Un afgan şi un marocan au preluat „Infoconstruct”, „Infoaliment”… şi o pleaşcă de 82.000 euro de la ANAF

Ploieşteanul Laurenţiu Daniel MITREA pare a se fi supărat pe viaţă sau altcineva e supărat pe viaţa lui, din moment ce a renunţat la firmele pe care le deţinea, plus că şi-a dat demisia din calitatea de consilier judeţean. Firmele la care a renunţat la finalul anului trecut sunt „Infoconstruct” SRL, „Infoaliment” SRL, „Kantis Consulting” SRL, „Index Media” SRL şi „Infogroup Media Invest” SRL.

Primele trei firme au o situaţie mai specială, fiind cumpărate de afganul Bashir Khan (născut în 1980) şi marocanul Karimi Salah Eddine (născut în 1990). În toate cele trei cazuri, preluarea s-a făcut prin metoda clasică în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), astfel încât Fiscul să nu facă opoziţie.

Desigur, şi afganii sau marocanii pot fi consideraţi oameni… de afaceri! Numai că atunci când ceri dizolvarea şi lichidarea unor firme pe care le-ai cumpărat în urmă cu câteva zile, cu siguranţă nu vorbim de afaceri oneste. Ciudat este faptul că în hotărârile de dizolvare (din noiembrie 2014), în cazul fiecărei firme se spune că „nu are datorii la bugetul statului şi/sau faţă de terţii creditori şi nu are active şi/sau pasive în patrimoniu, după lichidare urmează să se radieze”. Asta spun afganul şi marocanul, pe proprie răspundere, deşi nu ar fi de mirare să aflăm că ei nu cunosc limba româna.

În noiembrie 2014,  „Infoconstruct” SRL, „Infoaliment” SRL şi „Kantis Consulting” SRL aveau pe rol (la Judecătoria Constanţa) dosare având ca obiect „contestaţie la executare”, cele trei procese fiind îndreptate împotriva ANAF. Soluţiile la aceste procese au fost date în februarie-martie 2015, deci în noiembrie 2014 nu era clarificată situaţia datoriilor. În plus, dacă firmele nu aveau datorii la stat, active sau pasive, de ce a mai fost nevoie de afgan şi de marocan?!

Dacă studiem declaraţia de interese a lui Laurenţiu Mitrea din iunie 2014, observăm că „Infoaliment” SRL şi „Index Media” SRL au beneficiat de finanţare europeană prin „POR 2007-13 Axa 4”, în valoare de 853.080 lei, respectiv 762.688 lei, în baza unor contracte semnate pe 27 iulie 2011, cu o durată de derulare de 3 ani. „Index Media” există în continuare şi nu a ajuns la cei doi „investitori străini”, dar de evoluţia post-finanţare a societăţii „Infoaliment” SRL nu se mai interesează nimeni?

Şi să vedeţi ce glume proaste face viaţa şi „oarba Justiţie”! Contestaţiile la executare depuse de „Infoaliment” SRL şi „Infoconstruct” SRL au fost respinse. Contestaţia depusă de „Kantis Consulting” SRL a fost admisă, iar instanţa obligă ANAF la „restituirea către contestatoare a garanţiei în cuantum de 358.800 lei”. La suma asta se mai adaugă un bonus de 4.400 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost dată pe 17 martie 2015, „Kantis Consulting” SRL e în lichidare, cred că e aproape radiată. Iar dacă se ţine cineva să recupereze cele peste 3,6 miliarde lei vechi, aceşti bani ar trebui să ajungă la afgan şi la marocan, că doar ei au cumpărat firma şi cu bune, şi cu rele.

În ceea ce priveşte domeniile internet infoconstruct.ro, infoaliment.ro şi multe altele înregistrate iniţial de cele 3 firme, acestea au fost pasate către „Infogroup Media Invest” SRL (fosta „Sivami Prest Serv”), societate (înfiinţată în noiembrie 2013) în care Laurenţiu Mitrea a devenit asociat majoritar în iulie 2014 şi din care s-a retras în septembrie 2014. Acum, administrator şi asociat majoritar (90%) este Mirela Simona Vasile, persoană care a preluat controlul şi la „Index Media” SRL.

Cât priveşte mărcile „Infoaliment„, „Infoconstruct„, „Infoferma” „Infoturist„, „Infotransport” şi multe altele înregistrate în special de „Infoconstruct” SRL şi  „Infoaliment” SRL, OSIM nu a publicat vreo menţiune privind cesionarea lor, dar viteza de reacţie a acestei instituţii este una apropiată de zero, aşa că nu ar fi exclus ca cesionarea să fi fost operată. Deşi ar fi frumos ca afganul şi marocanul să se trezească şi cu un „sac de mărci”, pe lângă banii de la ANAF! Dacă nu cei doi, măcar avocatul sau casa de avocatură care cumpără firme la greu în numele lor.

De exemplu, marocanul Karimi Salah Eddine este asociat la 78 de firme din România şi abia la vară împlineşte 25 de ani. (foto: disastersafety.org)