UPC versus RCS & RDS: pierderi de 700 milioane euro, datorii de un miliard de euro; oficial, ambele firme sunt controlate de companii olandeze

upc-rcs-rds

RCS & RDS SA (CUI: 5888716) şi UPC ROMANIA SA (CUI: 12288994) sunt cei mai importanţi cablişti din România, cu menţiunea că prima companie şi-a extins domeniile de activitate în ultimii ani, atât spre telefonia fixă şi mobilă, cât şi spre mass-media. Mai nou, a devenit şi furnizor de energie electrică.

Fără prea multe comentarii, vă prezint rezultatele financiare înregistrate în ultimii 10 ani de cele două societăţi şi încep cu UPC ROMANIA SA. Din prima sar în ochi pierderile impresionate RAPORTATE în toţi cei 10 ani (2006-2015). În total 3.109.638.263 lei, adică aproape 700 milioane euro la cursul actual. Pare un business de perspectivă în condiţiile în care pierderile reprezintă două treimi din cifra de afaceri!

Doar de 8 ani, UPC ROMANIA SA înregistrează şi capitaluri proprii negative, acestea ajungând la -834 milioane lei (la finalul anului trecut). Cred că la astfel de minusuri este chiar obligatorie o majorare de capital social, dar poate mă înşel eu şi unele legi/reglementări se aplică numai…  până la o anumită cifră de afaceri!

upc-romania-10-ani-2015-w

În schimb, o valoare pozitivă înregistrează datoriile. Şi ce valoare! 1,8 MILIARDE LEI la finalul anului trecut, adică peste 400 milioane euro la cursul din ultima perioadă. Ţinând cont de faptul că site-ul ANAF nu pomeneşte de restanţe la bugetele de stat, iar portalul instanţelor de judecată nu include cine ştie ce procese în calitate de debitor, rezultă că cea mai mare parte a datoriilor este către acţionari (eventual şi către bănci). Şi cum acţionarul majoritar este o companie din Olanda (UPC CEE HOLDING B.V.), deja nu mă mai miră pierderile RAPORTATE Fiscului românesc în ultimii ani.

**********************
RCS & RDS SA nu a reuşit „performanţa” de a raporta pierderi decât în 6 ani din cei 10 analizaţi, dar per total rezultă un plus de 209.571.517 lei. Totuşi, trebuie remarcat că ultimele 3 exerciţii financiare au fost încheiate pe minus, poate şi din cauza investiţiilor masive în televiziunile DIGI.

Suma care sare în ochi în acest caz este cea de la datorii – 4,4 MILIARDE LEI, adică aproape UN MILIARD DE EURO. Totuşi, aceasta depăşeşte cu numai 63% cifra de afaceri şi nu este de 3,35 ori mai mare ca în cazul concurentului UPC. În plus, activele deţinute de RCS & RDS SA sunt enorme – imobilizate de 4,07 MILIARDE LEI şi circulante de 838,78 milioane lei -, astfel încât valoarea capitalurilor proprii este pozitivă… şi importantă: 477,78 milioane lei. Un alt aspect interesant este că RCS & RDS SA avea în casă şi conturi, la finalul anului trecut, suma de 171.353.326 lei (38,5 milioane euro), în timp ce UPS figura cu 973.591 lei.

rcs-rds-10-ani-2015-w

Recent a stârnit vâlvă decizia acţionarilor de a împrumuta până la 800 milioane euro, bani care urmează a fi folosiţi în principal pentru refinanţarea datoriilor. Această refinanţare poate reprezenta un plus dacă se obţine o dobândă mai avantajoasă şi, astfel, scade nivelul datoriilor, dar poate însemna ajungerea la scadenţă a unor datorii. Şi dacă nu apar creditorii doriţi, se pot ivi probleme pentru debitoare.

Nici RCS & RDS SA nu figurează pe lista datornicilor la bugetele de stat, dar a păţit recent „o ruşine” cu un creditor privat, care a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva gigantului telecom. În cele din urmă, părţile s-au împăcat şi dosarul a fost închis.

RCS & RDS SA este controlată de Zoltan TESZARI (46 de ani). Ca persoană fizică, el deţine numai 1,85% din capitalul social, dar acţionarul principal, compania CABLE COMMUNICATIONS SYSTEMS NV (înregistrată în Olanda), care deţine 87,60% din acţiuni, este controlat, printr-o încrengătură de societăţi, tot de TESZARI. (sursa foto: netappel.fr)