6 angajaţi au cerut falimentul FORTUS; societatea ieşeană este în insolvenţă de 11 ani

FORTUS SA Iaşi (CUI/CIF: 1958479), societate cunoscută drept fostul COMBINAT DE UTILAJ GREU (CUG) din Capitala Moldovei, a intrat în insolvenţă pe 11 martie 2008.

Dosarul nr.2291/99/2007 a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi – AICI.
Nu îl regăsiţi pe portal.just.ro… pentru că a fost eliminat, ca multe alte dosare. Fără nicio explicaţie. Detalii AICI.

Dosarul se judecă… la Tribunalul Comercial Mureş, acolo unde a fost strămutat.
Nu mai scrie nimeni de această cauză, nu mai există un interes pentru presă. E şi subiectul prea complicat, încă nu e clar dacă se mai pot obţine moka nişte terenuri, aşa că nu „subvenţionează” nimeni articole despre FORTUS!

11 ani de insolvenţă. Ce au reclamat creditorii

FORTUS SA e de 11 ani sub incidenţa Legii 85/2006 (devenită Legea 85/2014), s-au îmbogăţit practicienii în insolvenţă care s-au ocupat de această procedură. Sper că, măcar în următorii 11 ani, se va interesa cineva de legalitatea acţiunilor derulate de administratorii judiciari care s-au ocupat de procedură!

Hai să revenim la zilele de azi!

Cei 6 angajaţi de la FORTUS au depus solicitări de trecere la faliment „aproape simultan”, iar în cererile respective spun TOŢI cam aşa:

  • nu şi-au primit salariile şi revendică sume de 35.000-42.000 lei, ceea ce înseamnă lefuri neprimite pe multe luni
  • administratorul judiciar a refuzat a dispune plata sumei de bani datorate în condiţiile în care a recunoscut creanţa
  • debitoarea FORTUS SA Iaşi nu dispune de resursele financiare necesare plăţii creanţei
  • există obligaţii de plată şi alte sarcini asumate prin lege care nu sunt îndeplinite în condiţiile stipulate prin planul de reorganizare confirmat
  • se înregistrează depăşirea nejustificată procedural cu 18 luni a termenului calendaristic pentru aplicarea Planului de reorganizare, perioada totală pentru observare şi reorganizare a FORTUS SA Iaşi atingând 11 ani

DA, cei 6 angajaţi au dreptate. Nu şi-au primit banii de multe luni, perioada de insolvenţă (11 ani!) este inadmisibilă, dar mi se pare totuşi curios că „s-au trezit toţi” cam în acelaşi moment. Da, există şi varianta unui lider… dar şi varianta că cineva a găsit momentul să forţeze procedura de faliment, prin intermediul angajaţilor neplătiţi.

FORTUS SA Iaşi se află în faliment nedeclarat de mulţi ani, dar se lălăie procedura… probabil pentru că încă nu au fost „făcute cărţile” în ceea ce priveşte cine va lua anumite terenuri ale societăţii. Poate vă amintiţi că, la un moment dat, unele terenuri au fost scoase la vânzare de diverşi rechini imobiliari… fără a avea drepturi de proprietate.

Cele 6 cereri de trecere la faliment vor fi analizate la termenul din 24 octombrie 2019. Eu zic că până atunci se va găsi o soluţie şi reclamanţii îşi vor primi banii. Asta poate fi o sugestie şi pentru ceilalţi angajaţi neplătiţi. Depun cerere de faliment… şi îşi primesc banii. Eu zic să se grăbească cu astfel de cereri cei care au de încasat bani de la FORTUS – angajaţi sau alt tip de creditori! 

Ce a realizat FORTUS SA în 2018

Ataşez bilanţul public pe 2018 al societăţii FORTUS SA:

FORTUS SA – rezultate financiare 2018

Dacă raportările la Fisc sunt corecte (şi ar trebui să fie corecte), FORTUS SA mai deţinea la finalul anului 2018 active imobilizate (terenuri, clădiri) de 252,8 milioane lei. În aceste condiţii, nu cred că se va trece foarte curând la faliment. Pentru că falimentul ar însemna ca activele să fie vândute la licitaţie, celui care va oferi mai mult. În procedura de insolvenţă (reorganizare judiciară), se poate şi altfel! (sursa foto: apix.ro)