ASTRA GIURGIU află pe 7 noiembrie 2016 dacă intră în insolvenţă; cererea anterioară, depusă de firma de pază a lui IOAN NICULAE, a fost retrasă deşi datoria nu a fost achitată!

astra-giurgiu-600
ASOCIAŢIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB ASTRA
(CUI: 16739566), entitatea juridică prin intermediul căreia îşi desfăşoară activitatea echipa de fotbal, continuă să se confrunte cu probleme financiare, deşi a vândut „o jumătate de echipă” şi a obţinut o sumă importantă de la UEFA în urma calificării în grupele EUROPA LEAGUE, numai că aceşti bani se pare că vor fi încasaţi mai târziu. Dacă nu cumva prea târziu…

Pe 5 iulie 2016, COSEPA NEW SECURITY SRL Pantelimon (CUI: 34371178) a deschis trei procese împotriva debitoarei FOTBAL CLUB ASTRA, în unul dintre acestea solicitând deschiderea procedurii de insolvenţă (Dosarul nr.1261/122/2016, Tribunalul GIURGIU). Am scris despre aceste demersuri juridice AICI, nu mai insist.

Chiar dacă firma de pază aparţiune unui individ specializat în ţepuirea bugetelor de stat, pe nume Polimir-Luigi VIZUREANU (împlineşte 52 de ani luna viitoare), normal este ca serviciile prestate de aceasta să fie achitate, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul ASTRA GIURGIU. Fără eventuale penalităţi, datoria se ridică la 400.791,64 lei şi a fost recunoscută de instanţă într-un alt dosar, cel prin care s-a dispus instituirea unei popriri (detalii AICI).

Judecătorul sindic trage de timp… în favoarea ASTRA

În Dosarul de insolvenţă nr.1261/122/2016, primul termen de judecată a fost pe 26 septembrie 2016, dată la care a fost pronunţată o amânare „pentru continuarea procedurii”. Această formulare care apare pe portalul instanţelor de judecată este ciudată pentru că nu se poate vorbi de o continuare a procedurii din moment ce nu a fost deschisă procedura (de insolvenţă). Cel mai probabil, amânarea de aproape o lună s-a vrut a fi un răgaz acordat asociaţiei sportive pentru achitarea debitului sau măcar pentru o înţelegere cu creditorul.

Ieri, 24 octombrie 2016, s-a derulat al doilea termen de judecată. Pentru că nu a mai putut inventa un motiv de amânare a procesului, judecătorul sindic a amânat pronunţarea sentinţei! De obicei, aceste amânări sunt de o săptămână. În acest caz, judecătorul a fost „mai cu moţ” şi a amânat pronunţarea cu două săptămâni, pentru data de 7 noiembrie 2016.

Şi această amânare nu este altceva decât o şmecherie pentru tergiversarea soluţiei, în speranţa că părţile ajung la acord în aceste două săptămâni. Cert este că, până ieri, ASTRA GIURGIU nu a achitat datoria faţă de COSEPA NEW SECURITY SRL. Dacă ar fi plătit suma restantă, creditoarea renunţa la cerere şi cu siguranţă că judecătorul sindic ar fi luat act şi ar fi pronunţat sentinţa de închidere a dosarului.

Datorie de un an şi jumătate, penalităţi de trei ori mai mari

Desigur, pe lângă această firmă de pază mai sunt mulţi alţi creditori, unii dintre aceştia recurgând la instanţă pentru recuperarea unor datorii care mai au puţin şi se prescriu. Este cazul societăţii CONTUR DESIGN SRL, care săptămâna trecută a obţinut o soluţie favorabilă în Dosarul nr.10685/236/2016 de la Judecătoria Giurgiu: „Ordonă debitoarei să achite creditorului suma de 3.659,15 lei, reprezentând preţ servicii, şi la penalităţi de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi de întârziere, calculate la valoarea debitului cu data de 4.03.2015 şi până la achitarea efectivă a debitului, în termen de 20 de zile de la comunicare. Obligă debitoarea la plata sumei de 2.871,14 lei cu titlu de cheltuieli de judecată„.

Din această sentinţă se observă că datoria ASTRA GIURGIU este de mai bine de un an şi jumătate, penalităţile sunt de aproape 3 ori cât restanţa, plus că au mai apărut şi cheltuieli de judecată chiar mari pentru o datorie relativ mică. Şi cine ştie câţi creditori de acest tip mai sunt!

