BINGO ROMÂNIA: O ţeapă de 25,78 milioane lei şi o catastrofă de lichidator judiciar; după 3 ani şi 9 luni de insolvenţă/faliment, încă nu a fost finalizat inventarul bunurilor

Societatea ADVANCED BINGO SYSTEM SRL Ciofliceni (CUI: 29892323) – organizatorul „Bingo România”, joc sistat în data de 12 mai 2014 – a intrat în insolvenţă, la proprie cerere, pe 22 mai 2014 şi a avansat la faliment în ianuarie 2015 – Dosar 1661/93/2014, Tribunalul Ilfov.

În iunie 2014, administratorul judiciar INSEVAL IPURL Giurgiu (Marian RĂDOI) a publicat „Raportul asupra cauzelor si împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă”, un document de toată jena, prin care practicianul concluzionează aşa:

  • Principalul motiv faptic al rezultatelor nefavorabile ale societăţii a fost impactul crizei economice asupra activităţii societăţii
  • Ajungerea debitoarei în încetare de plăţi se datorează unor factori obiectivi, neimputabili persoanelor care au asigurat conducerea societăţii debitoare

Cu o nesimţire cruntă, Marian RĂDOI „a aruncat cu rahat” în oricine, mai puţin în organizatorii jocului, şi a susţinut că „reducerea veniturilor populaţiei, ca urmare a politicilor economice adoptate la nivel naţional” şi „nerespectarea obligaţiilor contractuale de către parteneri” au fost cauze principale ale colapsului BINGO ROMÂNIA. Şi pentru ca bătaia de joc să fie totală, raportul întocmit de acest individ susţinea că „activitatea ADVANCED BINGO SYSTEM SRL ar putea fi redresată pe baza unui plan de reorganizare judiciară„.

Aproape 100 de „câştigători” la masa credală; şi salariaţii au fost ţepuiţi

Ultimul tabel definitiv consolidat al creanţelor a fost publicat în octombrie 2016 şi prezintă o masă credală de 25,78 milioane lei, iar cel mai mare creditor este Fiscul, cu 4,72 milioane lei. În tabel sunt înscrişi şi aproape 100 de „câştigători”, dar numărul real al persoanelor care au fost declarate câştigătoare şi nu şi-au mai primit banii cu siguranţă că este mult mai mare, dar mulţi dintre ei nu s-au mai înscris la masa credală, realizând că nu au şanse de a mai recupera ceva din „premiu”. Demn de remarcat este faptul că ADVANCED BINGO SYSTEM SRL – firmă înfiinţată în martie 2012 şi care iniţial l-a avut în spate pe Dragic SACHA (51 de ani), un sârb bine înfipt în industria jocurilor de noroc din ţară noastră – şi-a ţepuit şi proprii angajaţi, totalul creanţelor salariale fiind de 461.682 lei.

Şi dacă vă întrebaţi ce a făcut administratorul/lichidatorul judiciar INSEVAL IPURL (Marian RĂDOI) în 3 ani şi câteva luni de insolvenţă şi faliment (până a cerut să fie schimbat), răspunsul este simplu: (mai) NIMIC. Iar asta se vede din ultimul „Raport privind descrierea modalităţilor de îndeplinire a atribuţiilor şi justificarea cheltuielilor„. Nu numai că încă nu s-a întocmit un raport de evaluare pentru bunurile debitoarei, dar RĂDOI spune că „au fost inventariate parţial bunurile din averea debitorului”. Iar din tabelul pe care îl publică reiese că a dispărut mare parte din mobilier… dar s-au găsit mai multe şepci şi tricouri decât erau „pe hârtie”!

Şi pentru că s-a spetit muncind în cei 3 ani şi ceva, Marian RĂDOI s-a gândit că e timpul „să paseze mortul”, aşa că a cerut să fie numit un alt lichidatorul judiciar, că el nu mai poate, că e foarte solicitat şi, în plus, a realizat peste noapte că nu se poate obţine „îndestularea corespunzătoare a creditorilor”… şi îl mustră conştiinţa!

