ATENŢIE la OLTEI COMIMPEX SRL şi la comenzile transmise în numele DANICO SRL!

La finalul lunii aprilie 2015, o firmă din Sibiu primeşte telefonic o comandă transmisă în numele DANICO SRL Topliţa (CUI 507209), pe care o onorează în urma semnării unui contract. Acest document a fost transmis prin email, are ştampila societăţii DANICO SRL şi include date personale (CNP şi serie CI) ale administratorului Dănuţ Cotfas.

Pentru că firma cumpărătoare a solicitat o expediere urgentă a mărfii, se optează pentru transmiterea prin curier, urmând ca acesta să primească la livrare un bilet la ordin cu suma aferentă tranzacţiei. Se face „schimbul” respectiv, curierul ignorând faptul că instrumentul de plată nu aparţine firmei din contract, ci societăţii OLTEI COMIMPEX SRL Măieruş (CUI 7352420), fiind completat ca şi cum ar fi fost girat către DANICO SRL.

Depus la bancă pentru încasare, biletul la ordin emis de „Millennium Bank” este refuzat la plată pe motiv că acel cont a fost închis! Demn de menţionat este faptul că o astfel de ţeapă NU apare în evidenţele CIP (centrala Incidentelor de Plăţi), nefiind raportată nici măcar ca incident minor.

Contactând societatea DANICO SRL, firma ţepuită cu acel bilet la ordin află că societatea din Topliţa nu ar fi dat nicio comandă, nu ştie cine sunt impostorii care le folosesc datele şi… nici nu este primul caz de acest gen! Se bănuieşte că ştampila ar fi fost „copiată” de pe un contract încheiat cu ceva timp în urmă între DANICO SRL şi OLTEI COMIMPEX SRL.

În ceea ce priveşte OLTEI COMIMPEX SRL şi posibilitatea ca acei impostori care au transmis comanda (comenzile) să reprezinte cu adevărat firma, situaţia este şi mai complicată. Firma este declarată inactivă de către ANAF încă din martie 2014, iar sediul social este expirat şi oricum era într-un sat din judeţul Braşov, acasă la fostul patron.

Dubios este şi faptul că societatea nu a avut activitate până în 2011, pentru ca în 2012 să raporteze o cifră de afaceri de 2,58 milioane lei, iar în 2013 de 5,85 milioane lei, cu menţiunea că datoriile la finalul anului 2013 se ridicau la 8,9 milioane lei.

În octombrie 2012, firma a fost vândută (în două etape) de către Gheorghiţă OLTEI (născut în 1949, cu domiciliul în satul Măieruş), către Ion Daniel GHERGU (născut în 1990, cu domiciliul într-un sat din Olt) şi Marian OPRIŞAN (născut în 1969, domiciliul în Drăgăneşti-Olt), primul preluând şi funcţia de administrator. Totuşi, aceştia nu par a fi decât doi „boschetari” folosiţi în astfel de tranzacţii, Ghergu figurând ca (fost) asociat şi la 8 firme radiate, plus una în faliment.

În perioada 20 octombrie 2014 – 19 noiembrie 2014, OLTEI COMIMPEX SRL a fost raportată la CIP cu 15 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 164.190,26 lei, toate aceste incidente fiind considerate minore pentru că „la data emiterii biletului la ordin semnatura nu corespunde cu specimenul”.

Probabil că, la scurt timp după înregistrare acestor incidente, contul a fost închis. Luînd în calcul seriile biletelelor la ordin refuzate la plată, mai există cel puţin 25 de instrumente de plată emise pentru OLTEI COMIMPEX SRL. În această situaţie , se pune întrebarea „de ce a permis «Millenium Bank» închiderea contului fără să solicitate returnarea instrumentelor de plată nefolosite, mai ales că antecedentele demonstrau existenţa unei probleme?”.

Firma din Sibiu va depune o plângere penală, cu speranţa că vor fi depistaţi impostorii. Ţinând cont că pentru asta ar trebui angrenate instituţii din 4 judeţe (Sibiu, Braşov, Harghita şi Olt), sunt şanse mari ca aceştia să mai tragă şi alte ţepe până când se va interesa cineva de sănătatea lor.