SYMMETRICA SRL Vereşti (CUI: 6552535) este una dintre puţinele companii cu capital integral românesc care şi-a construit succesul pe afaceri cu structuri bugetare (în principal primării) şi nu a fost călcată de DNA sau DIICOT. Pe site-ul propriu se prezintă (cu mici erori „de redactare”) drept „producătorul de pavele cu cea mai mare capacitate de producţie la nivel naţional şi prima companie românească din industrie cu propriile linii tehnologice complet automatizate„.
Deţinută de Florin-Cristinel STANCIU (46 de ani) – 60% şi Florentina-Mihaela STANCIU (43 de ani) – 40%, societatea suceveană a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri record, de 87,30 milioane lei, şi un profit net de 2,45 milioane lei, dar remarcabil este faptul că, la finalul anului 2015, avea în casă şi conturi suma de 15.984.386 lei, adică 3,55 milioane euro (la cursul actual).
Această sumă este puţin mai mare decât profitul net cumulat pe ultimii 5 ani şi probabil se datorează prostului obicei al unităţilor se stat de a-şi achita datoriile în ultimele zile ale anului, după rectificarea bugetară „tradiţională” de Moş Crăciun.
Cunoscută drept „Doamna pavelelor”, Florentina-Mihaela STANCIU este unic administrator al societăţii SYMMETRICA SRL, funcţia pe care a riscat să o piardă… „cu ocazia” unui faliment. Mai exact, Florentina-Mihaela STANCIU şi Silviu Marcel STANCIU (41 de ani) au fost asociaţi la EUROEST PARTNER SRL Bucureşti (CUI: 17132065), firmă care a intrat în faliment după declanşarea procedurii de lichidare.
Unicul creditor înscris la masa credală a fost Fiscul, care a invocat o creanţă de 13.449 lei. Deşi asociaţii STANCIU nu au avut atribuţii de administrator, D.G.F.P. Bucureşti a cerut atragerea răspunderii patrimoniale împotriva celor doi, solicitare respinsă de Tribunalul Bucureşti (Dosar nr.40771/3/2011/a1). Fiscul nu s-a lăsat („idei puţine, dar fixe”) şi a atacat sentinţa. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul (aşa e menţionat pe portal, deşi probabil e apel) invocând un motiv bizar – a fost „declarat de o persoană fără calitate procesuală activă„!
Dacă instanţa ar fi decis atragerea răspunderii personale, cei doi, pe lângă faptul că ar fi trebuit să achite 13.449 lei, ar fi pierdut dreptul de a fi administratori de firmă o anumită perioadă de timp. Varianta actuală (din 2014) a Legii insolvenţei prevede că „Persoana împotriva căreia s-a pronunţat o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii nu mai poate fi desemnată administrator sau, dacă este administrator în alte societăţi, va fi decăzută din acest drept timp de 10 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii”. (sursa foto: symmetrica.ro)