ISIRIDE ENERGY SRL (CUI/CIF: 29598574) a intrat în insolvenţă pe 13 martie 2023, oficial la propria cerere, dar au existat numeroşi creditori care au solicitat protecţia Legii 85/2014, iar unul dintre aceştia – ELECTROVÂLCEA SRL Râmnicu Vâlcea (CUI/CIF: 5071860, administrator Mariana CIOGESCU) – a acuzat debitoarea că „în lunile anterioare introducerii cererii de insolvenţă a retras în numerar de la bănci sume de ordinul sutelor de mii de lei (se pare că cel puţin 2.000.000 lei), aşa cum rezultă din rulajul conturilor la cele două bănci înscrisuri anexate cererii debitoarei” şi „în felul acesta debitoarea a urmărit crearea unei stări aparente de insolvabilitate pentru a împiedica creditorii să-şi execute silit creanţele”.
Tabelul preliminar prezintă o masă credală acceptată din prima de 20.086.058,48 lei şi peste 70 de creditori… dar astăzi ne oprim doar asupra creanţei Fiscului.
Conform documentului menţionat, Administraţia Fiscală pentru Contribuabilii Mijlocii Bucureşti avea de recuperat la data deschiderii procedurii suma de 2.243.879 lei.
Aşa după cum arată site-ul ANAF, datoriile la stat ale societăţii ISIRIDE ENERGY SRL au urcat – la data de 30 iunie 2023 – la 2.574.125 lei, creşterea fiind de 223.683 lei la bugetul de stat (TVA, impozit pe salarii şi eventual pe profit) şi de 114.284 lei la bugetul assigurărilor sociale de stat („Pensii”).
Orice debitoare aflată în perioada de observaţie, cum este acum ISIRIDE ENERGY SRL, trebuie să achite toate obligaţiile financiare curente, clar şi cele fiscale. Problema este că firma administrată (în acte) de Laura Mihaela BRĂGĂU (foto) – şi probabil în realitate de Florin BRĂGĂU (foto) – nu respectă această regulă şi, mai mult, înregistrează un plus considerabil şi la stopajul la sursă PENAL – cel puţin suma de la „Pensii”.
În aceste condiţii, Fiscul ar trebui să solicite trecerea la faliment şi să depună plângere penală împotriva administratorului BRĂGĂU. Probabil că nu va depune cerere de faliment şi oricum nu ar fi soluţionată înainte de finalul lunii septembrie 2023… dar o plângere penală se impune (cred că se impunea şi până acum, că stopajul la sursă a redevenit infracţiune de la 1 martie 2022, nu de ieri-alaltăieri), astfel încăt să determine „marea patroană” să achite măcar banii reţinuţi de la angajaţi. (sursa foto: facebook.com/LauraUngureanu87)