La începutul acestei săptămâni, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii au extins urmărirea penală faţă de deputatul NICOLAE PĂUN (foto, 51 de ani) şi faţă de societatea NIKY SCORPION ALCOM SRL Bucureşti (CUI: 3511840), comunicatul DNA susţinând că: „în perioada 2004 – 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC NIKY SCORPION ALCOM SRL şi în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacţii imobiliare constând în cumpărarea şi vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în Bucureşti, iar celălalt în judeţul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile şi cu implicaţii asupra creanţelor datorate bugetului de stat)”.
Interesant este faptul că, în perioada menţionată de DNA, ţiganul acuzat Nicolae PĂUN nu a avut calitate de asociat sau administrator în firma respectivă, dar a devenit patron în septembrie 2015, ceea ce sugerează că, la momentul respectiv, el ştia de anchetele procurorilor.
Înfiinţată în 1991, NIKY SCORPION ALCOM SRL Bucureşti a fost deţinută şi administrată (cel puţin din anul 2008) de Maria IONESCU (57 de ani), persoană născută şi cu domiciliul oficial actual în Bucureşti. Pe 30 septembrie 2015, cesionează cele 8.020 de părţi sociale deţinute, cu o valoare nominală de 80.200 lei, cumpărător fiind Nicolae PĂUN. Deşi nu există o exprimare clară a valorii tranzacţiei, din menţiunea publicată în Monitorul Oficial se înţelege că părţile sociale au fost tranzacţionate la valoarea nominală.
Pe 15 decembrie 2015, noul patron decide înlocuirea administratorului Maria IONESCU, atribuţiile fiind preluate pentru un mandat de 4 ani de Cristian-Eugen NEGOIŢĂ (55 de ani). Acesta nu mai figurează ca asociat sau administrator la alte firme din România.
Cele două operaţiuni (cesionarea părţilor sociale şi înlocuirea administratorului) par a avea drept scop protejarea Mariei IONESCU de efectele anchetei DNA, probabil pentru că această persoană a fost doar interpusul lui PĂUN.
Curios este faptul că – în ciuda faptului că operaţiunile lui PĂUN au fost efectuate în dauna intereselor firmei, conform DNA – NIKY SCORPION ALCOM SRL a raportat profituri uriaşe. Astfel, în perioada 2005-2014, profitul net total s-a cifrat la 21.304.600 lei, rezultând (dacă ţinem cont de cursul din fiecare an) un profit net mediu anual de aproximativ 500.000 euro.
În aceste condiţii (profit net de peste un milion lei în fiecare an, active imobilizate de 12 milioane lei şi datorii de numai 1,6 milioane lei), este clar că vânzarea firmei la valoarea nominală a părţilor sociale (80.200 lei, adică nici măcar 20.000 euro) nu poate fi reală. Culmea e că Nicolae PĂUN nu putea să cumpere părţile sociale nici la valoarea nominală. Din declaraţiile de avere ale acestuia din 2015 şi 2016 reiese că totalul anual al veniturilor familiei (el şi soţia) abia se ridică la suma respectivă. Depozite nu are, credite nu a luat, înseamnă că ori nu a cheltuit nimic din venituri, ori avea nişte bani la saltea!
Conform site-ului cdep.ro, din cei peste 400 de deputaţi ai României, doar 3 au depus declaraţiile de avere în acest an (aferente anului financiar 2015), termenul limită fiind prin iunie. Printre cei 3 se numără şi Nicolae PĂUN. O fi citit în globul de cristal că în iunie nu va mai avea cum să completeze declaraţia de avere?! (sursa foto: agerpres.ro)
DOCUMENTE ATAŞATE:
NICOLAE PĂUN – declaraţie de avere 2016
NICOLAE PĂUN – declaraţie de avere 2015