A furat identitatea altuia şi a preluat o firmă; Parchetul a clasat cauza pentru că „nu există învinuit”

masca-schimbare

ROIAL CLM SRL Botoşani (CUI: 9348433) a fost înfiinţată în anul 1997, iar în 2002 şi 2003 a avut 40, respectiv 30 de angajaţi, deşi a realizat cifre de afaceri de numai 680.404 lei, respectiv 699.500 lei. Pentru anul 2004 nu a mai depus bilanţ la Finanţe, iar pe 7 martie 2005 şi-a schimbat patronatul. Sau poate nu?!

 Astfel, conform documentelor înregistrate la Registrul Comerţului şi publicate în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, nr.1976/20.06.2005, Lili PÂRVU (60 de ani în prezent) şi Cătălina Mihaela PÂRVU (37 de ani) cesionează părţile sociale şi renunţă la calitatea de administrator, unic asociat şi unic administrator devenind Costin BODEA (35 de ani), cetăţean care la acea dată avea domiciliul în satul Buhalniţa, comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi, iar actul de identitate era eliberat (din 1999) de Poliţia oraşului Hârlău.

 Pe 14 decembrie 2006, Tribunalul Botoşani dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva ROIAL CLM SRL, cererea fiind depusă de Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Botoşani, care a invocat o creanţă de 702.167 lei, în documentaţia de la Dosarul 4481/40/2006 fiind depus şi „procesul-verbal de control nr. 6524/14.06.2006 încheiat de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene Botoşani – Direcţia de Control Fiscal Botoşani”.

 Administratorul judiciar stabilit de instanţă, Ioan PAICU, nu publică în BPI niciun document referitor la procedură (notificare, convocare Adunare Creditori, rapoarte), iar pe 17 aprilie 2007 este înlocuit la cerere, pe motiv că „soţia sa este bolnavă iar prezenţa sa la domiciliu se impune cu necesitate”. În locul lui, este numit Gheorghe AGAFIŢEI.

 Nici noul administrator judiciar nu se omoară cu munca, astfel că, pe 26 februarie 2009 (după aproape doi ani!), este înlocuit la cererea Fiscului, care şi-a motivat solicitarea astfel:

  • Administratorul judiciar numit de judecătorul-sindic nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, nu a întocmit raportul privind cauzele ajungerii debitoarei în insolvenţă, nu a convocat adunarea creditorilor
  • Nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale nici după ce a fost amendat de judecătorul-sindic cu amendă judiciară de 1.000 lei, iar la această dată dosarul este rămas în nelucrare din vina exclusivă a acestuia.

 Astfel, primii doi ani de insolvenţă au trecut fără să se facă nimic pentru că „aşa au vrut muşchii” administratorilor judiciari.

 Dan GLONŢ, cel numit în locul lui AGAFIŢEI, s-a vrut a fi foarte expeditiv şi a cerut trecerea la faliment, solicitarea fiind acceptată de instanţă pe 14 mai 2009.

 Abia după doi ani, lichidatorul judiciar C.I.I. GLONŢ DAN solicită închiderea procedurii şi radierea firmei, deosebit de interesant fiind faptul că Fiscul, care a ajuns la o creanţa „îmbunătăţită” de 812.225 lei a cerut atragerea răspunderii personale a foştilor administratori Lili PÂRVU şi Cătălina Mihaela PÂRVU, şi nu a lui Costin BODEA, pe motiv că… BODEA nu ar fi preluat niciodată firma!

 În cererea de închidere a procedurii, Dan GLONŢ precizează următoarele:

„Pârvu Lili si Pârvu Cătălina-Mihaela au deţinut calităţile de asociaţi si administratori ai debitorului SC Roial CLM SRL până la data de 07.03.2005, când au fost întocmite si înregistrate la registrul comerţului documente privind cesiunea părţilor sociale către o persoană necunoscută care şi-a declarat o identitate falsă, fapta făcând obiectul dosarului penal nr.6148/P/2006 al Parchetului de pe lângă judecătoria Botoşani. Prin rezoluţia de clasare din 01.03.2008, s-a dispus clasarea cauzei întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie şi nu există învinuit în cauză„.

 După numărul dosarului, este de presupus că a fost deschis spre finalul anului 2006, adică după ce Fiscul a cerut insolvenţa firmei (pe 22 august 2006). După aproximativ un an şi jumătate, Parchetul clasează dosarul cu lejeritate, invocând un termen de prescripţie ciudat de „strîns” şi un autor necunoscut! Dacă chiar nu a fost Costin BODEA, cele două PÂRVU ştiau cui au pasat firma, de ce s-a preferat „batista pe ţambal”?!

