SUPER-ŞMECHERIE: Divizare parţială cu transfer de experienţă similară! Asta în timp ce firma era trimisă în judecată de DNA

teoval

Pe 28 iunie 2013, DNA anunţa trimiterea în judecată a inculpaţilor Lucreţia CIOBANU (contabil la TEOVAL SRL Războieni), Paul GREBINIŞAN (inginer la aceeaşi firmă) şi a societăţii TEOVAL SRL (CUI: 7273091), infracţiunea săvârşită fiind următoarea:

  • La data de 14 ianuarie 2009, Consiliul Local al comunei Dăgâţa, judeţul Iaşi, a încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) contractul de finanţare nerambursabilă, finanţat din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), în vederea punerii în practică a proiectului „Alimentare cu apă în sistem centralizat în sat Dagâţa şi sat Mănăstirea, comuna Dagâţa, judeţul Iaşi, construire sistem de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate în satul Dagâţa”.
  • TEOVAL SRL a câştigat licitaţia prezentând un document fals, pretins emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, din care rezulta, în mod incorect, că societatea nu avea datorii restante către bugetul de stat.
  • Pe baza acestui document şi a unei declaraţii tot falsă, în perioada 2010-2011, TEOVAL SRL a decontat de la Comuna Dagâţa suma totală de 309.479,69 lei (echivalentul a aproximativ 1.736.218 euro), bani proveniţi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

teoval-15-ani-2015-w

Cu aproape un an înainte de trimiterea în judecată, la o dată la care cercetările procurorilor DNA probabil erau începute (6 august 2012), Diana CREŢU (33 de ani împliniţi luna aceasta) înfiinţează TEOVAL & CO. SRL Târgu Frumos (CUI: 30516918), având ca obiect principal de activitate „lucrări de construcţii ale proiectelor utilitare pentru fluide”. Pentru cele 5 luni din 2012, societatea nu raportează activitate, pentru ca în 2013 să sară la o cifră de afaceri de 2,53 milioane lei, obţinută cu un singur salariat, şi acela angajat din luna septembrie.

În noiembrie 2014, Valentin CIOBANU preia integral TEOVAL&CO. SRL de la Diana CREŢU, iar administrator este numit Constantin GOLDUŢ (48 de ani). În august 2015, asociaţii TEOVAL SRL, Valentin CIOBANU (56 de ani) şi Valentin Andrei CIOBANU (31 de ani) aprobă un plan de divizare parţială a societăţii, document care prevede „transmiterea unei părţi din patrimoniul TEOVAL SRL (activ şi pasiv) către TEOVAL&CO. SRL”, tranzacţie în urma căreia Valentin Andrei CIOBANU devine asociat cu 5% la firma cu sediul social în Târgu Frumos, în timp ce Valentin CIOBANU rămâne cu 95%.

Divizare cu transfer de experienţă

Ciudat este faptul că proiectul de divizare, publicat în Monitorul Oficial, susţine că „Pe lângă transferul efectiv de elemente patrimoniale, societatea divizată transferă experienţa similară dobândită prin executarea următoarelor contracte de lucrări„… şi sunt enumerate 11 contracte mari şi foarte mari în care TEOVAL SRL a fost angrenată începând cu 2006. De şmecheria asta nu am mai auzit până acum!

teoval-co-4-ani-2015-w

Probabil ca urmare a acestui transfer de experienţă, TEOVAL&CO. SRL a înregistrat anul trecut un profit net de 315.728 lei şi o cifră de afaceri de 5,7 milioane lei, rezultate obţinute cu 17 angajaţi. Cu 55 de angajaţi, dar fără experienţa transferată, TEOVAL SRL a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri aproape egală, dar cu un minus de 672.541 lei, fiind pentru prima dată în ultimii 15 ani când înregistrează pierderi.

Condamnare cu efect neaşteptat

Pe 19 februarie 2016, DNA anunţă că, prin decizia penală nr.148 din 19.02.2016, Curtea de Apel Iaşi a hotărât condamnarea inculpatei Lucreţia CIOBANU la 2 ani, 9 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, achitarea lui Paul GREBINIŞAN, iar inculpata TEOVAL SRL a fost condamnată la pedeapsa principală de 250.000 lei amendă penală şi pedeapsa complementară a interzicerii participării la procedurile de achizi-ii publice pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Deşi ancheta DNA şi decizia instanţei nu face nicio referire la Valentin CIOBANU şi Valentin-Andrei CIOBANU, cei doi au reacţionat imediat (au un morcov!) şi, pe 3 martie 2016, au decis cooptarea în firma TEOVAL&CO. SRL a fondatoarei Diana CREŢU. După câteva săptămâni, cei doi CIOBANU s-au retras de tot din societate şi au cedat părţile sociale Dianei CREŢU, care a devenit unic asociat.

Pe 6 septembrie 2016, condamnatele Lucreţia CIOBANU şi TEOVAL SRL au apelat la ultima variantă – recurs în casaţie, numai că, pe 29 septembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi a ajuns la concluzia că speţa este de competenţa Tribunalului Iaşi şi a transmis Dosarul nr.729/45/2016 la această instanţă. Până acum nu a ajuns acolo, pe portalul instanţelor de judecată nefiind menţionată înregistrarea dosarului la tribunal.

Insolvenţă cu 2,6 milioane lei în conturi

În schimb, la Tribunalul Iaşi a fost înregistrat, pe 19 octombrie 2016, Dosarul nr.6363/99/2016, deschis ca urmare a cererii depuse de debitoarea TEOVAL SRL de deschidere a procedurii de insolvenţă. Ca să fie sigură că sentinţa este cea dorită, o cerere similară a depus şi TEOVAL&CO. SRL.

În cererea introductivă, TEOVAL SRL precizează că “patrimoniul său este caracterizat de insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”, dar nu precizează valoarea acestor restanţe. Situaţia este surprinzătoare ţinând cont de bilanţul pe anul trecut, document care arată că, la 31 decembrie 2015, societatea din Războieni avea datorii de 3.611.298 lei, creanţe de 7.330.270 lei şi disponibilităţi în casă şi conturi de 2.627.387 lei.

Judecătorul sindic Alexandru MIŢICĂ a admis cererea, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a numit EUROBUSINESS LRJ SPRL Iaşi (Eduard PASCAL) în funcţia de administrator judiciar provizoriu. Ţinând cont de faptul că acest practician „doarme în papuci” de câţiva ani la falimentul FOTBAL CLUB POLITEHNICA IAŞI SA (CUI: 16764020) şi a aflat de pe supervizor.ro că au expirat mărcile echipei de fotbal, slabe speranţe să ne spună cum e cu transferul de experienţă şi cât de (i)legală este o asemenea tranzacţie.

Prin decizia din 18 noiembrie 2016, judecătorul sindic a mai stabilit ca data limită de înscriere la masa credală a societăţii TEOVAL SRL să fie 3 ianuarie 2016, iar prima şedinţă a Adunării Creditorilor a fost programată pe 30 ianuarie 2017, ora 15.00, la sediul administratorului judiciar (Iaşi, str.Zorilor nr.11). Următorul termen de judecată – 17 februarie 2017. (sursa foto: teoval.ro)