Un septuagenar german a creditat firma unei conaţionale cu 3,22 milioane euro; acum „plânge” după bani

CARICATURA-ZESTRE-BO

Societatea TARA SUNO SRL (CUI: 26777320) a fost înfiinţată în aprilie 2010 de către nemţoaica Ramona Luise SCHULKEN (48 de ani în prezent), având ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase„. Cu sediul social în comuna Becicherecu Mic din judeţul Timiş şi administrată de la înfiinţare de germanul Johannes STAHL (49 de ani), societatea s-a remarcat printr-o creştere continuă a nivelului datoriilor, majorarea fiind chiar dubios de mare în 2014 şi 2015, ani în care cifra de afaceri a fost mai mică decât în 2013. Mai mult, ultimii doi ani au fost încheiaţi cu pierderi semnificative, de 2,86 milioane lei, respectiv 2,99 milioane lei.

 Interesant este că aceste pierderi foarte mari şi datorii imense survin după ce, în decembrie 2013, Ramona Luise SCHULKEN cesionează 9% din capitalul social către conaţionalul Gunter DUMMEN (75 de ani). În afară de faptul că l-a făcut partener în firmă, mult mai tânăra SCHULKEN l-a convins pe septuagenarul DUMMEN să crediteze firma cu sume considerabile, poate şi pentru faptul că TARA SUNO SRL intenţiona să construiască nişte capacităţi de depozitare cereale (hală depozitare + instalaţie curăţare/uscare cereale) în extravilanul comunei Orţişoara din judeţul Rimiş, în cadrul unui proiect cu finanţare FEADR (detalii AICI).

TARA-SUNO-6-ani-(2015)-w

În martie 2016, Gunter DUMMEN realizează că „situaţia e albastră” şi solicită deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva societăţii la care este asociat minoritar, iar judecătul sindic Loredana NEAMŢ de la Tribunalul Timiş admite cererea două luni mai tîrziu (Dosar nr.2289/30/2016).

 Conform tabelului preliminar al creanţelor publicat de administratorul judiciar provizoriu ALFA & QUANTUM CONSULTING SPRL, datoriile la data deschiderii procedurii sunt de numai 23,61 milioane lei. Spun „numai” pentru că bilanţul pe anul trecut susţine că totalul datoriilor la 31 decembrie 2015 era de 43,44 milioane lei. Teoretic, scăderea ar putea fi justificată de încasarea creanţelor, care se ridicau la 23.371.623 lei la finalul anului trecut.

 Cel mai mare creditor este Gunter DUMMEN, cu 14.527.805,08 lei, creanţa deţinută de acesta fiind chirografară. Nici alţi doi creditori importanţi nu au avut inspiraţia de a solicita garanţii, aceştia fiind KAMPO NOVA SRL Vinga (CUI: 25210385) – 5,51 milioane lei şi ZAHĂRUL ORADEA SA (CUI: 65484) – 1,02 milioane lei, cu menţiunea că firma arădeană KAMPO NOVA SRL este deţinută (din iulie 2015) de Ramona Luise SCHULKEN (fostă STAHL!) şi administrată de Johannes STAHL!

 Curios este faptul nici creanţa CEC BANK nu este garantată, iar Fiscul are de recuperat numai 96.441 lei.

 Debitorul şi-a manifestat intenţia de a depune un plan de reorganizare şi, dacă o va face, probabil creditorul majoritar Gunter DUMMEN va fi silit să îl accepte, în speranţa că îşi va putea recupera măcar o parte (importantă) din sumele investite. Cu menţiunea că, totuşi, administratorul judiciar sau un control de fond al Fiscului ar trebui să stabilească dacă sumele respective sunt şi reale şi dacă a fost nevoie de astfel de finanţare, care nu prea se justifică ţinând cont de ceilalţi indicatori financiari publici.

 DOCUMENT ATAŞAT:

TARA SUNO SRL – tabel preliminar al creanţelor