Stimate domnule IULIAN DASCĂLU… sunteţi aşteptat la Primăria Iaşi cu 3,65 milioane lei; aţi pierdut şi apelul! Am glumit, domnule DASCĂLU! Instanţa a zis că Dumneavoastră aveţi dreptul şi la… recurs la apelul pierdut!

În urmă cu mulţi ani, Primăria Iaşi a încheiat „contractul de asociere în participaţiune nr.8329/03.02.2005″ cu IULIUS GROUP SRL (CUI/CIF:1977551), firmă deţinută de Iulian Adrian DASCĂLU (foto), poreclit „regele mall-urilor”… sau „stăpânul oraşului”.

Pe scurt: prin acel contract, Iulian DASCĂLU s-a angajat să facă ceva în Iaşi, numit iniţial Complexul MADISON… şi a făcut Ansamblul PALAS.

Conform acelui contract, IULIUS GROUP SRL avea obligaţia de a achita nişte bani Primăriei Iaşi, cred că oficial se numeşte redevenţă.

Contractul „de asociere în participaţiune” între IULIUS GROUP şi Consiliul Local Iaşi a fost modificat la un moment dat. FĂRĂ să existe o hotărâre a Consiliului Local Iaşi. Râmân la părerea că această schimbare nu a fost corectă/legală, dar e doar părerea mea.

Prin urmare şi aşa deci… nişte firme ale lui Iulian DASCĂLU au preluat obligaţiile asumate de IULIUS GROUP SRL prin contractul iniţial. NU se ştiu exact condiţiile „novaţiei” (aşa a fost denumirea oficială). Primăria Iaşi – nici pe timpul fostului primar Gheorghe NICHITA, nici acum, când Mihai CHIRICA a ajuns să ocupe această funcţie – nu a binevoit să facă public acest contract… deşi au fost cereri în acest sens.

Surprinzător, Primăria Iaşi (Consiliul Local Municipal Iaşi) a dat în judecată firmele lui DASCĂLU… pentru că nu a primit banii prevăzuţi în contract. Procesul a început în februarie 2015… şi s-a finalizat oarecum în iulie 2017. Adică după aproape doi ani şi jumătate!

Iar pe 26 iulie 2017, instanţa a decis că 6 firme ale lui Iulian DASCĂLU trebuie „să plătească reclamanţilor suma de 3.651.517,22 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente anilor 2010 parţial, 2011, 2012, 2013 şi 2014, calculate la data plăţii debitului principal, datorate pentru neplata la termen a sumei minime garantate”.

Există o sumă garantată prin contractul iniţial pe care firmele lui DASCĂLU trebuie să o plătească Primăriei Iaşi, opinia publică nu ştie exact valoarea… pentru că acel contract a devenit „top secret”. Dar cert e că instanţa a zis că e vorba de 3,65 milioane lei.

Decizia instanţei mai spunea aşa: „cu apel în termen de 30 zile de la comunicare„.

Ce să vezi?! Apelul a fost formulat de PALAS HOLDING şi de CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL IAŞI în decembrie 2018. Asta înseamnă că sentinţa primei instanţe a fost comunicată undeva prin noiembrie 2018. După aproape un an şi jumătate de la pronunţare.

A durat doi ani şi jumătate în prima instanţă. A mai trecut un an şi jumătate până la comunicarea sentinţei.

Azi, 20 martie 2019, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat în legătură cu apelul declarat la decizia primei instanţe. Şi această instanţă a zis aşa:

Înţeleg din decizia Curţii de Apel Iaşi că rămâne cum a zis Tribunalul Iaşi, adică firmele lui DASCĂLU trebuie să achite 3,65 milioane lei Primăriei Iaşi. Plus 1.500 lei – nu ştiu ce onorariu. Nu mai contează. 

Deşi a fost a doua instanţă, Curtea de Apel scrie în decizie aşa:

cu drept de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 30 zile de la comunicare

Nu am înţeles de ce mai există posibilitatea unui recurs… după un apel, probabil că aşa prevede legea. (sursa foto: newmoney.ro)