BT forţează insolvenţa unui important distribuitor de oţel beton; datoriile depăşesc 9 milioane lei

Înfiinţată în anul 1993, la Focşani, VIPOL IMPEX SRL (CUI: 3356526) a devenit un jucător important pe piaţa materialelor de construcţii după ce şi-a mutat sediul la Bucureşti (începutul anului 2014) şi a devenit un fel de producător de oţel fasonat, plase sudate, lanţuri şi arcuri, pe lângă „statutul” de distribuitor de oţel beton.

În iunie 2015, când afacerea părea în ascensiune, s-a retras din firmă asociatul Ion Manuel CUCU (40 de ani în prezent), părţile sociale deţinute de acesta (50% din capitalul social) fiind preluate de partenerul de afacere, Nicolae COCOŞ (împlinete 40 de ani luna viitoare), care astfel a devenit unic asociat.

În anul 2016, cifra de afaceri a scăzut faţă de 2015 cu mai bine de 9 milioane lei, iar datoriile au crescut cu 1,38 milioane lei, până la 13,12 milioane lei. Cu toate acestea, exerciţiul financiar a fost încheiat pe profit – nesemnificativ (de 42.822 lei), dar totuşi e profit! – şi cu o valoare pozitivă a capitalurilor proprii, de 1,17 milioane lei.

Anul acesta, pe 23 mai, anticipând probabil că şi BANCA TRANSILVANIA va efectua un demers similar, VIPOL IMPEX SRL solicită aplicarea Legii 85/2014, cu următoarea motivaţie:

Pe parcursul desfăşurării activităţii societăţii, ca urmare a condiţiilor economice actuale, aceasta a acumulat datorii, fiind în prezent în imposibilitate de achitare a acestora, motiv pentru care s-a decis de către asociatul unic declanşarea procedurii de insolvenţă, în vederea redresării societăţii şi reintroducerii acesteia în circuitul economic

Sărind peste faptul că statisticile, guvernul şi chiar jucătorii din piaţă vorbesc de condiţii excelente pentru creşterea afacerilor din construcţii, menţionez doar că debitoarea a precizat în documentaţia depusă la Dosarul nr.18211/3/2017 că „înregistrează debite în valoare totală de 9.015.946,26 lei faţă de creditori bugetari şi chirografari”, sumă care este cu 30% mai mică faţă de cea din bilanţul pe 2016. Ţinând cont de faptul că şi BANCA TRANSILVANIA a depus cerere de deschidere a insolvenţei, iar debitoarea vorbeşte de „dobânzi şi penalităţi care curg pentru fiecare zi de întârziere„, rezultă că marea problemă a firmei lui Nicolae COCOŞ este acest credit, la care înregistrează restanţe de plată… iar banca nu îl iartă!

Judecătorul sindic Elena BLIDARU MATEESCU de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea aşa cum a fost formulată şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, numind în funcţia de administrator judiciar provizoriu practicianul propus de debitoare, RIM TRUST IPURL (Claudiu PARASCHIV). Termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor este 18 iulie 2017, iar prima Adunare a Creditorilor se va întruni pe 27 iulie 2017, ora 13:00, la biroul administratorului judiciar (Bucureşti, str.D.I. Mendeleev nr.17, et.1, ap.6, sector 1).

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.18211/3/2017 este programat pe 3 octombrie 2017. (sursa foto: theconversation.com)

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact