Luna trecută s-a împlinit un an de la sinuciderea lui George NEGRU şi, implicit, de la colapsul agenţiei OMNIA TURISM. S-a spus, inclusiv de către ministrul de atunci, că este cea mai mare ţeapă a turismului românesc de după revoluţie (evaluată la 7,5 milioane euro). A trecut un an… şi nu s-a întâmplat nimic!
Pe 16 iulie 2018, OMNIA TURISM SRL Bucureşti (CUI/CIF: 2620505) a intrat în insolvenţă, dosarul fiind deschis pe 24 octombrie 2017. Practicianul desemnat iniţial de instanţă, ACSIS SOLV IPURL a refuzat să se ocupe de procedură (legea îi permite) şi în locul acestuia a fost desemnat AA TOTAL INSOLVENCY IPURL (Ioan NISTOR MANDACHE) Numirea s-a făcut pe 26 iulie 2018, iar termenele pe care ar fi trebuit să le respecte erau următoarele:
- termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului – 30.08.2018
- termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creanţe – 19.09.2018
- data primei şedinţe a Adunării Generale a Creditorilor – 24.09.2018
Mai mult, Ioan NISTOR MANDACHE ar fi trebuit să întocmească şi să depună la dosar raportul prin care propune intrarea în faliment şi raportul privind cauzele insolvenţei.
Numai că acest individ pe nume Ioan NISTOR MANDACHE şi-a propus să-şi bată joc de decizia judecătorului sindic şi, implicit, de creditori, aşa că „a solicitat instanţei să ia act de refuzul de numire în această calitate şi să dispună numirea unui alt practician în insolvenţă”.
Pe 18 septembrie, Tribunalul Bucureşti a respins această cerere şi este de-a dreptul fabulos ce spune judecătorul sindic Alexandru MĂCSINOIU în motivarea deciziei:
- Administratorul judiciar desemnat provizoriu a depus la dosar oferta sa de preluare a mandatului de 44 de ori, ultima oferta fiind depusă la data de 17.07.2018, după pronunţarea sentinţei civile nr.4562 din data de 16.07.2018 (deschiderea procedurii – n.r.)
- Aşadar, în mod constant, la intervale regulate de timp, prin intermediul a 44 de oferte (din care ultima formulată la 17.07.2018), administratorul judiciar a solicitat preluarea acestui mandat, care la 9 zile după depunerea ultimei oferte i-a şi fost încredinţat prin încheierea din data de 26.07.2018
- Totuşi, ulterior desemnării, contrar propriei sale manifestării de voinţă, exprimată ferm şi neîndoielnic, prin intermediul celor 44 de oferte, administratorul judiciar desemnat, fără a invoca vreun motiv temeinic a formulat prezenta cerere prin care se solicită să se ia act de refuzul său de numire în calitate de administrator judiciar al debitoarei, împrejurare care îmbracă forma abuzului de drept
Ce să vezi?! Ioan NISTOR MANDACHE a atacat sentinţa cu apel, demers înregistrat pe 8 octombrie 2018. Deşi a trecut mai bine de o lună de atunci, Curtea de Apel Bucureşti nici măcar nu a stabilit primul termen de judecată!
În schimb, un nou termen de judecată este programat la Tribunalul Bucureşti pe 15 noiembrie 2018.
Şi acum surpriza: ieri, 12 noiembrie 2018, AA TOTAL INSOLVENCY IPURL, „în calitate de ADMINISTRATOR JUDICIAR al debitoarei OMNIA TURISM SRL”, a publicat „Notificare privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei”, document în care MINTE cu neruşinare, spunând că prin sentinţa instanţei s-a stabilit „Termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 10 zile de la primirea prezentei notificări„. O formulare cretină, că el nu a trimis la potenţialii creditori „prezenta notificare”!
Nu am înţeles dacă Ioan NISTOR MANDACHE a publicat această notificare pentru că a decis să renunţe la apel şi, implicit, să accepte funcţia de administrator judiciar sau este doar un tertip, dar părarea mea este că, la termenul din 15 noiembrie 2018, judecătorul sindic ar trebui să-i aplice o amendă judiciară, conform art.60 – (2) din Legea 85/2014, care spune aşa:
Judecătorul-sindic va sancţiona administratorul judiciar cu amendă judiciară de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul în care acesta, din culpă sau cu rea-credinţă, nu îşi îndeplineşte ori îndeplineşte cu întârziere atribuţiile prevăzute de lege sau stabilite de judecătorul-sindic
Dacă s-ar putea, ar fi şi mai bine ca AA TOTAL INSOLVENCY IPURL să „beneficieze” de amenzi de 5.000 lei pentru fiecare întârziere sau nerespectare a termenelor stabilite de instanţă.
În ceea ce priveşte creditorii înscrişi la masa credală, numărul acestora este 332 (persoane fizice şi firme), după cum rezultă dintr-o citaţie publicată de Tribunalul Bucureşti pentru termenul din 15 noiembrie 2018. Foarte puţini turişti ţepuiţi s-au înscris la masa credală… dar acesta a fost şi scopul tergiversării dosarului de insolvenţă!
DOCUMENTE ATAŞATE:
OMNIA TURISM SRL – Sentinţă de respăingere a cererii administratorului judiciar
OMNIA TURISM SRL – Notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă