Societatea care administrează mall-ul din Botoşani, UVERTURA CITY MALL SRL Botoşani (CUI: 23792260), a intrat în insolvenţă pe 5 noiembrie 2015 (Dosarul 2595/40/2015), la doar o zi după ce a depus cererea, sentinţa nefiind publicată în BPI nici până la această dată. În schimb, administratorul judiciar provizoriu MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL Filiala Suceava (Liliana CRĂCIUNAŞ) a publicat în timp util notificarea aferentă, iar ulterior a solicitat o majorare a termenelor procedurii.
Pe 11 februarie 2016, practicianul în insolvenţă a publicat tabelul preliminar al creanţelor, care include numai 25 de creditori, dar o masă credală impresionantă – 252,15 milioane lei. În realitate, datoriile nu sunt chiar atât de mari, ci se cifrează la 108,62 milioane lei. Diferenţa provine de la faptul că aceeaşi sumă este invocată atât de creditorul principal, cât şi de garanţi (Cătălin Dănuţ PRISECARIU, Mihaela PRISECARIU şi MOLDOVA UNIVERSAL SA)
Desigur, 108 milioane lei „nu sunt din drum”, dar vestea relativ bună este că mare parte din creanţe (90,50 milioane lei) este garantată. Astea e vestea bună, vestea proastă este că garantarea operează „sub rezerva evaluării activelor”. Iar la vremurile astea e cam greu de crezul că UVERTURA MALL mai valorează 20 milioane de euro.
În afară de BANCA TRANSILVANIA şi MUNICIPIUL BOTOŞANI, categoria creanţelor garantate include 3 prezenţe insolite:
- SOCIETATEA CIVILĂ PROFESIONALĂ DE AVOCAŢI „POPESCU EUGEN – POPESCU LORENA” (în calitate de creditor fiduciar) – 36.286.090,10 lei
- MELCRET FONOTERM SA Iaşi – 1.199.374,85 lei
- MELCRET SA – 526.815,14
Merită menţionat faptul că toţi aceşti 3 creditori garantaţi sunt din Iaşi.
Tot din Capitala Moldovei este şi KIRSCHBLUTE SRL (CUI: 28628413), creditor care revendică puţin peste 17 milioane lei. După cum precizează administratorul judiciar, creanţele invocate de firma de avocatură – cu numele greşit în tabel, corect este LORENA, nu Loredana – şi de KIRSCHBLUTE SRL (societate controlată de familia PRISECARIU) fac obiectul unui proces în curs (Dosar nr.4540/99/2014/a15, Tribunalul Iaşi). Cu toate acestea, cele două creanţe au fost considerate cu drept de vot… iar votul lor „a rupt în două” cel mai mare creditor, BANCA TRANSILVANIA.
Pe baza acestui tabel, pe 12 februarie 2016, s-a desfăşurat prima şedinţă a Adunării Creditorilor, la care au participat sau au trimis punct de vedere creditori care deţin 99,90% din masa credală cu drept de vot. Şi în procesul verbal al acestei întruniri, numele firmei de avocatură este menţionat greşit.
Creditorii prezenţi au avut onoarea de a consulta „raportul administratorului judiciar cu privire la cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului”, document care NU a fost publicat în BPI, dar cică ar fi fost transmis prin poştă la dosar. Asta probabil pentru a ne dovedi că şi Filiala din Suceava este la fel de arogantă ca „firma mamă” din Iaşi.
După ce au aflat care este situaţia debitoarei, s-a trecut la alegerea Comitetului Creditorilor. Deşi vorbim de o mână de creditori, comitetul a fost stabilit cu 5 membri:
- BANCA TRANSILVANIA (46,2088% din masa credală)
- MELCRET FONOTERM SA (1,1042%)
- AJFP BOTOŞANI (0,1684%)
- E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA (0,4798%)
- NOVA APASERV SA (0,0256%)
Deşi deţine o creanţă de 2,1133% din masa credală, adică mai mult decât cei 4 creditori (exclus BT), MUNICIPIUL BOTOŞANI nu face parte din Comitetul Creditorilor. Asta datorită/din cauza votului ieşenilor (cu ale lor două creanţe incerte).
