BMTECH s-a cerut în insolvenţă; firma are 178 de angajaţi… şi a raportat pierderi în 12 din cei 14 ani de activitate; instanţa a stabilit primul termen de judecată abia în august

BMTECH SRL Vlădeni (CUI: 16543100) a fost înfiinţată în iunie 2004, are ca obiect principal de activitate „fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice” şi este unul dintre angajatorii importanţi din judeţul Iaşi, pentru anul trecut raportând 178 de salariaţi (număr mediu).

Din februarie 2014, unic asociat a devenit compania slovacă MITE SRO (înmatriculată în 2008), care a preluat întreg capitalul social de la TEAM INDUSTRIES INTERNATIONAL (Belgia). Din 2011, unic administrator la BMTECH SRL este STEURS GEERT LOUIS DOMINIQUE, cetăţean belgian cu reşedinţa în Iaşi.

Aruncând o privire pe bilanţurile societăţii ieşene, sare în ochi faptul că a avut profituri nesemnificative în doar doi ani (2006 şi 2015), iar pentru celelalte exerciţii financiare a raportat pierderi consistente. BMTECH SRL nu poate justifica aceste pierderi prin efectuarea unor investiţii serioase, valoarea activelor imobilizate la finalul anului 2017 fiind de numai 55.064 lei, ceea ce sugerează că angajaţii au utilizat şi utilizează în continuare baza de producţie a altei societăţi.

Dacă în ceea ce priveşte pierderile raportate Fiscului au existat şi două sincope, la capitolul capitaluri proprii… valoarea a fost negativă de la înfiinţare şi până în prezent, cu un record în 2017, de -19.56 milioane lei. Tot anul trecut a mai fost consemnat un record negativ: cea mai mică cifră de afaceri din ultimii 10 ani.

Deşi părea că s-a obişnuit cu pierderile şi cu datoriile, BMTECH SRL s-a descis să facă o schimbare şi, pe 28 iunie 2018, s-a cerut în insolvenţă, astfel fiind deschis Dosarul nr.4441/99/2018.

Cererea debitorului se va judeca de urgenţă, în termen de 10 zile, în camera de consiliu, fără citarea părţilor” – aşa spune Legea 85/2014. Tribunalul Iaşi a considerat că această prevedere este facultativă şi a stabilit primul termen de judecată pe 8 august 2018, o decizie ciudată pentru că atunci e vacanţă judecătorească. Totuşi, există şi posibilitatea preschimbării/devansării acestui termen, la cererea debitoarei. (sursa foto: aps-tech.com)