TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII: creanţele şi stocurile nu acoperă nici jumătate din datoriile de 58,67 milioane lei

Caricatura-constructii-600

TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII SA Cluj-Napoca (CUI: 2897361) este un important jucător din sectorul construcţiilor, compania participând la materializarea unor importante investiţii din zona de vest a ţării. Deşi se spune că perioadă de criză a trecut, iar anii 2013 şi 2014 au fost de creştere economică, pentru T.I.M.C. SA se pare că lucrurile au stat altfel, anul trecut şi cel anterior fiind singurii din ultimii 15 în care au fost consemnate pierderi. Şi nu orice pierderi, ci de 15,77 milioane lei în 2013, la o cifră de afaceri de numai 38,08 milioane lei, şi de 7,74 milioane lei în 2014, la o cifră de afaceri de 68,56 milioane lei.

 Din păcate pentru societatea clujeană, nici acest an nu a fost al relansării, ci mai degrabă al prăbuşirii, recunoscută oficial pe 5 noiembrie 2015, dată la care a solicitat să intre în insolvenţă. Tribunalul Comercial Cluj a acceptat cererea (Dosar 1493/1285/2015), convins fiind de argumentul forte al debitoarei: „pe fondul crizei economice, societatea şi-a redus activitatea, iar în prezent se află în stare de insolvenţă, având datorii mai vechi de 30 de zile, suma totală a acestora fiind de 58.673.203 lei„.

 Trebuie menţionat faptul că demersul T.I.M.C. SA de a apela la protecţia oferită de Legea 85/2014 nu a venit chiar din proprie iniţiativă, ci după ce creditorii ICPE BISTRIŢA SA, EURO TRANS UNIVERSAL SRL, MECSOM SA, GAZINSTAL SRL şi NEW R CONSULTING SRL au depus cereri de deschidere a insolvenţei. Unul dintre aceştia, GAZINSTAL SRL Turda (CUI: 13467580; firmă în reorganizare judiciară), pare a avea „pata pusă” pe debitoare, din moment ce a atacat cu apel sentinţa instanţei clujene!

TRUSTUL-INSTALATII-CLUJ-10ani-600

Invocând faptul că SAWA SA şi SAWA METAL SA fac parte din acelaşi grup de societăţi, debitoarea a solicitat ca C.I.I. TOD SERGIU DAN să fie desemnat administrator judiciar provizoriu şi la această insolvenţă. După o oarecare ezitare, justificată de resursele umane şi materiale limitate ala practicianului în insolvenţă, judecătorul sindic a fost de acord şi a stabilit un onorariu modest, de 500 lei/lună. Termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor a fost stabilit pentru 31 decembrie 2015, iar data pentru prima şedinţă a Adunării Creditorilor nu a fost stabilită.

 Chiar dacă TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII SA susţine că va depune un plan de reorganizare, iar administratorul judiciar deja îi cam cântă în strună, situaţia financiară este mai mult decât dificilă şi, surprinzător, diferă de cea înregistrată la majoritatea insolvenţelor din construcţii.

Mai exact debitoarea nu are datorii foarte mari pentru că, la rândul ei, nu şi-a încasat banii de la beneficiari, ci pur şi simplu nu are banii respectivi. Astfel, dacă datoriile la 31 decembrie 2014 erau de 58,67 milioane lei (suma coincide „la leu” cu cea invocată în documentaţia depusă la dosarul de insolvenţă!), creanţele se cifrau la numai 9.285.061 lei. Chiar dacă punem la socoteală şi suma de 3.401.509 lei din casă şi conturi, plus stocurile de 16,45 milioane lei, ajungem la un grad de acoperire a datoriilor de doar 50%. În aceste condiţii, ori reorganizarea va fi cruntă, ori vor fi vândute active valoroase ale companiei.