Şi pentru ca demonstraţia de forţă să fie deplină, preşedinte al Comitetului Creditorilor a fost ales… MELCRET FONOTERM SA Iaşi (reprezentat de Sergiu CONSTANTIN).
Dar nu plecaţi! Spectacolul ieşenilor abia a început! La punctele 5 şi 6 pe ordinea de zi au figurat confirmarea administratorului judiciar şi stabilirea onorariului. BANCA TRANSILVANIA nu a confirmat administratorul judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL Filiala Suceava. „Gruparea de la Iaşi” a votat PENTRU. Prin urmare, cu „51,6321% din totalul creanţelor prezente sau care au votat prin corespondenţă”, Liliana CRĂCIUNAŞ are de lucru în continuare.
Onorariul solicitat de practicianul în insolvenţă a fost de 5.000 euro (fără T.V.A.)/lună pentru perioada de observaţie/reorganizare. Să ne înţelegem: euro, nu lei, iar perioada de reorganizare este, de obicei, de 3 ani. Rezultă un total de 180.000 euro pentru cei 3 ani. Iată cum au votat creditorii, conform procesului verbal:
- MODERN CALOR SA propune onorariul administratorului judiciar în cuantum de până la 1.000 euro (fără T.V.A.)/lună pentru perioada de observaţie/reorganizare.
- AJFP Botoşani aprobă onorariul administratorului judiciar în sumă de 1.000 lei lunar.
- C.N.C.I.R. ia act de stabilirea onorariului administratorului judiciar şi propune un onorariu lunar de 2.500 lei/lună pentru perioada de observaţie/reorganizare.
- MUNICIPIUL BOTOŞANI votează pentru stabilirea unui onorariu în sumă de 2.000 lei/lună.
- BANCA TRANSILVANIA nu aprobă onorariul propus.
- E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA votează împotriva stabilirii unui onorariu de 5.000 euro fără TVA/lună pentru perioada de observaţie/reorganizare.
- S.C.P POPESCU… este de acord cu onorariul propus.
- MELCRET SA şi SC MELCRET FONOTERM SA sunt de acord cu onorariul propus.
- KIRSCHBLUTE SRL este de acord cu onorariul propus.
- WEB EMOTION propune un onorariu de 7.500 euro/lună.
- CREDITORII SALARIAŢI sunt de acord cu onorariul propus.
- NOVA APASERV SA este de acord cu onorariul propus.
Prin urmare, ieşenii ar putea spune BĂNCII TRANSILVANIA: „ţi-am tras-o şi la punctul 6”. Cu numai „50,7977% din totalul creanţelor prezente sau care au votat prin corespondenţă”, ceea ce înseamnă că frustrarea învinsului e şi mai mare.
Totuşi, superb nu e faptul că s-au coalizat creditori serioşi cu nişte dubioşi, ci că a existat „un isteţ”, creditorul WEB EMOTION SRL Cătămăreşti Deal (CUI: 23732463), reprezentat de administratorul Cătălin BUCĂTARIU (40 de ani), care nu a fost mulţumit de superonorariul de 5.000 euro pe lună şi a plusat la 7.500 euro/lună. Asta în condiţiile în care WEB EMOTION SRL deţine o creanţă de 1.240 lei (275 de euro). Bine măcăr că ăsta nu e din Iaşi! (sursa foto: ebotosani.net)
DOCUMENT ATAŞAT:
UVERTURA CITY MALL SRL – tabel preliminar al creanţelor
CITIŢI ŞI:
UVERTURA CITY MALL – insolvenţa transmite un mesaj botoşănenilor: „Ne vedem în centru!”