TRANS CARPAT: 13 cecuri şi 223 B.O. refuzate la plată… în valoare totală de 9,92 milioane lei; firma este deţinută de consilierul local CONSTANTIN LAZĂR

Înfiinţată în iunie 2003, TRANS CARPAT SRL Oneşti (CUI: 15504340) are ca obiect principal de activitate „construcţii hidrotehnice” (Cod CAEN: 4291) şi este deţinută de Constantin LAZĂR (99%) şi Petrică Valeriu LAZĂR (1%), cu menţiunea că atribuţii de administrator îndeplineşte doar asociatul minoritar… şi asta pentru că patronul Constantin LAZĂR (foto) este consilier local. A vrut să fie şi primar la Oneşti… dar alegătorii nu au fost de acord!

Deşi firma a înregistrat profit de la înfiinţare şi până anul trecut, situaţia financiară s-a deteriorat vizibil încă din decembrie 2017, când au fost refuzate la plată 12 bilete la ordin emise în favoarea partenerilor de afaceri.

Din păcate pentru furnizorii TRANS CARPAT SRL, nu a fost vorba doar de un accident, societatea fiind raportată la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) cu numeroase refuzuri la plată în fiecare lună a anului 2018, astfel că la ora actuală a ajuns la 223 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 8,98 milioane lei.

Mai grav este că TRANS CARPAT SRL a emis şi cecuri fără acoperire, primul fiind consemnat pe 20 august 2018 (considerat incident minor pentru că exista o poprire pe cont), iar ultimul pe 14 decembrie 2018.

La ora actuală, constructorul din Oneşti figurează în evidenţele CIP cu refuzuri la plată în valoare totală de 9.917.700,98 lei, iar incidentele înregistrate începând cu data de 4 octombrie 2018 poartă menţiunea „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului„. Cel mai recent bilet la ordin refuzat la plată este din 20 decembrie 2018, dată la care încă era instituită poprirea pe conturi.

Ţinând cont de această situaţie dezastruoasă, surprinzător este că până acum nu s-a înregistrat nicio cerere de aplicare a Legii 85/2014, deşi creditori nemulţumiţi sunt cu duiumul – există zeci de procese de „încuviinţare executare silită” pe rolul Judecătoriei Oneşti.

Spun „până acum” pentru că, pe 21 decembrie 2018, s-a găsit un creditor mai curajos, care a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei TRANS CARPAT SRL. Este vorba de K & C CONFLUX SRL Traian (CUI/CIF: 36022913), un distribuitor de carburanţi care anul trecut a avut 8 angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de două milioane lei.

Cererea de insolvenţă împotriva datornicei TRANS CARPAT SRL Oneşti a dus la constituirea Dosarului nr.3404/110/2018 de la Tribunalul Bacău, pentru care încă nu a fost stabilit primul termen de judecată. (sursa foto: wikimedia.org)