U.A.T.A.A. MOTRU: oficial o duce bine, practic e în insolvenţă; datoriile de 19,38 milioane sunt „acoperite” de restanţele populaţiei

uataaMotru

UZINA DE AGENT TERMIC ŞI ALIMENTARE CU APĂ MOTRU SA (CUI: 13914972) este o societate deţinută integral Consiliul Local Motru, care se ocupă cu producerea şi distribuirea agentului termic, fiind, de fapt, principala sursă de încălzire a municipiului Motru şi de producere a apei calde de consum. Are şi un motto: „Case pline cu căldură”!

 Surprinzător pentru o companie de acest tip şi pentru un oraş mic şi necăjit, U.A.T.A.A. MOTRU SA a înregistrat rezultate pozitive în 2013 şi 2014, chiar dacă profitul net este unul simbolic. Din păcate, acest profit este doar pe hârtie, creanţele raportate de companie (23,89 milioane lei la finalul anului 2014) fiind, în mare parte, aproape imposibil de recuperat.

 La asemenea creanţe, furnizorul de agent termic şi-a plătit furnizorii cu promisiuni, situaţie acceptată până în februarie 2015, când SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA Târgu Jiu (CUI: 30267310) a cerut deschiderea insolvenţei U.A.T.A.A. MOTRU SA. Deşi datoriile „se văd din satelit”, prima decizie a instanţei a fost de respingere a cererii CEO, sentinţă atacată cu apel. În cele din urmă, pe 9 decembrie 2015, Tribunalul Gorj a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei (Dosar nr. 1191/95/2015).

UATAA-MOTRU-10-ani-600

Deşi este vorba de o insolvenţă cu un volum mare de muncă, administratorul judiciar SIOMAX SPRL (Elena MUNTEANU) a respectat termenele stabilite de instanţă, fără a solicita o majorare a acestora. Astfel, pe 3 februarie 2016, a publicat tabelul preliminar al creanţelor, care include şi explicaţii detaliate despre motivele respingerii unor creanţe. Conform acestui document, datoriile totale ale U.A.T.A.A. MOTRU SA se ridică 19.377.603,73 lei, cei mai importanţi 3 creditori fiind:

  • COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA – 16.285.049,59 lei
  • AJFP GORJ – 1.661.771 lei
  • CEZ VÂNZARE SA – 427.958,86 lei

Aceşti 3 creditori plus PRIMĂRIA MUNICIPIULUI MOTRU (creanţă de 85.557 lei) şi ENERGOCARB SERV SRL (70.948,08 lei) au fost aleşi în Comitetul Creditorilor.

 Chiar dacă raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa U.A.T.A.A. MOTRU SA este o adevărată „lucrare ştiinţifică” în 40 de pagini, concluzia este clară: incapacitatea de plată este determinată de „neîncasarea creanţelor de la populaţie, unde ponderea o deţin Asociaţiile de proprietari – în număr de 17 – care înregistrează datorii istorice, în sumă totală de 20.478.477,72 lei„. Dacă raportăm creanţele la datorii, societatea ar rămâne cu peste un milion de lei, numai că realitatea este alta: U.A.T.A.A. MOTRU SA nu are cum recupera decât în (mică) parte sumele de la populaţie, indiferent de măsurile coercitive pe care le va aplica.

 Desigur, debitoarea flutură pe un plan de reorganizare, care probabil va fi aprobat… mai ales că suntem în an electoral. Ţinând cont că CEO este creditor chirografar, la finalul procesului de reorganizare ar putea să primească 5-10% din suma revendicată, iar U.A.T.A.A. MOTRU SA să devină „ca nouă” (fără datorii). Problema este că, în cei 3 ani de reorganizare (şi după aceea), furnizorul de agent termic ar trebui să încaseze de la populaţie sume care să acopere cheltuielile curente. (sursa foto: gorjexclusiv.ro)

 DOCUMENTE ATAŞATE:

U.A.T.A.A. Motru – tabel preliminar al creanţelor

 U.A.T.A.A. Motru – raport privind cauzele insolvenţei