TOTALGAZ INDUSTRIE a intrat în concordat preventiv… deşi procedurile prevăzute de Legea 85/2014 nu sunt considerate URGENŢE

Ieri, 18 martie 2020, Tribunalul Iaşi a admis cererea formulată de TOTALGAZ INDUSTRIE SRL (CUI/CIF: 6658553), companie controlată de Ioan PÂRĂU, şi a dispus deschiderea procedurii de concordat peventiv, iar în funcţia de administrator concordatar provizoriu a numit practicianul KPMG RESTRUCTURING SPRL – Dosar nr.1165/99/2020.

Această decizie a instanţei reprezintă o mare surprizăpentru că a fost pronunţată în plină criză a coronavirusului, deşi procedurile prevăzute de Legea 85/2014 (concordat preventiv, insolvenţă, faliment) nu sunt pe lista urgenţelor care se judecă în această perioadă. Tribunalul Iaşi susţine că „debitorul se află în stare de dificultate financiară„, dar există şi alte firme în această situaţie, care s-au cerut în insolvenţă… şi au primit termene de judecată abia în luna mai (sau chiar iunie), pe motiv că nu reprezintă urgenţe!

TOTALGAZ INDUSTRIE SRL, companie cu 255 de angajaţi şi afaceri de 45,94 milioane lei în 2018, a solicitat intrarea în concordat preventiv pe 26 februarie 2020, la o zi după ce ALPHA BANK a depus la Tribunalul Iaşi o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă (Dosar nr.1146/99/2020). În cazul acestui dosar de insolvenţă, instanţa a programat primul termen de judecată pe 13 mai 2020 şi nu a fost de acord cu solicitarea creditoarei ALPHA BANK de preschimbare/devansare.
Conform Legii 85/2014, concordatul preventiv este „un contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte, omologat de judecătorul-sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare şi de realizare a creanţelor acestor creditori, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află”.

Sentinţa instanţei („varianta scurtă”, de pe portal,just.ro) precizează că administratorul concordatar provizoriu, împreună cu debitorul, trebuie să elaboreze lista creditorilor şi oferta de concordat preventiv în termen de 30 de zile… dar legea permite prelungirea acestei perioade cu încă 30 de zile.

Următorul termen de judecată în Dosarul de concordat preventiv nr.1165/99/2020, al debitoarei TOTALGAZ INDUSTRIE SRL Iaşi, este programat pe 24 iunie 2020.  (sursa foto: totalgaz.ro)

CITIŢI ŞI:
Sunt şi dosare de insolvenţă considerate URGENŢE! RADEXIM TRANS a intrat IERI direct în faliment