Ion SOLCANU a fost senator şi şef al PSD-ului (sau cum s-a mai numit atunci) din Iaşi în perioada 1990-2008, iar la nivel naţional era considerat nr.2-3 în partid. În 2001, fiul acestuia, Bogdan Constantin SOLCANU (40 de ani în prezent) înfiinţează THE RED POINT SA (CUI: 14172456), societate ce se declară a fi furnizor de soluţii informatice pentru managementul afacerilor. Oficial, societatea a avut tot felul de acţionari, dar era de notorietate faptul că „fiul domnului senator” este „boss”-ul
După cum susţine site-ul companiei, „încă de la început, RED POINT s-a concentrat pe inovaţie şi dezvoltarea de produse software proprii, prima astfel de soluţie, «Roads» fiind implementată în toate regionalele Companiei Naţionale de Căi Ferate„. Despre această (primă) colaborare importantă cu o unitate de stat circulă o legendă drăguţă: vizionari de felul lor, cei de la firma fiului de senator au anticipat că CFR va avea nevoie de o soluţie pentru informatizarea regionalelor, motiv pentru care au creat-o. La puţin timp după ce au finalizat-o, CFR a anunţat că are nevoie de… o soluţie informatică pentru regionalele din toată ţara. S-a organizat un fel de licitaţie, la care au participat THE RED POINT SA şi firma&divizia de IT a CFR (INFORMATICA FEROVIARĂ SA se numeşte acum). Şi au câştigat vizionarii de la firma lui Bogdan SOLCANU!
Deşi a înregistrat profit de la înfiinţare şi până în 2014, contractele cu firme de stat par a fi destabilizat lichidităţile firmei, la finalul anului 2014 înregistrând creanţe de 34.870.562 lei. Chiar dacă este în scădere importantă faţă de anii anteriori (65.807.186 lei la 31 decembrie 2012 şi 44.525.044 lei la sfârşitul anului 2013), această valoare rămâne foarte mare, depăşind cifra de afaceri cumulată a ultimilor 3 ani (2012-2014).
Este adevărat că şi datoriile au scăzut în perioada 2012-2014, dar au rămas la un nivel mult peste cifra de afaceri, la 31 decembrie 2014 ridicându-se la 14,78 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a fost de 6,8 milioane lei, în scădere accentuată faţă de anul anterior.
Deşi s-a confruntat încă din 2009 cu cereri de insolvenţă şi cu acţiuni de executare silită din partea creditorilor, THE RED POINT SA a scăpat „întreagă” până anul acesta. Pe 9 februarie 2016, după ce compania fusese rebotezată ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA, iar Vasile CÎTEA (52 de ani, actualul preşedinde al Federaţiei Române de Box) cesionase acţiunile sociale deţinute (18,50% din capitalul social), administratorul Bogdan Constantin SOLCANU a depus cerere de intrare în insolvenţă.
Solicitarea a fost admisă de Tribunalul Iaşi pe 24 februarie 2016 (Dosar nr. 840/99/2016, judecător sindic Mihaela CORUGĂ-BUTUCĂ), iar în sentinţa instanţei se spune: „aşa cum rezultă din actele contabile depuse la dosar (cu precădere cele care reflectă datoriile, precum şi sumele din conturile casă şi bănci), debitoarea are datorii scadente către creditorii săi de peste 2.000.000 lei şi nu dispune de lichidităţi suficiente pentru achitarea datoriilor scadente”.
Datoriile societăţii sunt mult mai mari decât două milioane de lei şi susţin această afirmaţie cu două argumente:
- Dacă ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA ar fi achitat datorii de peste 12 milioane lei în 2015, nu s-ar mai fi cerut în insolvenţă;
- Site-ul ANAF arată că firma lui Bogdan SOLCANU are numai la bugetele de stat obligaţii restante în valoare de 6.238.075 lei.
În cadrul procedurii de insolvenţă, CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL va îndeplini atribuţiile de administrator judiciar provizoriu, iar termenul limită de înscriere la masa credală este 25 aprilie 2016, şi nu 25 mai cum apare aiurea în sentinţa publicată în BPI (nu poate fi 25 mai pentru că tabelul preliminar trebuie publicat până pe 13 mai, plus că se depăşeşte termenul maxim prevăzut de lege).
La ora actuală, ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA Iaşi se ocupă de „activităţi de editare a altor produse software” şi are un capital social de 92.500 lei, deţinut de Bogdan Constantin SOLCANU – 81,5% şi Vasile ŞECMAN (24 de ani). Din aprilie 2011, Bogdan SOLCANU este administrator al firmei.
Şi, la final, o serie de 3 mişcări interesante:
- pe 31 octombrie 2014, BEST POINT CONSULTING SRL Iaşi (CUI: 22249330), societate deţinută şi administrată de Mihaela GÎDEI BURUIANĂ (38 de ani) devine RED POINT SOFTWARE SOLUTIONS SRL; rebotezarea s-a produs la scurt timp după adjudecarea unui contract important, încheiat cu CJ Hunedoara
- în septembrie 2015, RED POINT SOFTWARE SOLUTIONS SRL îşi mută sediul social în baza unui contract de subînchiriere încheiat cu THE RED POINT SA;
- în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) nr.2/2016 este anunţată cesiunea mărcii ACADEMIS UNIVERSITY MANAGEMENT SOLUTION, tranzacţia fiind efectuată între cedentul (vânzătorul) THE RED POINT SA şi cesionarul (cumpărătorul) RED POINT SOFTWARE SOLUTIONS SRL.
Iar după ce s-au rezolvat aceste probleme, eventual au fost mutaţi şi salariaţii, ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA s-a cerut în insolvenţă. (sursa foto: jamiespcsolutions.co.uk)