TEST AUTO: datorii duble faţă de cele declarate

Test-Auto

Deţinută de Leonid POPOV (51 de ani) – 38%, Victor POPOV (39 de ani) – 38% şi Angela SÎRCU (46 de ani) – 24%, societatea TEST AUTO SRL Bicaz (CUI: 14848958) a intrat în insolvenţă la propria cerere, iar în documentaţia depusă la Dosarul 2553/103/2015 „a arătat că are datorii scadente de 11.312.275,37 lei, că este în încetare de plăţi de mai mult de 60 de zile şi că are posibilitatea de a se reorganiza pe baza unui plan de reorganizare”.

Tabelul preliminar al creanţelor, publicat de administratorul judiciar pe 8 decembrie 2015 (cu o zi întârziere faţă de termenul fixat de instanţă), prezintă o situaţie mult mai tristă, restanţele certe ale firmei nemţene fiind de 21,12 milioane lei, cu posibilitate de suplimentare cu suma de 2,61 milioane lei, care iniţial a fost trecută la categoria „creanţe sub condiţia termenului”. Altfel spus, datoriile certe sunt cu aproape 10 milioane lei mai mari faţă de cele recunoscute iniţial de debitoare.

 Cei mai mare creditor este firma cehă EKOTREND LUDKY SRO, cu o creanţă de peste două milioane euro, suspect de mare în condiţiile în care reprezintă mai mult de jumătate din cifra de afaceri a societăţii din Bicaz. Mai mult, partea cehă nu şi-a luat nicio măsură de siguranţă, creanţa fiind chirografară.

 BCR, cu 3,39 milioane lei, şi BANCA TRANSILVANIA, cu 2,13 milioane lei, ocupă locurile II şi III în topul creditorilor, cu menţiunea că banca clujeană are o garanţie cam şubredă, aceasta fiind „asupra sumelor prezente şi viitoare din conturile deschise la unitatea bancară„.

 Chiar dacă Finanţele au de recuperat doar 161.999 lei, creanţele bugetare ajung la o sumă importantă ca urmare a creanţei invocate de Administraţia Fondului de Mediu – 1,05 milioane lei. În tabel apare cu o creanţă de 407.148,18 lei, SC ONUJA CALCITA SRL, dar nu există nicio societate cu acest nume. Probabil e vorba de OMYA CALCITA SRL (CUI: 6962926) şi a scris administratorul judiciar „cu picioarele din faţă”.

 Referitor tot la administratorul judiciar (provizoriu) EUROINSOLV SPRL (Camelia Monalisa LITEANU), acesta nu a publicat raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă, deşi prima Adunare a Creditorilor este programată astăzi, 14 decembrie 2015. Mai mult, convocarea publicată (în BPI) pe 9 noiembrie 2015, spune că Adunarea Creditorilor nu are pe ordinea de zi prezentarea situaţiei financiare a debitoarei, iar la punctul 1 figurează „confirmarea administratorului judiciar EUROINSOLV SPRL cu un onorariu de 2.500 lei, exclusiv TVA/lună, şi 3% din sumele achitate creditorilor prin planul de reorganizare”.

 La urma-urmei, are şi Camelia Monalisa LITEANU „dreptatea ei”: de ce s-ar obosi să prezinte situaţia debitoarei dacă nu e sigură de confirmare şi de onorariul dorit?!

 DOCUMENT ATAŞAT:

TEST AUTO SRL – tabel preliminar al creanţelor