Acuzaţii de concurenţă neloială la adresa fostului contabil şef şi întârzieri mari la plata fondurilor europene

Katel-Group

Surpriză în peisajul economic nemţean! O firmă relativ bine văzută, despre care se ştia că a accesat fonduri europene şi că „s-a măritat” de ani buni cu statul, a intrat în insolvenţă la proprie cerere. Şi culmea, tocmai fondurile europene şi „iubirea pătimaşă” cu instituţiile bugetare au adus-o în această situaţie.

 Este vorba de KATEL GROUP SRL Piatra Neamţ (CUI: 13446260), societate (înfiinţată în octombrie 2000) care „produce, furnizează, instalează şi întreţine sisteme de reglementare a traficului rutier„, după cum precizează pe site-ul propriu. Firma este deţinută şi administrată de Cătălina LUNGU (38 de ani), dar în percepţia publică (locală) soţul acesteia, Sorin-Cătălin LUNGU (40 de ani), este patronul. Acesta a fost protagonistul unui accident aviatic în aprilie 2015 (detalii AICI).

 Insolvenţa KATEL GROUP SRL se anunţă a fi una „zemoasă” ţinând cont de acuzaţiile formulate de Cătălina LUNGU în cererea de aplicare a Legii 85/2014, depusă la Tribunalul Neamţ pe data de 18 iulie 2016. În acest document, se precizează că „societatea a implementat trei proiecte europene, motiv pentru care a fost nevoită să contracteze un împrumut de la bancă pe toată durata derulării proiectelor. Plata primei tranşe a fost realizată cu o întârziere de 6 luni de zile, iar în cazul celei de a doua tranşă plata s-a realizat cu o întârziere de un an de zile„.

 Mai mult, Cătălina LUNGU „sare şi la gâtul” unor clienţi, susţinând că „la aceste întârzieri datorate Ministerului Economiei se adaugă şi faptul că beneficiarii societăţii, de regulă instituţii de stat (primării, consilii judeţene, constructori de drumuri, etc.), care aveau obligaţia de a deconta lucrările la maxim 30 zile de la emiterea facturii, aceştia decontau cu întârziere începând de la 60 zile până la 120 zile sau chiar mai mult„.

 Afirmaţia legată de întârzierile la plată este susţinută şi de bilanţul aferent anului trecut, de unde reiese că valoarea creanţelor la 31 decembrie 2015 se ridica la 1.153.141 lei, sumă care reprezintă 65% din cifra de afaceri. La aceeaşi dată, datoriile totalizau 3.790.432 lei.

KATEL-GROUP-15-ani-(2015)-w

Deşi primele două motive invocate în cererea de deschidere a insolvenţei erau suficiente, administratorul firmei vine cu o acuzaţie bombă, ceva inedit chiar şi pentru o persoană care a parcurs (măcar pe diagonală) câteva sute de sentinţe de deschidere a insolvenţei: „La cele semnalate, se adaugă o cauză foarte importantă care constă în concurenţa neloială săvârşită, în ultimul an de zile, de către fostul contabil şef al societăţii împreună cu alţi trei angajaţi. Acesta, pe numele său BÂRLĂDEANU Eugen, avea firmă deschisă sub denumirea AEROKLIMA SRL, desfăşura acelaşi tip de activitate, prelua, fără a avea acordul administratorului statutar, produse realizate pe fluxul tehnologic al firmei şi le valorifica în folosul său„. După cum e formulată, acuzaţia este mai degrabă de furt decât de concurenţă neloială, dar e posibil să existe şi aspecte neprecizate, care ar putea susţine varianta acuzării.

 Probabil din cauza vacanţei judecătoreşti, perioadă în care legile nu mai trebuie respectate (sic!), cererea KATEL GROUP SRL a fost analizată de judecătorul sindic Ana MÂNGÂŢĂ abia pe 10 august 2016, dată la care a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă (Dosarul nr.1840/103/2016).

 În funcţia de administrator judiciar provizoriu a fost numit (la cererea debitoarei) C.I.I. FLOREA MARIA DANIELA, cu un onorariu iniţial de 1.000 lei/lună, iar termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor este 12 septembrie 2016. Ieri, 17 august 2016, la o săptămână de la pronunţarea sentinţei, KATEL GROUP SRL figura la Registrul Comerţului ca fiind în funcţiune, ceea ce sugerează că administratorul judiciar nu a notificat încă această instituţie privind deschiderea procedurii.

 În cererea de insolvenţă, debitoarea mai spune că „suma datoriilor pe care le are societatea” este de 1.606.280,51 lei, iar „perioada de neplată către creditori depăşeşte 90 de zile„.  Unul dintre creditori este Fiscul, care figurează pe site-ul ANAF că ar avea de recuperat de la firma nemţeană 190.084 lei (la 30 iunie 2016), iar din documentul menţionat se deduce că există şi cel puţin un creditor bancar.

 Chiar dacă vor înţelege situaţia dificilă a societăţii şi cauzele acesteia, cei doi creditori (poate şi alţii) s-ar putea să nu vadă cu ochi buni transferurile efectuate de administratorul Cătălina LUNGU cu puţin timp înainte de depunerea cererii de intrare sub incidenţa Legii 85/2016.

 Astfel, în mai-iulie 2016, KATEL GROUP SRL s-a retras din KATEL 3A SRL (CUI: 17010866), KATEL ROUTE SRL (CUI: 17778580), OPTISEM SERVICE SRL (CUI: 17778571) şi FAN TV SRL (CUI: 16591965), firme la care deţinea pachetele majoritare de părţi sociale, acestea fiind preluate de Sorin-Cătălin LUNGU. Iar cesiunile nu par a avea alt scop decât evitarea vânzării părţilor sociale în cadrul procedurii de insolvenţă! (sursa foto: katel.ro)