BAS-TIB: Fiscul ieşean a depus (intenţionat?) cerere de atragere a răspunderii personale împotriva fostului administrator Gabriel BAŞAG… după închiderea procedurii de faliment! Afacerea a fost mutată pe SERVICE GSM BASTIB

Înfiinţată în noiembrie 2006, societatea BAS-TIB SRL Iaşi (CUI/CIF: 19185287) apare pe lista datornicilor la stat începând din martie 2016, iar ultimul bilanţ depus la Fisc este cel aferent anului 2017… cu menţiunea că, în decembrie 2017, asociaţii Gabriel BAŞAG (foto) şi Vlad Andrei ŢIBUCANU au înfiinţat SERVICE GSM BASTIB SRL (CUI/CIF: 38594580), firmă cu acelaşi sediu social.

Deşi agentul economic a fost declarat INACTIV şi a pierdut înregistrarea TVA încă din ianuarie 2018, Fiscul a catadicsit să depună cerere de faliment abia pe 18 aprilie 2022, invocând „datorii la bugetul de stat în sumă totală de 170.330 lei, reprezentând impozite şi taxe, cu dobânzi şi penalităţi aferente, datorate bugetului consolidat al statului”.

Numit la propunerea creditoarei AJFP Iași, lichidatorul judiciar ACORD SPRL (Dan Nistor NIŢESCU) a făcut tot posibilul să scoată basma curată debitoarea: analizează blanţurile din 2016 şi 2017, nu spune nimic despre documentele contabile ale firmei (se deduce că nu le-a primit), omite să spună că BAS-TIB SRL a raportat pierderi în fiecare an şi ar fi trebuit să „se ceară singură în insolvenţă/faliment” şi, desigur, nu observă că afacerea a fost mutată pe SERVICE GSM BASTIB SRL.

Concluzia aşa-zisului specialist Dan Nistor NIŢESCU este că „insolvenţa debitorului se datorează cel mai probabil unor cauze obiective şi majoritatea externe societăţii”… şi „nu au fost identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului”. Asta în condiţiile în care datoriile la stat – 176.018 lei, conform tabelului definitiv – includ o componentă semnificată de stopaj la sursă, adică bani furaţi de la angajaţi.

Teoretic, Fiscul nu a fost de acord cu mizeriile lui NIŢESCU (a contestat Raportul final, dar fără succes) şi a depus cerere de atragere a răspunderii personale/patrimoniale împotriva lui Gabriel BAŞAG – doar el a avut atribuţii de administrator.

Totuşi, există o mare problemă: procedura de faliment a fost închisă pe 20 octombrie 2022, chiar dacă nu a fost convocată Adunarea Creditorilor pentru a discuta propunerea lichidatorului judiciar, iar DGRFP/AJFP Iaşi a înregistrat acţiunea la Tribunalul Iaşi pe 21 octombrie 2022Dosarul asociat nr.2232/99/2022/a2. Asta înseamnă că, dacă nu se revine (în urma unui apel) asupra deciziei de închidere a procedurii, cererea de atragere a răspunderii personale/patrimoniale va fi respinsă.

Întârzierea în formularea acestei acţiuni este dubioasă şi probabil este intenţionată. Şi dacă ar fi doar incompetenţă, reprezentantul Fiscului în acest dosar trebuie tras la răspundere. (sursa foto: reporteris.ro)