, la al 4-lea termen de judecată (Dosar nr.1948/113/2015, judecător sindic Geanina Elena VOINEA).

ETUAL-8-ani-600

Firma lui Wladimir BOBOSCHKO a contestat cererea, susţinând că lucrările nu au fost prestate corespunzător şi a precizat că „a plătit datoriile la bugetul de stat şi către alţi diverşi creditori, singura creanţă neachitată fiind cea în discuţie, ce urmează a fi clarificată pe calea dreptului comun”. Instanţa nu a fost impresionată de afirmaţiile debitoarei, a decis deschiderea procedurii de insolvenţă, a desemnat C.I.I. POTÎRNICHE MIHAELA în funcţia de administrator judiciar provizoriu şi a stabilit data de 29 februarie 2016 drept termen limită pentru publicarea tabelului preliminar al creanţelor, Adunarea creditorilor fiind convocată pe 4 martie 2016.

 Deşi nu publicase tabelul preliminar al creanţelor, Mihaela POTÎRNICHE prezidează Adunarea Creditorilor pe 4 martie 2016, iar în procesul verbal susţine că „au comunicat voturi prin corespondenţă creditori reprezentând 54,33% din masa credală”. Printre aceştia nu s-au numărat AGRI FARM SRL şi Fiscul. Şi pentru că în ţara noastră incompetenţa este recompensată generos, creditorii au acceptat pretenţiile administratorului judiciar, adică „retribuţie lunară fixă de 1.500 lei şi o componentă variabilă de 5% din sumele aduse la masa credală”.

 Pe lângă faptul că este incompetentă sau rău intenţionată, Mihaela POTÎRNICHE este şi mincinoasă. În procesul verbal al Adunării Creditorilor, aceasta scrie că raportul asupra cauzelor si împrejurărilor ce au condus la apariţia stării de insolvenţă „a fost depus la dosarul cauzei şi publicat în BPI„. Până ieri, 10 martie 2016, acest raport nu a fost publicat în BPI.

 În totalul dispreţ al legii, practicianul în insolvenţă publică tabelul preliminar al creanţelor pe 8 martie 2016, document din care rezultă că mai sunt şi alţi creditori, în afară de AGRI FARM SRL, care au de recuperat sume importante de la ETUAL SRL, masa credală fiind de 1,80 milioane lei. Totuşi, este o sumă mult mai mică decît totalul datoriilor din bilanţul pe anul 2014, de pste 4 milioane lei.

 Următorul termen de judecată în acest dosar de insolvenţă este programat pe 14 martie 2016. (sursa foto: paulwilkinstractors.co.nz)

DOCUMENT ATAŞAT:
ETUAL SRL – tabel preliminar al creanţelor