SIMPLUS INVEST SRL Bucureşti (CUI: 15791280) a intrat în insolvenţă, la propria cerere, pe 6 noiembrie 2015, iar tabelul preliminar al creanţelor demonstrează că „inovaţia” firmei – de plată a biletelor prin SMS – a fost o ţeapă (premeditată?), aplicată mai multor regii/societăţi de transport public din ţară.
Cea mai afectată regie este cea din Bucureşti, RATB fiind înscrisă la masa credală cu 401.490,77 lei, în timp ce RATP Iaşi figurează cu 156.700,93 lei. La regia ieşeană situaţia este foarte încâlcită: aceasta este în insolvenţă de multă vreme, s-a judecat cu SIMPLUS INVEST şi a obţinut câştig de cauză, dar banii nu au fost încasaţi. Ciudat este şi faptul că RATP Iaşi a contestat creanţa trecută în tabel (Dosar nr.37241/3/2015/a4), deşi administratorul judiciar FAST INSOLV SPRL (Bogdan IANCU) a acceptat exact suma solicitată.
Printre „beneficiarii” ţepelor aplicate de firma familiei BOABEŞ se mai numără:
- ORADEA TRANSPORT LOCAL SA – 110.530,61 lei
- SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC SA Alba Iulia – 58.174,59 lei
- TRANSPORT CĂLĂTORI EXPRES SA Ploieşti – 56.276,90 lei
- TRANSURBAN SA Satu Mare – 13.073,09 lei.
Surprinzător, TVR „a luat-o” de numai 10.598,97 lei, creanţa solicitată fiind un pic mai mare (11.517,21 lei).
Totuşi, există posibilitatea ca ţepele reale să fie (mult) mai mari, numai că nu pot fi dovedite de creditori. Mai exact, procedura de lucru era aşa: lunar, SIMPLUS INVEST SRL ar fi trebuit să emită către regii un raport de trafic, în baza căruia fiecare regie emitea factura aferentă. Dacă SIMPLUS INVEST SRL nu a mai trimis rapoartele pentru ultimele luni de colaborare, aşa cum susţin unele voci, regiile nu au avut cum să factureze. Şi nici la masa credală nu aveau cum să se înscrie cu o sumă necunoscută şi nedovedită cu documente!
Tabelul creditorilor mai prezintă câteva surprize/curiozităţi:
- groparii firmei, Corina Mihaela BOABEŞ (40 de ani) şi Dan Marius BOABEŞ (41 de ani), s-au înscris şi cu creanţe salariale, de 5.886 lei fiecare; cu aceeaşi sumă mai figurează şi alţi doi salariaţi: Gabriel IOVAN şi Alexandru COŞERU; lefuri pe măsura performanţei, desigur!
- Dan Marius BOABEŞ susţine că a creditat firma cu 2,38 milioane lei, iar „melomana manelelor” cu 221.455 lei; dacă mai luăm în calcul şi 1,5 milioane lei, suma teoretic plătită de Corina Mihaela BOABEŞ într-o tranzacţie care, de fapt, a mascat o vânzare (fără plata TVA) a unor active, rezultă o sumă prea mare chiar şi pentru nişte oameni care declară venituri de aproape 1.500 euro pe lună;
- pe lista creditorilor apare şi un offshore din Cipru, cu o sumă considerabilă: 1,29 milioane lei; din păcate, administratorul judiciar nu precizează cine este reprezentatul din acte pentru această companie (nu avocatul care a trimis şi el un fax sau un email) şi când a împrumutat societatea SIMPLUS INVEST SRL; doar o bănuială: acest offshore este controlat tot de cuplul BOABEŞ.
Zvonul că ţepele au fost asumate din start de regiile/societăţile de transport este susţinut şi de dezinteresul manifestat de aceşti creditori faţă de derularea procedurii. Astfel, pe 4 ianuarie 2016, s-a desfăşurat prima şedinţă a Adunării Creditorilor. Şefii de regii probabil erau încă sub influenţa sărbătorilor şi le-ar fi fost greu să se deplaseze la Bucureşti, dar un punct de vedere ar fi putut să transmită. Dar nu s-a întâmplat aşa. La şedinţă a aparticipat doar reprezentantul DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (KANAL D), creditor care are de recuperat o suma mai mică decât a oricărei regii din tabel, dar au transmis puncte de vedere ţeparii BOABEŞ, două firme controlate de aceştia, offshore-ul dubios, un reprezentant al salariaţilor şi unul de la PAYU ROMANIA PSP SA.
După cum se observă din tabelul participanţilor publicat de FAST INSOLV SPRL, nicio regie/societate de transport public şi niciun alt creditor de stat (TVR, ANCOM, Fisc, Direcţia taxe locale sector 2) nu au participat şi nu au transmis punctele lor de vedere. Prin urmare, a fost ales un Comitet al Creditorilor „la mişto”, format din ţeparul Dan-Marius BOABEŞ (preşedinte), LIBRA INTERNET BANK şi Direcţia Venituri Buget Local sector 2. Demn de remarcat este faptul că DVBL sector 2 deţine o creanţă de 402 lei şi este membru al Comitetului Creditorilor, iar PAYU ROMANIA PSP SA, cu o creanţă de peste un milion lei, nu a primit susţinere. Mă mir că lipseşte „melomana manelelor” din acest comitet. Cu ea şi cu offshore-ul din Cipru sau cu SIMCITY SOLUTIONS, ar fi fost un comitet perfect!
Următorul termen de judecată este pe 28 ianuarie 2016, dar probabil se va pronunţa o amânare pentru că abia pe 25 februarie 2016 se vor judeca nemulţumirile unor creditori, numite oficial contestaţii. Şi poate că până la următorul termen se documentează administratorul judiciar cu privire la activele din Mamaia/Constanţa care „au dispărut” din patrimoniul SIMPLUS INVEST. Cu ajutorul art.82.(1) din Legea 85/2014, desigur! (sursa foto: bihon.ro)
DOCUMENT ATAŞAT:
SIMPLUS INVEST SRL – tabel preliminar al creanţelor