 Mai mult, a existat un alt dosar, cel cu nr.3061/40/2005, judecat tot la Tribunalul Botoşani, prin care Fiscul a depus opoziţie la cesiunea înregistrată în martie 2005.

 La termenul din 21 iunie 2005, instanţa a precizat: „Se vor solicita relaţii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în sensul dacă adm. Bodea Costin a formulat plângere penală împotriva administratorilor Pârvu Lili, Pârvu Cătălina, notarului public Reta Aniţei şi consilierului juridic Dumbrăveanu Geanina ptr. săvârţirea infr. de abuz în serviciu, fals, uz de fals şi fals privind identitatea persoanei şi dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva acestora”.

 La următorul termen, din 6 septembrie 2005, s-a schimbat Parchetul şi este citat şi Costin BODEA, prin cabinetul de avocatură al tatălui: „Se va cita pârâtul Bodea Costin prin cabinetul av. Bodea Ioan şi se vor solicita relaţii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în sensul dacă se fac cercetări privind pe numiţii Pârvu Lili ş.a. pentru săvârşirea infr. prev. şi ped. de art. 246 C.pen., şi în caz afirmativ care este stadiul acestora„.

 După alte câteva amânări şi o suspendare a cauzei pe o perioadă de peste 5 ani, instanţa respinge opoziţia Fiscului pe 26 aprilie 2011. Prin urmare, cesiunea rămâne valabilă, aspect confirmat şi de ultima situaţie de la ONRC, care îl prezintă pe Costin BODEA drept patron.

 Pe portalul instanţelor de judecată, nici Costin BODEA, nici notarul Reta ANIŢEI şi nici Geanina DUMBRĂVEANU de la Registrul Comerţului Botaşani nu apar ca fiind părţi în vreun proces legat de această dubioasă cesiune. Poate că şi Parchetul de la Suceava a clasat dosarul, că doar nu e treaba procurorilor să identifice prezumtivii infractori! Mă îndoiesc că s-a gândit vreunul dintre aceştia să efectueze o analiză grafologică a actelor semnate în numele lui BODEA, să vadă dacă nu cumva el le-a semnat… şi a uitat!

 Ciudat este şi faptul că, în octombrie 2004, Georgian Ionuţ SIMION (40 de ani în prezent), cesionează părţile sociale deţinute (100%) la MARSIM GROUP SRL Braşov (CUI: 15870287), firmă înfiinţată în noiembrie 2003. Cumpărător/cesionar este… Costin BODEA, care a preluat şi funcţia de administrator. Firma a fost radiată în aprilie 2008, după ce a parcurs etapele de dizolvare şi lichidare. Cum nu s-a cerut atragerea răspunderii, nu a mai interesat pe nimeni dacă adevăratul BODEA sau vreo clonă a lui a achiziţionat această firmă.

 Ce mai fac protagoniştii, la 11 ani de la eveniment

 Desigur, acum după 11 ani şi ceva de la presupusa ilegalitate, nu se va mai interesa nimeni de ce procurorii au trecut cu vederea fapte atât de grave („abuz în serviciu, fals, uz de fals şi fals privind identitatea persoanei”), mai ales că probabil aceştia au avansat pe la DNA sau măcar la DIICOT. Elegant din partea lui BODEA ar fi să le acorde reduceri sau gratuităţi la „fetele lui”!

 Lili PÂRVU nu mai figurează ca asociat la nicio firmă. În schimb, Mihaela Cătălina PÂRVU este prezentă la:

  • PROF SISTEM SRL Botoşani (CUI: 23650215) – firmă declarată inactivă de ANAF din decembrie 2013
  • FIDES RECRUITMENT SRL Iaşi (CUI: 32603298) – firmă declarată inactivă de ANAF din octombrie 2014

La aceste două firme, PÂRVU este combinată cu Nicolae Cătălin PÂNZARIU (39 de ani).

 Reta ANIŢEI este tot notar (într-o asociere cu Ana Maria VATAVU), iar Geanina DUMBRĂVEANU tocmai a dat în judecată Registrul Comerţului Botoşani (Dosar nr.1211/40/2016, tribunalul Botoşani).

COSTIN-BODEA-datorii-la-stat-ww

În ceea ce îl priveşte pe adevăratul Costin BODEA, acesta merită mai multă atenţie, dar deocamdată mă limitez la a spune că unii îl poreclesc om de afaceri pentru că are un videochat, alţii îl consideră încă pe val, suţinând că îl pune la pământ pe Jack Daniels din două-trei rostogoliri, în timp ce Fiscul l-a inclus la categoria „milogi”, cu restanţe la bugetul de stat (ca persoană fizică) de numai 845.185 lei! (sursa foto: theunboundedspirit.com)