SHELTER SECURITY: datorii de 54 milioane lei şi creanţe de 6 milioane lei

SHELTER-SECURITY-02

Cunoscut o lungă perioadă de vreme doar ca soţ al cântăreţei Cristina Spătar, Alin IONESCU a devenit vedetă la finalul anului trecut, când a fost reţinut şi apoi arestat, fiind acuzat de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane euro, prin înregistrarea în contabilitatea firmei COMPANIA DE PAZĂ SHELTER SECURITY SRL Voluntari a unor achiziţii fictive de servicii.

Aflată sub urmărire penală şi „strânsă cu uşa” de creditori, COMPANIA DE PAZĂ SHELTER SECURITY SRL (CUI 18310250) s-a cerut în insolvenţă, precizând următoarele în cererea introductivă:

– are datorii la bugetul de stat şi la creditori în valoare 54.167.518,62 lei scadente de mai mult de 60 de zile;

datoriile la bugetul de stat sunt în valoare de 7.803.175,93 lei, iar datoriile către creditorii chirografari au ajuns la suma de 46.364.342,69 lei.

– a fost instituit sechestrul asigurator asupra unor bunuri imobile ale societăţii;

– are de recuperat creanţe în valoare de 6.362.553,08 lei.

Suma declarată ca datorii la stat nu corespunde nici cu cea menţionată pe site-ul ANAF (3,54 milioane lei la 30 iunie 2015), dar nici cu prejudiciul calculat de procurorii DNA, care susţineau că numai TVA dedusă ca urmare a emiterii de facturi fictive se cifrează la 22,4 milioane lei.

SHELTER-SECURITY-datorii-w

Situaţiile financiare depuse la Fisc menţionează la finalul anului trecut datorii de 72,9 milioane lei, creanţe de 14,22 milioane lei, dar şi peste 19 milioane lei reprezentând bani în casă şi conturi. În condiţiile în care firma a raportat o cifră de afaceri de numai 12 milioane lei, este greu de crezut că existau efectiv în casă şi conturi cele 19 milioane de lei, şi nu doar „pe hârtie”.

SHELTER-SECURITY-bilant-wCOMPANIA DE PAZĂ SHELTER SECURITY SRL – situaţii financiare 2014

Deşi probabil administratorul judiciar va veni cu tot felul de argumente care să sugereze viabilitatea unui plan de reorganizare, datele financiare arată că falimentul e iminent. Chiar dacă sărim peste pierderile importante raportate în ultimii 4 ani, punându-le pe seama facturilor fictive, faptul că societatea are datorii de câteva ori mai mari faţă de cifra de afaceri, la care se va mai adăuga o impunere „babană” de la Fisc (cele 10 milioane de euro estimate de procurori), ar trebui să îi convingă pe creditori „să rupă pisica în două” de la bun început.

SHELTER-SECURI-w

În cadrul Dosarului de insolvenţă (nr.1679/93/2015), CASA DE INSOLVENŢĂ HUNEDOARA – FILIALA BUCUREŞTI SPRL a fost numită administrator judiciar provizoriu, „cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea debitorului”. Termenul limită de înscriere la masa credală este 4 septembrie 2015, urmând ca prima adunare generală a creditorilor să se desfăşoare pe 1 octombrie 2015.

Şi un amănunt poate important pentru cei implicaţi în acest proces: firma în insolvenţă se numeşte COMPANIA DE PAZĂ SHELTER SECURITY SRL, şi nu doar SHELTER SECURITY SRL. Cu acest nume (SHELTER SECURITY SRL, CUI 12334918) există o altă firmă, deţinută de un irakian şi aflată în procedură de lichidare.

Citiţi şi:

GUARD ONE ALARM SYSTEMS: cum îngropi o firmă în două luni şi jumătate