Administratorul judiciar a cerut pe şest falimentul MĂTASEA ROMÂNĂ, societate înfiinţată în 1926

MĂTASEA ROMÂNĂ SA Cisnădie (CUI: 813127) a fost înfiinţată în anul 1926, până în 1990 a fost cunoscută ca Întreprinderea Textilă „Mătasea Roşie”, iar pe site-ul propriu (probabil neactualizat de câţiva ani) spune că „obiectul de activitate este reprezentat de producerea şi comercializarea ţesăturilor tip mătase, fiind cunoscută în sectorul textil românesc ca principala producătoare de căptuşeli simple şi matlasate pentru confecţii„. La ora actuală, principalii acţionari ai societăţii sunt cetăţeanul german Horst LEISTER (împlineşte 68 de ani luna viitoare) – 43,0080% şi SIF MOLDOVA – 24,7895%.

În aprilie 2013, a intrat în insolvenţă la propria cerere (Dosarul nr.3504/85/2013), iar tabelul definitiv al creanţelor, finalizat şi publicat abia în februarie 2016, prezenta o masă credală de 4.152.957,63 lei, principalul creditor fiind BCR, cu o creanţă garantată de 2,7 milioane lei (64,96% din total). Ulterior, această creanţă a fost preluată de TONESCU FINANCE. În mai 2016 a fost confirmat planul de reorganizare şi se părea că lucrurile se îndreaptă spre o direcţie corectă şi societatea se va redresa.

Cel mai recent „Raport trimestrial privind situaţiile financiare ale debitorului” a fost publicat de administratorul judiciar EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Deva (Emil GROS) pe 27 octombrie 2017 şi se referă la perioada iunie-august 2017. În acest document se spune că licitaţiile organizate pentru vânzarea unor active nu au avut niciun rezultat pozitiv, iar plăţile realizate au fost mai mici decât cele prevăzute în planul de reorganizare. „Fabuloasă” este concluzia pe care o trage administratorul judiciar, o mostră de profesionalism şi seriozitate:

În concluzie, având în vedere că nu au fost realizate toate distribuirile de sume către creditori prevăzute în planul de reorganizare, opinia administratorului judiciar este că acesta nu a fost respectat

În finalul raportului, Emil GROS formulează următoarea cerere către judecătorul sindic:

acordarea unui termen de judecată pentru continuarea procedurii în conformitate cu hotărârea adunării creditorilor a cărei şedinţă a fost convocată pentru data de 27.11.2017

De atunci, administratorul judiciar nu a mai publicat în BPI niciun document, nicio menţiune cu referire la insolvenţa debitoarei MĂTASEA ROMÂNĂ SA, iar termenul de judecată care urma era programat pe 13 decembrie 2017 (anteriorul a fost pe 13 septembrie 2017).

Pe 13 decembrie 2017, Tribunalul Sibiu „admite cererea formulată de practicianul în insolvenţă EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL” şi dispune „deschiderea procedurii generale a falimentului debitorului MĂTASEA ROMÂNĂ SA”. Altfel spus, fără să comunice ceva legat de un astfel de demers, fără să publice raportul prin care să propună trecerea la faliment, EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL a cerut pe şest „îngroparea” societăţii MĂTASEA ROMÂNĂ SA. Nici cu Tribunalul Sibiu nu mi-e ruşine, că şi instanţa pare certată cu transparenţa: pe portalul instanţelor de judecată sunt doar câteva rânduri, fără publicarea termenelor procedurii (de faliment) şi a numelul lichidatorului, iar sentinţa nu a fost publicată în BPI, deşi a trecut aproape o lună de la pronunţare.

Nu ştiu prin ce minune, s-a îndurat de acum lichidatorul judiciar EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL să publice Notificarea privind deschiderea procedurii generale de faliment, informaţia esenţială din acest document fiind următoarea:

Termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor născute în perioada de insolvență (24.04.2013-13.12.2017), în vederea întocmirii tabelului suplimentar, este data de 26.01.2018

Conform portalului instanţelor de judecată, sentinţa de deschidere a procedurii generale de faliment poate fi atacată „cu recurs în 7 zile de la comunicare”. Până acum, nu a fost consemnata o astfel de acţiune, dar probabil că sentinţa încă nu a fost comunicată debitoarei. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă/faliment nr.3504/85/2013, al debitoarei MĂTASEA ROMÂNĂ SA, este programat pe 4 aprilie 2018. (sursa foto: wallpaperlayer.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
MĂTASEA ROMÂNĂ SA – Notificare privind deschiderea procedurii de faliment

MĂTASEA ROMÂNĂ SA – Raport trimestrial privind situaţiile financiare ale debitorului (publicat în octombrie 2017)