TOPTONE: datorii declarate de un milion de lei, masă credală de 61.334 lei! Fiscul este singurul creditor şi îşi bate joc de derularea falimentului

Bataie-de-joc-600

În noiembrie 2015, societatea TOPTONE SRL Oradea (CUI: 27654970) s-a cerut direct în faliment, motivând că are datorii pe care nu le poate onora în cuantum de 1.082.436,44 lei. Deşi e de presupus că a depus nişte documente pentru a demonstra aceste datorii, tabelul preliminar al creanţelor vine cu prima surpriză: AJFP Bihor este singurul creditor şi revendică numai 61.334 lei!

 Notificarea privind deschiderea procedurii a fost publicată cu 3 săptămâni înainte de termenul limită de înscriere la masa credală, deci nu se poate interpreta că sunt creditori care nu au aflat de faliment. Şi atunci, de ce nu apar la masa credală? Un posibil răspuns este următorul: firma a înregistrat în contabilitate facturi de la „firme fantomă”, a dedus TVA, dar nu le-a achitat (normal, de asta a apelat la „firme fantomă”!). Astfel, datoriile apar în contabilitate, dar creditorii nu se înscriu la masa credală… pentru că nu (mai) există sau, dacă există, nu sunt în regulă!

 Lichidatorul judiciar EUREXPERT IPURL (Ioan HERLEA) a convocat Adunarea Creditorilor, aşa cum prevede legea, astfel încât să poată continua procedura. Deşi AJFP Bihor a fost convocată prin scrisoare recomandată (după cum se precizează în procesul verbal), nu numai că nu a participat la adunare, dar nici măcar nu a trimis un punct de vedere. Cum era singurul creditor, şedinţa a fost declarată închisă… şi urmează a fi reprogramată. Până când vreun reprezentant al Finanţelor bihorene se va îndura să prezinte un punct de vedere al instituţiei.

 În mod normal, AJFP Bihor ar trebui să încerce să facă o verificare (o inspecţie fiscală) a acestei firme, pentru că situaţia este dubioasă. TOPTONE SRL nu era o firmă de apartament care a plimbat nişte bani şi a ţepuit statul cu 15.000 euro. Această societate a raportat pentru anii 2011-2013 cifră de afaceri de 4-6 milioane de euro şi zeci de angajaţi. În plus, presa locală a scris de mai multe ori despre condiţiile „de sclavie” ale angajaţilor de acolo

TOPTONE-5-ani-600

Faptul că înregistrarea firmei ca plătitoare de TVA a fost anulată în decembrie 2014, cel mai probabil ca urmare a nedepunerii declaraţiilor aferente, ar fi trebuit să alarmeze Fiscul. Mai mult, firma nu mai apare ca plătitoare de taxe şi impozite aferente angajaţilor din noiembrie 2014.

 Cel mai probabil, coreanul care deţinea TOPTONE, pe numele lui SUNG KYUNGDONG (61 de ani), a spălat putina, iar Fiscul nu va mai recupera nici creanţa trecută în tabel, dar asta nu înseamnă că trebuie să îşi bată joc de procedura falimentului şi de cei care o instrumentează (instanţa şi administratorul judiciar). E suficientă „mega” bătaia de joc manifestată faţă de contribuabili!