AFTERHILLS: Pierderi de peste 5 milioane lei şi datorii de 6,7 milioane lei; firma a declarat venituri de numai 1,9 milioane lei, ceea ce înseamnă sub 13.000 de tichete vândute la festivalul de anul trecut

Undeva pe la sfâşitul anului 2016, pagina de Facebook a municipalităţii ieşene informa cititorii că „BBV Media, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, anunţă AFTERHILLS – primul festival major de muzică şi artă făcut vreodată în Iaşi, dar şi în zona de Nord-Est” (AICI). Reprezentanţi ai organizatorului au precizat ulterior că bugetul festivalului va fi de două milioane euro, dar afirmaţie cheia a fost aceasta: „sperăm să nu rămânem cu datorii„.

Fără să se spună vreodată cu ce bani şi cu ce rezultate, ediţia 2017 a fost prezentată drept un succes notabil… ce ar fi fost „şi mai extraordinar” dacă nu era furtuna din prima seară, care a determinat amânarea concertelor şi rănirea unor persoane.

Tocmai acum, când se derulează a doua ediţie a festivalului şi tocmai când s-a iscat scandalul drogurilor de la AFTERHILLS, au apărut şi rezultatele financiare aferente anului 2017 (ieri nu erau pe site-ul Finanţelor, că am verificat). Spectaculoase!

AFTERHILLS SRL Iaşi (CUI: 36328743), firma organizatoare care s-a numit BIBERLAND VICTORY SRL (CUI: 36328743) până în octombrie 2017, a raportat pentru anul trecut venituri de 1.922.152 lei şi cheltuieli de 7.002.627 lei, rezultând pierderi de 5.092.727 lei.

Surprinzătoare nu este valoarea cheltuielilor, mai mici decât bugetul anunţat de două milioane euro, ci valoarea veniturilor declarate. Preţurile biletelor pentru cele 3 zile de paranghelie au fost între 149 lei (studenţi) şi 449 lei (VIP). Presupunând (prin absurd) că toată lumea a achiziţionat bilete cu reducere pentru studenţi (149 lei) şi că nu au existat venituri din alte surse, rezultă că nu au fost mai mult de 12.900 de cumpători de tichete/abonamente.

Ce au anunţat organizatorii după AFTERHILLS SRL?
Vă atrag atenţia că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional!
Peste 70.000 de participanţi„, iar în ultima zi „au călcat pragul festivalului aproximativ 40.000 de oameni” (sursa AICI).

Dacă au fost atâţia oameni, unde sunt banii? Preţul biletelor pentru o zi a fost undeva la 100 lei! Indiferent cum facem calculele, rezultă că numai de la spectatori s-au încasat peste 4 milioane lei.

AFTERHILLS SRL – rezultate financiare 2017

Să revenim la bilanţ: datorii de 6.698.699 lei şi capitaluri proprii negative de -5.094.738 lei la finalul anului trecut. Faptul că pe portalul instanţelor de judecată nu există procese împotriva societăţii sugerează că datoriile sunt către asociaţi sau către parteneri care au fost de acord cu termene de plată foarte mari (luni de zile). Nu cred că e vorba de credite bancare, că firma nu prea are ce garanţii să ofere.

Şi ar mai fi ceva: un singur angajat? Dacă nu e o greşeală de înregistrare pe site-ul Fiscului, atunci e groasă. Înţeleg că treaba o fac voluntarii, dar nici chiar aşa! Apropo: ITM Iaşi mai funcţionează? Da, corect: în weekenduri, nu!

Cam acestea sunt „cifrele” cu care se prezintă prima ediţie AFTERHILLS, iar părerea mea este că există o problemă la venituri – ori au fost declarate/fiscalizate doar în mică parte, ori au fost încasate pe alte firme.

La ora actuală, AFTERHILLS SRL Iaşi are un capital social de 300 lei, iar asociat majoritar este Bogdan-Mihai GHEORGHIU (63,33%), individ care a deţinut un lanţ de case de amanet, iar acum este implicat în diverse afaceri – deţine părţi sociale la 15 firme active. (sursa foto: facebook.com/afterhillsfestival)