Această cerere de înlocuire a lichidatorului judiciar a fost formulată de Marian RĂDOI în raportul emis pe 6 iulie 2017 (şi publicat în BPI pe 11 iulie 2017), cu numai câteva zile înainte ca instanţa să se pronunţe în Dosarul asociat nr.1661/93/2014/a24.

O cerere care trădează incompetenţă sau rea intenţie

Acest dosar reprezintă, de fapt, o cerere prin care lichidatorul judiciar „a solicitat instanţei să dispună ca asociatul unic SC NET BET SRL să răspundă pentru obligaţiile sociale în limita capitalului social subscris şi vărsat, în cuantum de 1.001.200 lei„. În documentaţia depusă, Marian RĂDOI a susţinut că „Adunarea Generală a Asociaţilor ADVANCED BINGO SYSTEM SRL, întrunită în data de 21.07.2014, a hotărât cesionarea părţilor sociale deţinute de GALA PLACIDIO INVEST1MENTS LIMITED (Cipru) – cota de participare 50% către asociatul NET BET SRL Bucureşti, care devine asociat unic„, iar cererea depusă se întemeiază „pe dispoziţiile Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990, art.3 şi art.237„.

Judecătorul sindic Stelian ANUŢI a desfiinţat afirmaţiile lui Marian RĂDOI şi… numai nu a zis că e foarte prost pregătit. Iată ce spune magistratul în sentinţă:

  • Conform extrasului ORC, pârâta NET BET SRL este asociat al debitoarei ADVANCED BINGO SYSTEM SRL cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50% (nu este unic asociat – n.r.)
  • Numai membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului pot fi obligaţi să suporte pasivul debitoarei
  • În cauză, pârâta NET BET SRL este o persoană juridică, asociat al debitoarei şi prin urmare cererea de atragere a răspunderii este inadmisibilă
  • Referirile lichidatorului judiciar al debitoarei la art.3 din Legea nr.31/1990 nu sunt aplicabile în cauză deoarece se referă doar la creditorii societăţii şi numai înainte de declanşarea procedurii insolvenţei
  • Art.237 din Legea nr. 31/1990 nu este aplicabil în cauză deoarece se referă doar la dizolvarea societăţii

Prin urmare, instanţa a respins ca inadmisibilă cererea formulată de INSEVAL IPURL, iar sentinţa poate fi atacată cu apel „în termen de 30 zile de la comunicare prin publicarea în BPI”. Deşi a fost pronunţată pe 27 iulie 2017, această decizie a fost publicată în BPI abia pe 12 ianuarie 2018, ceea ce înseamnă se află în termenul pentru apel.

Totuşi, din motivare reiese clar că acţiunea lichidatorului INSEVAL IPURL este total aiurea, iar singura întrebare e dacă Marian RĂDOI este foarte… incompetent sau special a depus cererea în aşa hal încât să fie respinsă, ca apoi să poată spune ceva de genul: eu am încercat, dar nu a vrut instanţa! (câtă lume are acces la sentinţă, ca să-şi dea seama ce catastrofă de lichidator s-a ocupat de procedură până acum).

Conform deciziei instanţei din 26 octombrie 2017, noul lichidator judiciar este DM INSOLV CONSULT IPURL, dar asta aproape că nu mai are nicio importanţă din moment ce bunurile care puteau fi valorificate se degradează prin nu ştiu ce depozite. Singurul demers notabil ar putea fi încercarea de acoperire a creanţelor salariale de la fondul de garantare – dacă mai există acest fond după ultima „revoluţie fiscală”.

În rest… ne putem aştepta la o a doua ediţie BINGO ROMÂNIA, că site-ul este încă funcţional! Dacă s-a putut la „SuperBingo Metropolis”, de ce nu s-ar putea şi aici?! (sursa foto: bingo-romania.ro)

DOCUMENTE ATAŞATE:
ADVANCED BINGO SYSTEM SRL (Bingo România) – Tabel definitiv consolidat al creanţelor

ADVANCED BINGO SYSTEM SRL (Bingo România) – Raport privind descrierea modalităţilor de îndeplinire a atribuţiilor (iulie 2017)

ADVANCED BINGO SYSTEM SRL (Bingo România) – Sentinţă de respingere a atragerii răspunderii patrimoniale