Şi Fiscul vrea nişte bani

Între timp, s-a îndurat şi Fiscul giurgiuvean să facă publice restanţele la bugetele de stat înregistrate de ASOCIAŢIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB ASTRA, iar acestea se ridică (la 30 iunie 2016) la 838.476 lei, sumă defalcată astfel:

  • Bugetul de stat = 505.928 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 126.324 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 10.610 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 195.614 lei

La această sumă se mai poate adauga o alta, probabil mai consistentă, la ora actuală fiind pe rolul Tribunalului Giurgiu o „contestaţie act administrativ fiscal” (Dosarul nr.1974/122/2015), la care următorul termen de judecată este pe 29 noiembrie 2016.

Favorizată de o golănie a unui administrator judiciar

ASTRA GIURGIU nu este la primul contact cu Legea 85/2014, prima cerere de insolvenţă cu care s-a confruntat fiind depusă de WATCH&CATCH SECURITY SRL Bucureşti (CUI: 22259457), firma de pază a lui IOAN NICULAE, pe 28 decembrie 2015 (Dosar 2262/122/2015). Acest demers a stârnit rumoare la momentul respectiv, puţină lume înţelegând că, de fapt, demersul a fost doar o arătare de muşchi a administratorului judiciar (WATCH&CATCH SECURITY SRL era în insolvenţă, iar acum e în faliment), care era nemulţumit că nu îi fusese aprobat onorariul cerut (6.000 lei/lună plus 3% din sumele distribuite).

Situaţia s-a lămurit la primul termen de judecată, pe 9 februarie 2016, când instanţa a luat act că reclamanta, prin administrator judiciar TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL (Constantin TĂNASĂ), a renunţat la cerere. Toată lumea bucuroasă, nu s-a mai întrebat nimeni de ce a renunţat creditoarea la cerere. Problema este această renunţare la cerere a fost o golănie, pe care ar trebui să o cerceteze judecătorul sindic Alina Crina OPRIŞ, magistratul care se ocupă de insolvenţa/falimentul WATCH&CATCH SECURITY SRL.

Mai exact, administratorul juridic al creditoarei a retras cererea deşi ASTRA GIURGIU nu achitase datoria către firma de pază. Şi nu a achitat-o nici după închiderea dosarului de insolvenţă, astfel că TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL a iniţiat o altă acţiune în instanţă, de data aceasta „mai soft”, având ca obiect „ordonanţă de plată„. Sentinţa în acest dosar (nr. 825/122/2016) sună aşa: „obligă pe debitorul AFC ASTRA GIURGIU ca în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri să plătească creditorului WATCH&CATCH SECURITY SRL suma de 373.067,64 lei, precum şi penalităţile de întârziere de 0,1% pe zi de întârziere calculate la valoarea sumei reprezentând debit principal începând de la data exigibilităţii creanţei şi până la achitarea efectivă a debitului principal”.

Această sentinţă confirmă faptul că, pe 9 februarie 2016, TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL, reprezentant al creditoarei WATCH&CATCH SECURITY SRL, a favorizat clar debitoarea ASOCIAŢIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB ASTRA. Dacă acest „băiat deştept” al insolvenţelor (Constantin TĂNASĂ) nu ar fi retras cererea, ASTRA ori ar fi plătit, ori intra în insolvenţă. Dar aşa, nici nu a plătit, nici nu a intrat în insolvenţă. Mai mult, a ieşit campioană şi joacă în cupele europene, ceea ce înseamnă „o căruţă de bani„. De parcă nu era destul că arbitrii influenţează clasamentul/campionatul de fotbal, acum se ocupă de asta şi administratorii judiciari! (sursa foto: astragiurgiu.ro)

CITIŢI ŞI:
ASTRA GIURGIU a furat startul… spre insolvenţă; o firmă de pază solicită aplicarea Legii 85/2014; la finalul anului trecut, datorii de 11 milioane euro

ASTRA GIURGIU a pierdut un prim proces intentat de firma de pază care i-a cerut insolvenţa; s-a dispus o poprire pentru suma de 400.791,64 lei

ASTRA GIURGIU: firma de pază a lui IOAN NICULAE a cerut insolvenţa echipei de fotbal